Piastri trots, maar ook kritisch op debuutseizoen: 'Daar win je geen kampioenschappen mee' Formule 1
Formule 1

Piastri trots, maar ook kritisch op debuutseizoen: 'Daar win je geen kampioenschappen mee'

Piastri trots, maar ook kritisch op debuutseizoen: 'Daar win je geen kampioenschappen mee'

Oscar Piastri kijkt met een goed gevoel terug op zijn debuutseizoen in de Formule 1, maar daarnaast blijft de jonge coureur van McLaren ook kritisch op zichzelf. Met podiumplaatsen in Japan en Qatar, en een sprintzege tijdens het laatstgenoemde evenement behaalde hij zijn beste resultaten van het seizoen. Naast deze hoogtepunten waren er ook veel dieptepunten. Piastri is zich ervan bewust dat hij vanaf volgend seizoen een stuk constanter moet presteren, wil hij ooit een rol kunnen spelen in de strijd om de wereldtitel.

Het debuutseizoen van Piastri was er één van hoge pieken en diepe dalen. Dit lag overigens lang niet altijd aan de 22-jarige Australiër zelf. De Formule 2-kampioen van 2021 werd door McLaren aangesteld als vervanger van de tegenvallende Daniel Ricciardo, maar tijdens de eerste races van het seizoen was de MCL60, een eerbetoon aan de oprichter van het team Bruce McLaren, niet vooruit te branden. Zowel Lando Norris als Piastri was, op een enkele uitschieter na, veelvuldig in de onderste regionen terug te vinden. Maar na een groot upgradepakket in Oostenrijk gloorde er weer hoop voor McLaren.

Piastri, die op dat moment pas vijf punten had weten te verzamelen, moest nog een weekend langer wachten op de updates, die teamgenoot Norris in Oostenrijk een vierde plaats brachten. Vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië had ook Piastri de beschikking over het nieuwe pakket en ook zijn prestaties schoten omhoog. Met een sprintzege in Qatar en podiumplaatsen in de hoofdraces van Japan en Qatar bevestigde de Australiër voor vele kenners dat hij een toekomstig wereldkampioen zou kunnen zijn. De McLaren-coureur wist zijn goede vorm echter niet vast te houden en in de laatste races werd hij overklast door zijn teamgenoot Norris. Piastri kan zijn debuutseizoen dan ook maar op één manier samenvatten. 'Het is absoluut een grotere achtbaan geweest dan ik had verwacht', zegt Piastri tegen Motorsport.com. 'Ik wist dat er ups en downs zouden zijn, misschien zo had ik het niet verwacht.'

Piastri tevreden, maar ook kritisch

Over het algemeen is Piastri wel content met zijn allereerste seizoen in de koningsklasse van de autosport. De Australiër heeft naar eigen zeggen veel kunnen. 'Ik heb het gevoel dat ik eigenlijk alles meegemaakt heb wat je mee kunt maken, afgezien van het gevecht om de titel', vertelt de 22-jarige, die McLaren erg dankbaar is voor de geboden kans. 'Ik heb veel kunnen leren en ook als hebben we, denk ik, we weer geleerd hoe we vooraan kunnen strijden. Dat is erg leuk. En voor mij is het echt een voorrecht om zo vroeg in mijn carrière vooraan te mogen vechten. Er zijn mensen die hun hele F1-carrière doorlopen en die niet de kans krijgen die ik in 22 races heb gehad. Dus daar ben ik heel erg dankbaar voor.'

'Het is absoluut een geweldig seizoen geweest', gaat Piastri vervolgens verder. 'Ik denk dat de race in Silverstone, waar we met een competitieve auto er het maximale uit hebben kunnen halen, mij het meest trots maakt. Japan was niet mijn beste race, maar ik deed wel genoeg om mijn eerste podium te scoren. En in Qatar was dit jaar de enige kans om daadwerkelijk iets te winnen en die hebben we gegrepen. Daar kan ik heel trots op zijn', somt Piastri zijn beste herinneringen aan 2023 op.

Daarnaast waren er ook voldoende dieptepunten en Piastri is zich ervan bewust dat dit in 2024 beter moet. 'Er waren zeker ook een aantal lastigere weekenden en andere dingen waar we nog aan moeten werken. Je wint geen kampioenschappen met slechts één of twee goede weekenden. Dat weet ik uit mijn carrière in de juniorklassen, dus ik moet gewoon vaker een goed weekend hebben', besluit de 22-jarige coureur van McLaren, die volgend seizoen aan zijn tweede jaar bij het team uit Woking zal beginnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws