Marko maakt naamswijziging AlphaTauri bekend, en is kritisch: 'Die doe-het-zelf-projecten werken niet' Formule 1
Formule 1

Marko maakt naamswijziging AlphaTauri bekend, en is kritisch: 'Die doe-het-zelf-projecten werken niet'

Marko maakt naamswijziging AlphaTauri bekend, en is kritisch: 'Die doe-het-zelf-projecten werken niet'

Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft een flinke koerswijziging voor AlphaTauri bekendgemaakt. Zoals bekend is de 80-jarige Oostenrijker ontevreden met de prestaties van het team. Eerder al liet Marko optekenen dat het team minimaal gedeeltelijk naar Engeland gaat verhuizen, en nu laat Marko ook weten dat AlphaTauri volgend jaar geen AlphaTauri meer zal heten. Daarnaast is het de vraag of de tweede coureur van het team volgend jaar nog wel Nyck de Vries heet.

'AlphaTauri zal twee nieuwe leiders hebben in 2024, met Laurent Mekies en Peter Bayer. Er zullen nieuwe sponsoren komen en we zullen ook van naam veranderen', maakt Marko duidelijk in een interview met Kleine Zeitung. 'Het plan is duidelijk: zoveel mogelijk gebruikmaken van Red Bull Racing, zoveel als toegestaan is. Die doe-het-zelf-projecten zijn een verkeerde keuze geweest', uit Marko zich kritisch op de keuze van AlphaTauri om te weigeren om onderdelen van Red Bull over te nemen.

Marko voorzag ook de beide coureurs van uiteenlopende beoordelingen: 'Yuki is aan een heel goed seizoen bezig, ondanks wat ongelukkige resultaten en straffen, maar zijn niveau is goed. We zijn niet tevreden met Nyck de Vries, dus die situatie houden we in de gaten.' Gisteren nog uitte Marko felle kritiek aan het adres van de Nederlander door zich aan te sluiten bij Red Bull-teambaas Christian Horner, die blijkbaar vorig jaar al niet achter het plan stond om het AlphaTauri-stoeltje aan De Vries te geven. Marko lijkt zijn geloof in de Nederlander dus ook verloren te hebben, waardoor De Vries nu aan een race tegen de klok bezig is om zijn bazen te overtuigen. 'We willen jonge coureurs zien met het potentieel om te kunnen winnen.'

Vooruitblik op thuisrace in Oostenrijk

Dit weekend wordt er op het thuiscircuit van Red Bull gereden, maar Marko denkt dat een overwinning absoluut geen formaliteit is op de Red Bull Ring. 'We zagen in Canada al dat de anderen dichter bij ons komen. Er is in Spielberg weer een sprintrace, dus je hebt maar één sessie om de auto af te stellen. Als dat fout gaat, loopt je hele weekend verkeerd. Vorig jaar hadden we te veel bandendegradatie, dat realiseerden we ons nog niet goed in de sprintrace. In de Grand Prix hadden we geen kans tegen Ferrari. Daarnaast zijn er ook nog wisselende weersomstandigheden voorspeld in Oostenrijk, dus succes is lang nog niet verzekerd', zo uit Marko zich opvallend voorzichtig.

Tot slot deelde de Oostenrijker nog wat lovende woorden over zijn oogappel: 'Max Verstappen zal nooit te koop komen. Hij is de verreweg de jongste coureur die zo succesvol is geweest. Zijn persoonlijkheid heeft zich ook ontwikkeld zonder dat wij hem een bepaalde richting in probeerden te duwen. Dat levert ook charisma op. Op zijn leeftijd, met zoveel behaalde mijlpalen al, is hij een voorbeeldatleet. Hij is heel uitgesproken en kan niet beïnvloed worden.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws