Hamilton heeft aanpak in strijd tegen racisme veranderd Formule 1
Formule 1

Hamilton heeft aanpak in strijd tegen racisme veranderd

Hamilton heeft aanpak in strijd tegen racisme veranderd

Lewis Hamilton heeft toegegeven dat hij zijn aanpak in de strijd tegen racisme en discriminatie heeft veranderd. Dat laat hij weten tegenover The Guardian. Zo heeft hij aangegeven meer diplomatiek over te willen komen in zijn aanpak in plaats van dat hij andere mensen mogelijk openlijk voor schut zou zetten door alles in het openbaar te doen.

De zevenvoudig wereldkampioen was vorig seizoen zeer uitgesproken over de strijd tegen racisme en wilde dat de Formule 1 en haar overkoepelende organisatie, de FIA, meer zouden doen om discriminatie en ongelijkheid in de sport tegen te gaan. Ook uitte hij kritiek op zijn mede coureurs die na de dood van George Floyd vorig jaar stil bleven.

Hamilton niet helemaal trots op eigen aanpak

Met name Romain Grosjean kreeg ervan langs dat hij als (inmiddels voormalig) voorzitter van de GPDA (Grand Prix Drivers' Association, red.) te weinig deed om de coureurs te verenigen om een standpunt in te nemen tegen racisme en om met z'n allen te knielen vooraf aan een race. Het werd uiteindelijk een terugkerend fenomeen gedurende het uitgestelde 2020-seizoen met dank aan onder andere Sebastian Vettel. In 2021 zullen meerdere coureurs doorgaan met het knielen, waaronder ook Hamilton.

Toch kijkt de man uit het Britse Stevenage niet helemaal gelukkig terug op hoe hij het in 2020 aanpakte: 'Aan het begin van het jaar was ik best uitgesproken, ook naar de sport toe. Toentertijd was dat voor mij het beste om te doen, maar ik ben erachter gekomen dat er ook momenten zijn waarop je gewoon diplomatiek te werk moet gaan. Zo kan je op de achtergrond veel meer voor elkaar krijgen in plaats van dat ik mensen openlijk voor schut zou zetten.'

'Ze zouden niet stoppen voor mij'

'Ik heb heel veel gesprekken om meer mensen in de sport verantwoordelijk te maken. Ik ben constant aan het mailen en constant aan het videobellen via Zoom met de Formule 1 en ik probeer ze uit te dagen alsof ze niet uitgedaagd willen worden', vervolgt Hamilton zijn verhaal. De Mercedes-coureur wil duidelijk meer actie zien van de Formule 1 als het gaat om de bestrijding van sociale kwesties als racisme.

Niet alleen racisme, discriminatie en ongelijkheid staan op de agenda van Hamilton. Ook de aanpak tegen klimaatverandering staat bij de 36-jarige hoog in het vaandel. Desondanks denkt hij niet dat het veel zou uitmaken als hij de Formule 1 zou verlaten na dit jaar: 'Ik zou natuurlijk kunnen stoppen. Het positieve daaraan is dat ik niet meer auto's zal besturen op meer dan twintig banen en ik zal minder vliegen. Het punt is alleen dat als ik stop, zij (de Formule 1, red.) gewoon doorgaan. Ze zouden niet stoppen voor mij.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws