Lewis Hamilton vindt dat FIA-President Mohammed ben Sulayem de verkeerde woordkeuze heeft gebruikt om uit te leggen waarom hij vindt dat de coureurs minder moeten schelden op de boordradio. Zo kaartte hij aan dat 'het geen rappers zijn', maar dat vindt Hamilton zelfs een beetje racistisch. De recordkampioen geeft Ben Sulayem dan ook een tik op de vingers.
Ben Sulayem sprak zich in gesprek met Motorsport.com uit over het gescheld van de coureurs op de boordradio. Als gevolg kwam er veel commotie op social media, aangezien de FIA en de FOM zelf bepalen welke boordradio's worden uitgezonden en welke niet, waardoor ze er dus in principe voor zouden kunnen kiezen om een vloekende en tierende boordradio van een coureur niet uit te zenden. 'We zijn geen rappers', vond Ben Sulayem. Hamilton vindt dat dat een verkeerde woordkeuze is geweest.
'Ik houd er niet van hoe hij het verwoordde', zegt de Mercedes-coureur op de mediadag in Singapore tegenover Autosport. 'Het benoemen van rappers is heel stereotyperend, en als je erover nadenkt, de meeste rappers zijn niet blank, en dat wijst echt een beetje in de richting van: we zijn niet zoals hen. Dus ik denk dat dat een verkeerde woordkeuze is. Er zit zeker een raciaal element in', is de recordkampioen van mening.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Emotie tonen moet kunnen
Max Verstappen had er ook al op gereageerd, en hij vond het vooral kinderachtig dat de coureurs op die manier de mond zouden worden gesnoerd. Hamilton was het echter wel eens met het idee om de coureurs te vragen om minder te schelden en eventueel boetes op te leggen. 'Toen ik 22 was, dacht ik daar niet zoveel over na. Het ging meer om je emoties die de overhand namen en zeggen wat er in je opkomt, terwijl je vergeet hoeveel mensen er luisteren, waaronder kinderen', kaart Hamilton aan.
'In dat opzicht ben ik het ermee eens. Je luistert naar sommige coureurs en zij hebben het soms misschien niet eens door, maar op een gegeven moment zullen ze het waarschijnlijk wel leren', vervolgt de 39-jarige. 'Ik weet zeker dat als je straffen gaat opleggen, mensen ermee zullen stoppen, en misschien is dat... Ik weet niet of het nodig is, maar ik denk zeker dat er soms iets te veel gevloekt en gescholden wordt.' Volgens Hamilton moet er echter wel een balans zijn tussen straffen en vrijheid van meningsuiting.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
'Wat ik doe en zeg beïnvloedt al die mensen'
De Mercedes-coureur vindt het dan ook goed dat de coureurs emotie tonen op de boordradio. Ook hij toonde emotie tijdens het raceweekend in Bakoe, waarbij hij de W15 'dit ding' noemde die hij 'onbestuurbaar' vond, al schold hij daar niet bij. 'We zijn natuurlijk geen robots, maar ik weet dat er meer dan 2000 mensen werken aan de auto en aan mijn positie achter de schermen. Wat ik doe en zeg beïnvloedt al die mensen die tijd opofferen met hun gezinnen en alles geven zodat ik deze bevoorrechtte positie en kans heb', zegt Hamilton.
'Natuurlijk heb ik veel volgers van alle leeftijden, maar het gaat niet om mij. Wat ik meemaak en vervolgens doe en zeg, beïnvloedt al die mensen. Ik denk dat het gewoon gaat om dat te begrijpen en die agressie ergens anders los te laten, dat probeer ik althans altijd te doen', aldus de zevenvoudig wereldkampioen. Ondertussen grapte Kevin Magnussen dat hij terug is van zijn eenmalige schorsing met de uitspraak 'I'm ready to fuck shit up', en zei Carlos Sainz zowel 'shit' als 'fuck' tijdens zijn persmomenten.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties