Update VI | Verstappen-zaak wordt niet heropend na verzoek van Mercedes Formule 1
Formule 1

Update VI | Verstappen-zaak wordt niet heropend na verzoek van Mercedes

Update VI | Verstappen-zaak wordt niet heropend na verzoek van Mercedes

Mercedes heeft bekend gemaakt in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de stewards om Max Verstappen geen tijdstraf uit te delen in de Grand Prix van Brazilië. In bocht vier schoten titelconcurrenten Verstappen en Lewis Hamilton samen van het circuit, waarna gesuggereerd werd dat eerstgenoemde de Brit van het circuit dwong. Naar aanleiding van nieuw bewijsmateriaal geeft Mercedes aan de zaak aan te vechten.

Terwijl Mercedes op vrijdag voor een te groot gat tussen de twee flappen van de achtervleugel een diskwalificatie kreeg, kwam Verstappen weg met een verdedigende actie die veel kenners als discutabel omschreven. Het was de vraag of de Red Bull Racing-coureur er alles aan deed om de bocht te halen, of dat hij bewust zijn concurrent van het circuit dwong. Nieuwe beelden aan boord bij Verstappen gaven vermoedelijk de doorslag bij Mercedes om de beslissing aan te vechten.

Om welke beelden van Verstappen gaat het?

Vermoedelijk wil Mercedes de onderstaande beelden gebruiken om een zaak te maken tegen de WK-leider. Deze beelden kunnen als nieuw en significant bewijsmateriaal gezien worden om dat de stewards deze video niet ter beschikking hadden toen ze de beslissing maakten om Verstappen niet te straffen. Die keuze zouden ze naar aanleiding van de onboard-video dus kunnen terugdraaien.

Op de nieuwe beelden is te zien hoe Verstappen in bocht 4 wel instuurt, maar niet volledig op de apex mikt. Zodoende schoot hij langs de bocht, waarna ook de Mercedes-coureur naast hem niet in kon sturen. Wat echter niet duidelijk is, is of hij bewust die apex miste of of hij de bocht niet kon halen wegens verlies aan downforce of gebrek aan grip op de versleten banden. Dit zijn allemaal variabelen die meegenomen zullen worden in dit hoger beroep.

De stewards zouden de beslissing van de zondag van de Braziliaanse race dus terug kunnen draaien. Gebeurt dit, dan kan er een gridstraf volgen voor Verstappen bij de volgende race, net zoals in Monza gebeurde. Daar kon Verstappen niet gestraft worden vanwege het feit dat hij niet meer deelnam aan de Grand Prix na de aanvaring met Hamilton. Dat loste de wedstrijdleiding op door hem in de race daarna, in Rusland, drie plekken achteruit te zetten op de startgrid. Een vergelijkbare straf zou voor Verstappen ook in Qatar kunnen volgen.

Wolff voegt daad bij woord

Toto Wolff gaf na afloop van de Grand Prix van Brazilië al aan vuur met vuur te bestrijden. De achtervleugel van Hamilton werd bij de FIA al aangekaart door Red Bull voordat het team uit Brackley een reparatie uit kon voeren. Ook Red Bull ervoer in het recente verleden problemen met de achtervleugel, maar zij kregen wél de tijd om de schade te repareren. Zodra Red Bull Mercedes die kans ontnam, was bij de Oostenrijker de maat vol.

Hamilton verbetert odds voor titel, Verstappen blijft licht favoriet

Update 19.05u (17/11) | Mercedes moet zich melden bij FIA om mogelijke straf Verstappen

Mercedes is bij de stewards geroepen vanwege hun aanvraag om nog eens te kijken naar het incident tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen in ronde 48 van de Grand Prix van Brazilië. De onboard-camera van de Nederlander was niet beschikbaar op het moment van beoordelen en Mercedes claimt nieuw bewijs te hebben gevonden. Donderdag om 15.00u Nederlandse tijd zal de beoordeling van de FIA plaatsvinden.

Update II 9.15u (18/11) | Red Bull samen met Mercedes naar stewards om mogelijke straf Verstappen

Red Bull Racing moet zich op donderdag ook melden bij de stewards nadat Mercedes met nieuw bewijs is gekomen. Vermoedelijk gaat het om de on-board beelden van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Brazilië. Daarmee hoopt de Duitse renstal op een straf voor Verstappen, nadat de Nederlander met een verdedigende actie ervoor zorgde dat zowel hij als Lewis Hamilton van de baan schoten.

Om 15.00 uur Nederlandse tijd zal de hoorzitting plaatsvinden in Qatar. Eén van de mogelijkheden is dat Verstappen een straf van vijf seconden krijgt, waardoor hij niet tweede, maar derde wordt. Daardoor zal het gat tussen hem en Hamilton niet 14 punten zijn, maar 11 punten. Een andere mogelijkheid is dat de Red Bull-coureur een gridstraf krijgt voor de Grand Prix van Qatar.

Update III 12.45u (18/11) | Verstappen krijgt niet meteen mogelijke straf te horen, tweede zitting nodig

Max Verstappen krijgt na de eerste zitting met de stewards niet meteen te horen of hij een straf krijgt voor wat er in Brazilië is gebeurd. Dat melden Erik van Haren (de Telegraaf) en Arjan Schouten (Algemeen Dagblad) op social media. Mercedes is in beroep gegaan tegen het feit dat Verstappen geen straf kreeg, terwijl hij ervoor zorgde dat zowel hij als Lewis Hamilton van de baan schoten tijdens de Grand Prix van Brazilië.

Tijdens de race besloten de stewards om geen straf uit te delen aan de Red Bull-coureur, maar Mercedes zegt nieuw bewijs te hebben in deze zaak. Daarbij zal het vermoedelijk gaan om de on-board camera van Verstappen. Als de zogenoemde 'right to review' wordt goedgekeurd door de FIA, moet dat eerst nog worden bekeken. Daarna zal er later deze donderdag of pas op de vrijdag nog een tweede zitting volgen.

Update IV 17.45u (18/11) | Red Bull en Mercedes melden zich opnieuw bij stewards, Verstappen in spanning

Red Bull en Mercedes moeten zich om 18.00 uur Nederlandse tijd opnieuw melden bij de stewards, dat meldt Sky Deutschland. Christian Horner is één van de vertegenwoordigers van de Oostenrijkers geweest die zich eerder vanmiddag had gemeld bij de stewards, samen met Adrian Newey en Jonathan Wheatley. Vlak voordat ze weer langs de FIA moeten, sprak Horner uitgebreid met Max Verstappen, die in spanning afwacht.

Volgens Formule 1-journalist Adam Cooper heeft Mercedes inderdaad alleen de on-board camera van Verstappen als nieuw bewijs aangevoerd. Een eerdere videocall werd onderbroken, waardoor de teams zich opnieuw moeten melden bij de stewards. Daardoor lijkt het erop dat er vanavond geen duidelijkheid komt over een eventuele straf voor Verstappen, meldt Telegraaf-verslaggever Erik van Haren op social media.

Update V 19.30u (18/11) | Uitspraak Verstappen uitgesteld naar vrijdag, onduidelijkheid over straf

De stewards hebben aangegeven vandaag nog geen uitsluitsel te geven. Na het conclaaf met Mercedes en Red Bull Racing gaan zij zich beraden over hun beslissing, welke ze morgen bekend zullen maken, zo meldt Erik van Haren op Twitter. Net als afgelopen weekend nemen de stewards de tijd voor hun besluit. De belangen voor beide partijen zijn zoals vanzelfsprekend enorm hoog.

Update VI 14.15u (19/11) | Verstappen-zaak wordt niet heropend na verzoek van Mercedes

De Verstappen-zaak van Brazilië zal niet worden heropend na het verzoek van Mercedes. De Duitse renstal wilde met nieuw beeldmateriaal kijken of ze de stewards zo gek konden krijgen om nog eens een kijkje te nemen naar de verdedigende actie in bocht 4. Het mocht niet baten: de stewards vonden het beeldmateriaal niet significant.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws