Häkkinen: 'Het zou doodzonde zijn als het kampioenschap beslist wordt door straffen' Formule 1
Formule 1

Häkkinen: 'Het zou doodzonde zijn als het kampioenschap beslist wordt door straffen'

Häkkinen: 'Het zou doodzonde zijn als het kampioenschap beslist wordt door straffen'

Mika Häkkinen, wereldkampioen Formule 1 van 1998 en 1999, geniet optimaal van de titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Ook in Brazilië was het weer smullen van een heerlijk gevecht. De regerend wereldkampioen wist een prestatie van wereldniveau neer te zetten door van achteruit te komen en te winnen na zijn diskwalificatie van de kwalificatie op vrijdag. De Fin is hiervan zwaar onder de indruk en vermoedt dat dit kampioenschap een mooi einde zal krijgen.

Mercedes bleek dominant tijdens de Grand Prix van São Paulo. Bottas won de sprint op zaterdag en Hamilton won de race op zondag. 'Sommige kijkers gingen er na Mexico al vanuit dat het kampioenschap richting Verstappen en Red Bull zou gaan, maar het ziet er nu heel anders uit', zegt Häkkinen via Unibet. 'Dat is zo leuk aan deze titelstrijd. Van het ene weekend op het andere schuift het voordeel weer van Red Bull naar Mercedes of andersom. De strijd is zo gebalanceerd dat bepaalde circuiteigenschappen een groot verschil kunnen maken. Met nog drie races te gaan denk ik wel dat Red Bull wat te vrezen heeft.'

Häkkinen kan zich wel vinden in gedrag Mercedes na diskwalificatie

Aan controverse was geen gebrek in São Paulo. Het begon bij de diskwalificatie van Hamilton na de kwalificatie. Zijn DRS kon te wijd open, al was dat maar aan één zijkant van de achtervleugel. 'Ik denk dat het qua performance niet eens zoveel had uitgemaakt, het had hooguit wat vervelend kunnen zijn voor de aerodynamica. Alles moet natuurlijk perfect symmetrisch zijn.' Uiteindelijk werd de beslissing genomen tegen de Brit en zijn team. 'Wat het scenario ook was geweest, de metingen waren juist. Het is hard voor het hele team, daarom snap ik hun frustratie wel', voegt de Fin toe.

De voormalig wereldkampioen voor McLaren denkt zelfs dat de diskwalificatie in zekere zin hielp richting de overwinning. 'Ik denk dat Lewis en Mercedes hun boosheid hebben kunnen omzetten in iets positiefs. Het gaf ze meer motivatie en maakte ze gebrand de sprint te behandelen als een soort 'eerste deel' van de Grand Prix van zondag.' Hamilton eindigde op P5 in de sprint, wat betekende dat hij de echte race zou moeten aanvangen vanaf P10.

Häkkinen maakt vergelijkingen met Senna en Schumacher

'Wat er gebeurde in ronde 48 in bocht vier was een voorbeeld van hoe hard Max bereid is te pushen om Lewis voor te blijven in het kampioenschap. Ik denk dat hij Hamilton wil intimideren, maar ik weet niet of dat wel werkt, hij zal het zien als extra motivatie', zegt de 53-jarige Fin. Dit doet hem denken aan andere Formule 1-grootheden. 'Ik was teamgenoot van Ayrton Senna en rivaal van Michael Schumacher. Toen Michael mij probeerde van de baan te rijden in België in 2000, wilde ik hem extra graag inhalen. Toen dat lukte voelde het extra goed, en iedereen herinnert zich die inhaalactie', legt hij uit.

'Ik ben persoonlijk wel blij met het feit dat de stewards het lieten gaan. Beide auto's verlieten de baan en kwamen weer terug in dezelfde volgorde zonder schade.' Häkkinen hoopt verder dat de wedstrijdleiding geen rol zal spelen in de beslissing van het kampioenschap. 'De juiste manier om kampioen te worden is hard, maar fair. En dat met mooie inhaalacties en overwinningen die worden bepaald bij de zwart-witgeblokte vlag. Dit is zo'n mooi kampioenschap. Het zou doodzonde zijn als het beslist wordt door ongelukken, straffen en de wedstrijdleiding', concludeert hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws