FIA spiekt bij VAR uit het voetbal: 'We leren veel van de arbitrage in het voetbal en rugby' Formule 1
Formule 1

FIA spiekt bij VAR uit het voetbal: 'We leren veel van de arbitrage in het voetbal en rugby'

FIA spiekt bij VAR uit het voetbal: 'We leren veel van de arbitrage in het voetbal en rugby'

Onder leiding haar nieuwe president, Mohammed Ben Sulayem, heeft de FIA dit seizoen een nieuwe weg ingeslagen op het gebied van arbitrage tijdens de race. Geïnspireerd door het voetbal en rugby werkt de organisatie aan een nieuwe manier van arbitreren tijdens de wedstrijden. Vooralsnog is dit echter nog geen groot succes.

De FIA is meer gebruik gaan maken van verschillende camerastandpunten om race-incidenten te beoordelen, een beetje zoals de Video Assistant Referee in het voetbal. Ook de procedures rondom het nemen van beslissingen werden aangepast en getest. Tevens werkte men dit seizoen met twee raceleiders in plaats van een. Dit laatste is niet met groots enthousiasme ontvangen. Beide raceleiders werden bedolven met kritiek en het ontbrak aan consistentie in beslissingen, zo gaven de coureurs aan.

De onvrede over de raceleiding kwam dit seizoen tot een hoogtepunt toen Pierre Gasly op een haar na een ruimingsvoertuig miste in Suzuka. Ondanks alle kritiek is de president van de FIA nog niet klaar en wordt het volgende deel van het implementatieproces ingeluid. 'We hebben dit jaar veel geleerd en de eerste fase van ons nieuwe programma afgerond. Het is belangrijk om de prestaties met data in kaart te brengen, om zo harde conclusies en lessen te kunnen trekken', zo wordt Ben Sulayem geciteerd door The Race.

'We zijn er nog niet'

Dat er fouten worden gemaakt in het proces, vindt de president niet gek. 'Dit is allemaal onderdeel van onze weg naar meer consistentie en expertise binnen onze sport. We kijken naar andere sporten, zoals voetbal en rugby en leren van de manier waarop zij dingen aanpakken.' Bij de GP van Abu Dhabi vindt overleg plaats met vertegenwoordigers van de Engelse voetbalbond om over het thema arbitrage te praten. 'We vinden het belangrijk om te leren en te groeien. Zo hebben we ook regelmatig evaluaties met de officials die betrokken zijn bij de Grands Prix.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws