Longrun analyse | Verstappen dominant op mediums, Leclerc blijft bij op softs Formule 1
Formule 1

Longrun analyse | Verstappen dominant op mediums, Leclerc blijft bij op softs

Longrun analyse | Verstappen dominant op mediums, Leclerc blijft bij op softs

De vrijdag in Monza zit erop en dus is het tijd om de balans op te maken hoe de teams ervoor staan wat betreft het racetempo. Auto, Motor und Sport heeft de tijden van de longruns op een rijtje gezet, waar een aantal interessante data uit te halen. Max Verstappen lijkt weer een sterke auto te hebben voor de race, terwijl Charles Leclerc de enige was die harder reed, maar dit wel deed op de softs.

De vergelijking tussen de Nederlander en de Monegask is er eentje die moeilijk te maken is, omdat beide heren hun longrun op verschillende compounds reden. Wat wel duidelijk is, is dat zowel Verstappen als Leclerc de lijst aanvoeren wanneer er gekeken wordt naar de coureurs die op dezelfde compound reden. Met een 1.25,765 als gemiddelde over tien ronden was de Ferrari-coureur maar liefst drie tienden sneller dan Lewis Hamilton en Lando Norris, die allebei ook nog eens minder ronden reden en dus minder slijtage kenden. Met de snelheid en bandenslijtage op het rode rubber lijkt het dus wel goed te zitten voor de Monegask.

Top 5 op softs

Coureur Tijd Ronden Compound
Charles Leclerc 1.25,764 10 Soft
Lewis Hamilton 1.26,063 7 Soft
Lando Norris 1.26,093 5 Soft
Kevin Magnussen 1.26,353 4 Soft
George Russell 1.26,439 9 Soft

Wat uit dezelfde cijfers duidelijk wordt, is dat Mercedes er dit weekend totaal niet bij lijkt te zitten. Hamilton komt nog enigszins in de buurt met een achterstand van drie tienden, maar voor George Russell is het gat naar de Ferrari enorm. Maar liefst zeven tienden moet de Brit toegeven op Leclerc, en dat met een rondje minder. Overigens reed Hamilton dus twee ronden minder dan zijn teamgenoot, dus wanneer de slijtage van de Mercedes hoog is kan ook zijn tijd zomaar verder wegzakken.

Verstappen dominant op de mediums

Wanneer er wordt gekeken naar de longruns op het gele rubber dan is er maar één conclusie mogelijk: Verstappen en Red Bull hebben het weer dik voor elkaar. Maar liefst vier tienden is de voorsprong van de Nederlander op de Ferrari van Carlos Sainz, die ook nog eens vijf ronden minder reed. Wat echter misschien nog wel schrijnender is, is het gat met Pérez. De Mexicaan moet met nagenoeg dezelfde auto liefst vijf tienden toegeven op zijn teamgenoot, en dat terwijl ook hij vijf ronden minder reed. Voor de nummer drie in het wereldkampioenschap is er dus flink wat werk aan de winkel.

Voor Mercedes wordt het verhaal er niet beter op wanneer er gekeken wordt naar de mediums. Daar waar Hamilton met de softs nog enigszins in de buurt kon komen van Leclerc, is het gat met Verstappen op de medium compound maar liefst ruim een seconde. Niet alleen dat, ook reed de Brit bijna de helft van de rondjes die de Nederlander wist te noteren, en dus zal Mercedes op de gele band echt een tandje bij moeten zetten om niet helemaal weg te zakken door het veld, want Fernando Alonso reed evenveel ronden als Verstappen en noteerde een beter gemiddelde dan de zevenvoudig wereldkampioen.

Top 5 op mediums

Coureur Tijd Ronden Compound
Max Verstappen 1.25,882 17 Medium
Carlos Sainz 1.26,282 12 Medium
Sergio Pérez 1.26,381 12 Medium
Fernando Alonso 1.26,632 17 Medium
Lewis Hamilton 1.26,928 9 Medium

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws