FIA staat nog voor uitdaging omtrent nieuwe brandstof: 'Manier waarop je een brand bestrijdt, is anders' Formule 1
Formule 1

FIA staat nog voor uitdaging omtrent nieuwe brandstof: 'Manier waarop je een brand bestrijdt, is anders'

FIA staat nog voor uitdaging omtrent nieuwe brandstof: 'Manier waarop je een brand bestrijdt, is anders'

Pat Symonds heeft aangegeven dat de nieuwe brandstof die in 2026 gebruikt zal worden ook nieuwe veiligheidsstandaarden met zich mee zal brengen. Zo zullen branden waarschijnlijk anders aangepakt moeten worden, mochten deze tijdens een Grand Prix-weekend ontstaan. Het homologatieproces is nog niet begonnen, maar de FIA heeft tijdens de testdagen uitvoerige gesprekken gehad. Daarnaast hoopt Symonds dat de concurrentie om de beste brandstof te produceren, bevorderd zal worden.

De Formule 1 wil richting een klimaatneutraal beleid gaan en dat betekent ook dat de brandstof die wordt gebruikt in de sport zal worden aangepast. Vanwege de nieuwe brandstof moet de Formule 1 ook opnieuw naar de veiligheid kijken. 'De manier waarop je een brand bestrijdt, is iets anders', zegt Symonds bij Autosport. 'Je hebt verschillende chemicaliën, zoals inderdaad ook tegenwoordig voor elektrische branden. De compatibiliteit van de materialen moet ook worden gecontroleerd.'

De veiligheid is in de afgelopen weken dan ook uitvoerig besproken. De FIA hoopt snel het homologatieproces te gaan starten. 'Tijdens de testdagen had ik een ontmoeting met een van de onderaannemers die veel van de afdichtingen en rubberen componenten levert die worden gebruikt in alle huidige Formule 1-auto's. Ik sprak met hem over dit specifieke onderwerp. Het is geen groot probleem, maar het is er wel een waarvan je zeker moet zijn dat je het begrijpt.'

Symonds: 'We weten nog niet wat de beste manier is'

Ook voor de teams is de nieuwe brandstof dus nog een punt van onzekerheid. Bij de FIA hoopt men dat er wat concurrentie zal ontstaat. 'Dit is een geheel nieuwe technologie. Er zijn veel manieren om brandstof te produceren en niemand weet nog zeker wat de beste manier is. Daarom hebben we de regels zo geformuleerd dat de concurrentie om brandstoffen op verschillende manieren te produceren wordt bevorderd', aldus Symonds tegenover Motorsport.com.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws