Häkkinen legt vinger op de zere plek: 'De constant opeenvolgende races is een probleem' Formule 1
Formule 1

Häkkinen legt vinger op de zere plek: 'De constant opeenvolgende races is een probleem'

Häkkinen legt vinger op de zere plek: 'De constant opeenvolgende races is een probleem'

Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen gelooft dat het grote aantal opeenvolgende races het werkelijke probleem is van de huidige Formule 1-kalender. In 2023 organiseerde de F1 het op één na langste seizoen ooit, met 22 races tussen Bahrein op 5 maart en Abu Dhabi op 26 november. In 2024 staan er 24 races op het programma, en dat zal het seizoen nog langer maken.

Het 2023-seizoen eindigde met een reeks van vijf races in zes weken, waaronder de uitdagende double header waarbij de coureurs slechts zeven dagen na een starttijd van 22:00u in Las Vegas alweer in Abu Dhabi aan het racen waren. Meerdere teams spraken zich uit over hoe het zijn tol aan het eisen was van het personeel en de rijders zelf. Het schema wordt uitgebreid naar een recordbrekende 24 races in 2024, met de Grands Prix van China en Emilia Romagna die terugkeren. 'In vergelijking met mijn jaren in de F1 denk ik dat we maximaal zeventien races hadden', zegt Häkkinen in een video van Unibet.

In 2023 waren dat er dus vijf meer, en in 2024 zullen er zeven meer op de kalender staan dan in Häkkinens tijd. 'Ik heb een aantal races bijgewoond en je kon aan de gezichten zien hoe zwaar het einde van het seizoen was', zegt de Fin. 'Uiteindelijk is 22 races als aantal niet zo hoog. Het probleem is constant opeenvolgende races hebben. De overgangen van A naar B zijn moeilijk.' Meerdere triple en double headers in de 2023-kalender zorgden ervoor dat de coureurs net uit de auto alweer door konden naar het vliegtuig om naar de volgende race te reizen, die zich dan ook nog eens in een andere tijdzone bevond.

Tekst gaat verder onder de foto.

Häkkinen legt vinger op de zere plek: 'De constant opeenvolgende races is een probleem'
Door de terugkeer van Imola en China zal de kalender in 2024 uit 24 races bestaan. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Häkkinen uit zijn zorgen: 'Je wilt geen fouten maken'

Richting het einde van het seizoen was het echt te merken dat het een lang seizoen was voor iedereen in de paddock. 'Opnieuw moet je de racehouding en focus vinden. Ik denk dat dat de grootste uitdaging is voor velen. Niet alleen voor de coureurs, maar ook voor de monteurs en de organisatie. Dat was waarschijnlijk de grootste uitdaging', benadrukt Häkkinen. 'Vooruitgaand zijn er nog meer races. Het wordt een zware taak. Heel zwaar. Misschien vraagt de wereld erom. De fans vragen erom. Ze willen meer races. Meer racen. De taak van de F1 is om te leveren en de kalender te vullen.'

Als Häkkinen nu nog had gereden, dan had hij het wel geweten. 'Ik zou stevige onderhandelingen voeren met het team over een compensatie', zegt de voormalig Formule 1-coureur. 'En niet alleen daarover, maar ook hoe ervoor kan worden gezorgd dat het uithoudingsvermogen van mensen op het vereiste niveau is om ervoor te zorgen dat iedereen nog steeds zonder fouten kan werken. We hebben het over een sport met zeer hoge snelheden. Je wilt geen fouten maken', aldus de Fin.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws