Marko onthult hoeveel tijd Verstappen verloor dankzij schade: 'Dan staan we gewoon vooraan' Formule 1
Formule 1

Marko onthult hoeveel tijd Verstappen verloor dankzij schade: 'Dan staan we gewoon vooraan'

Marko onthult hoeveel tijd Verstappen verloor dankzij schade: 'Dan staan we gewoon vooraan'

Helmut Marko was opvallend open over de schade van Max Verstappen, en ook over de tijdwinst van de nieuwe vloer, die Red Bull Racing dit weekend geïntroduceerd heeft. Op basis van de woorden van de teamadviseur van de constructeurskampioen is het goed te verklaren dat alle kopstukken van het team erg tevreden zijn met de vierde startplek van de Nederlander.

De kwalificatie startte op een opdrogende baan, waarbij Sergio Pérez al snel de fout inging. Nadat Q1 hervat werd, maakte ook Verstappen een zeldzame fout, met flink wat schade tot gevolg. 'Max ging in bocht negen (Copse, red.) van de baan af, en de schade die hij daaraan overhield was zo'n honderd punten aan downforce waard. De vierde plek was dan ook sensationeel', roept Marko uit bij de Duitstalige tak van Sky Sports F1.

Bijna een seconde verlies

De teamadviseur van Red Bull Racing werd vervolgens gevraagd hoeveel tijdverlies honderd punten aan neerwaartse druk kost. 'We namen een upgrade mee, die zes punten extra downforce moest leveren. Dat zorgde voor een halve tiende aan tijdwinst.' Dat betekent dat honderd punten aan downforce gelijk zou staan 0,833 seconden. Verstappen kwam net wat minder dan vier tienden tekort op snelste man George Russell, en de berekening laat zien dat Marko terecht zeer trots was op zijn coureur, al stipte Verstappen zelf eerder al aan dat zijn team keihard had gewerkt om de auto een beetje op te lappen, waardoor de uiteindelijke schade wat kleiner uitgevallen kan zijn.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Marko onthult hoeveel tijd Verstappen verloor dankzij schade: 'Dan staan we gewoon vooraan'
Een zeldzame fout van Verstappen in de regen.

Excuses voor Pérez

Waar Verstappen nog als vierde mag starten, kwalificeerde Pérez zich als negentiende. De kans lijkt groot dat hij zelfs vanuit de pitstraat gaat beginnen aan de Grand Prix. 'Je kan het excuus aankaarten dat hij de eerste coureur was die op droogweerbanden reed', vertelt Marko over Pérez. Dat klopt echter niet: Charles Leclerc en Pierre Gasly waren namelijk de eersten op de droogweerbanden. 'Helaas raakte hij het natte deel van de baan met zijn achterwielen, en dat lag aan de basis van het hele moment.'

Tot slot blikte Marko vooruit op de races van beide coureurs, met als eerste de Mexicaan. 'Dit helpt niet om uit dit dal te kruipen. Godzijdank kan je hier vrij goed inhalen, maar vanaf de negentiende stek zie ik niet veel kansen op punten', beseft Marko, die veel positiever is over Verstappen. 'De vloer zal gerepareerd worden, of we leggen er een nieuwe vloer onder, en dan als we die downforcepunten omzetten in rondetijd, dan staan we gewoon vooraan.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws