Onder de loep | Verstappen met megavoorsprong naar thuisrace in Zandvoort Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Verstappen met megavoorsprong naar thuisrace in Zandvoort

Onder de loep | Verstappen met megavoorsprong naar thuisrace in Zandvoort

Aankomend weekend keert de Formule 1 weer terug in de duinen van Zandvoort voor de Grand Prix van Nederland. Na een geslaagde editie van vorig jaar is het bedoeling om er in 2022 net zo'n groot feest van te maken. Met de huidige voorsprong van Max Verstappen zal dat waarschijnlijk niet al te moeilijk worden. In een nieuwe Onder de loep belicht F1Maximaal de vijf meest belangrijke verhaallijnen richting de volgende race.

1. Volle bak naar Zandvoort toe

Waar vorig jaar slechts twee-derde van het Circuit Zandvoort bezet mocht worden, is er dit jaar sprake van een volle bak op de tribunes. Met volledige capaciteit betekent dat, dat er ruim 100.000 man iedere dag naar Zandvoort toegaat om de actie op het circuit te zien. Als de oranje rook op de Red Bull Ring in Oostenrijk nog niet genoeg was, dan zal dat in Nederland waarschijnlijk nog veel meer zijn.

2. Kan Ferrari Verstappen uitdagen?

Voor een uitverkocht huis in Noord-Holland zullen de meeste toeschouwers juichen voor thuisheld Verstappen. De Red Bull Racing-coureur gaat als de gedoodverfde favoriet zijn thuisrace in, nu hij een voorsprong van 93 punten heeft op teamgenoot Sergio Pérez en 98 punten op Charles Leclerc. Desondanks is Verstappen op zijn hoede en neemt hij de favorietenrol niet op zich.

'Ik kan niet beloven dat het zo goed zal zijn als hier', zei Verstappen tegenover Viaplay op het Circuit de Spa-Francorchamps nadat hij met overmacht won. Over Zandvoort zegt de 24-jarige het volgende. 'De lay-out van het circuit zal er voor zorgen dat Ferrari er sterker zal uitzien. Toch kijk ik uit naar Zandvoort en hopelijk kunnen we goede punten scoren.' Een tweede thuisoverwinning is dus nog niet zo zeker als het aan Verstappen ligt.

3. Monaco-achtig belang bij kwalificatie

Iets wat Verstappen zou kunnen helpen om de Ferrari's achter zich te houden, is een goede kwalificatie. Op het Circuit Zandvoort zal een goede startpositie namelijk van cruciaal belang zijn. Misschien wel Monaco-achtig zelfs, gezien de geringe inhaalmogelijkheden op de bochtige baan - dat laatste als tevens de reden waarom Ferrari het goed zou moeten doen op het duinencircuit.

Terwijl de baan beter moet liggen voor Ferrari, zal hun kwalificatiesnelheid hier ook weer goed van pas komen. Het hele jaar doen de rode bolides het al naar behoren tijdens de zaterdagsessie, al is het ook vaak genoeg gebeurd dat ze die snelheid en daarmee polepositions niet om konden zetten naar een overwinning. Kortom: de kwalificatie is van belang en Ferrari lijkt hierin misschien favoriet, maar met een Verstappen in bloedvorm is niks een garantie op Italiaans succes.

4. Moeten Red Bull én Ferrari oppassen?

Verstappen let vooral op Ferrari wanneer het op Zandvoort aankomt, maar de regerend wereldkampioen kijkt ook naar Mercedes. De Duitse renstal viel tegen op Spa-Francorchamps, maar binnen het team is het de verwachting dat de Nederlandse baan beter zal liggen voor de W13. Er is nog iemand van buiten het team die hetzelfde denkt: Red Bull-teambaas Christian Horner.

Na de dominante overwinning van Verstappen in België, hield de Engelsman direct een slag om de arm voor Nederland. 'Zandvoort zal anders zijn', vertelde Horner tegenover Sky Sports F1 over het gebrek aan serieuze concurrentie voor Verstappen. 'Het is krap en bochtig, het lijkt een beetje op Hongarije.' Het was in Boedapest waar George Russell de eerste poleposition pakte namens de Zilverpijlen en waar een dubbelpodium werd gescoord met Lewis Hamilton. De kans dat drie teams dicht bij elkaar zitten in Zandvoort, is daarom groot.

5. Gedragen de oranjefans zich?

Terugkomend op de toeschouwers op het Circuit Zandvoort, want zij zullen voor het overgrote deel uit Nederland komen, nu is het wellicht de vraag hoe zij zich zullen gedragen. Dat is met oog op het Grand Prix-weekend in Oostenrijk, toen meerdere verhalen naar buiten kwamen over grensoverschrijdend gedrag van met name mensen van de oranjetribunes op de Red Bull Ring.

Nu ging dit enkel om individuen die het voor de rest verpestten en bleek op z'n minst één beschuldiging richting sommige herrie schoppende fans niet te kloppen. Toch heerste in juli al enige zorg over de fans in Zandvoort, want als het daar met aanzienlijk minder Nederlanders al misging, is de kans in Zandvoort nog veel groter. Daarbij moet wel worden gezegd dat er op Spa-Francorchamps meer dan genoeg Nederlanders aanwezig waren en dat er geen verhalen naar buiten kwamen over buitensporig gedrag. Wellicht dat dat alcoholverbod geen gek idee was?

Ruim anderhalf keer je inzet terug als Verstappen de Grand Prix van Zandvoort wint! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws