GP Japan 2022 krijgt een staartje: FIA gaat puntentelling verkorte races herzien na verwarring Formule 1
Formule 1

GP Japan 2022 krijgt een staartje: FIA gaat puntentelling verkorte races herzien na verwarring

GP Japan 2022 krijgt een staartje: FIA gaat puntentelling verkorte races herzien na verwarring

De Formule 1 is van plan om de regels omtrent de puntentelling van verkorte races te herzien. Tijdens de Grand Prix van Japan van vorig seizoen ontstond er veel verwarring over het aantal punten dat werd uitgedeeld aan de coureurs. Aangezien de FIA het regelboekje nauw volgde, werd Max Verstappen gekroond tot wereldkampioen na een tijdstraf van Charles Leclerc. De coureur en Red Bull Racing moesten eerst wel overtuigd worden.

Na afloop van de Grand Prix van Japan ontstonden er dus een hoop vraagtekens bij zowel de fans als de teams. Haast iedereen was ervan overtuigd dat er maar halve punten uitgedeeld zouden worden, waardoor Verstappen ook met een derde plek van Leclerc geen kampioen zou worden. De FIA had volgens het regelboekje echter het recht om volledige punten uit te delen. De race werd immers hervat in plaats van dat de Grand Prix eindigde onder een rode vlag.

Mohammed Ben Sulayem was tijdens het FIA-gala dan ook duidelijk. De president van het bestuursorgaan gaf aan dat alleen de teams in de war waren, terwijl de FIA alles onder controle had. Toch heeft de FIA besloten de regel onder handen te nemen. ‘We gaan het inderdaad aanpassen’, geeft Ben Sulayem toe bij Motorsport.com. Steve Nielsen, die net door de FIA is aangesteld als sportief directeur van het bestuursorgaan, zal de herziening van de regelgeving op zich nemen.

Ben Sulayem: 'Wij treffen uiteindelijk altijd de blaam'

De regels omtrent de puntentelling werd eerder al herzien, namelijk na de Grand Prix van België van 2021. Toen werden er slechts drie ronden achter de safety car gereden, omdat het toen met bakken uit de hemel kwam. Ook in Japan kwam de FIA dus ook voor een uitzonderlijke situatie te staan. ‘De teams hadden de regels goedgekeurd. Wij moesten ze alleen implementeren. Wie treft dan uiteindelijk blaam? Blijkbaar wij’, zegt een nog steeds verongelijkte Ben Sulayem.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws