Red Bull onderdeel van illuster historisch record na magistrale start van het 2023-seizoen Formule 1
Formule 1

Red Bull onderdeel van illuster historisch record na magistrale start van het 2023-seizoen

Red Bull onderdeel van illuster historisch record na magistrale start van het 2023-seizoen

Red Bull Racing is slechts het vierde team dat sinds 1950 twee keer op rij een dubbele overwinning in de openingsraces heeft weten te boeken. Naast de Oostenrijkse renstal wist Williams dat drie keer te doen. Ook McLaren heeft al eens een dubbele overwinning kunnen vieren aan het begin van een seizoen, net als Mercedes. De Duitse renstal heeft echter nog steeds een record van vijf dubbele zeges back-to-back in haar bezit, aangezien Red Bull in Australië geen Nederlands Mexicaans feestje kon bouwen. F1Maximaal duikt de statistieken in.

Sinds 1950 zijn er een handjevol teams die in de eerste paar races van het seizoen back-to-back dubbele overwinningen hebben behaald. Williams is daarvan één team. In de gloriedagen van de Britse renstal wist Williams heel wat te winnen, en daardoor zijn ze onderdeel van deze schitterende statistiek. McLaren heeft al een tijdje geen race meer gewonnen, maar toch maakt ook deze Britse renstal deel uit van dit historische record. Mercedes was het laatste team dat zich toe kon voegen aan dit rijtje. De Duitse renstal was sinds het hybridetijdperk in de Formule 1 dominant, totdat ze dat stokje in 2022 kon doorgeven aan Red Bull.

Één-twee-resultaten van Bahrein en Jeddah zetten Red Bull op het lijstje

Een paar keer op een rij een dubbele overwinning is halverwege het seizoen vanzelfsprekend niet zo speciaal als aan het begin van het seizoen. Daarom staan er ook maar vier teams op het lijstje van deze bijzondere statistiek. In Bahrein won Max Verstappen en pakte Sergio Pérez de tweede plaats. In Jeddah gebeurde dit opnieuw, maar toen won de Mexicaan en sloot de tweevoudig wereldkampioen na een magistrale inhaalrace aan op P2. Dit hoopte de Oostenrijkse renstal voort te zetten in Australië, maar de matige kwalificatie van Pérez en de chaotische race gooiden wat roet in het eten.

Hoe dan ook is Red Bull nu één van die teams die aan het begin van het seizoen dominant waren. In 2022 gebeurde dat nog niet, aangezien Verstappen en Pérez allebei uitvielen tijdens de Grand Prix van Bahrein. In Saoedi-Arabië kwam alleen de Nederlander op het podium. In Australië viel Verstappen opnieuw uit. Nu de RB19 stabiel lijkt te presteren, levert de bolide ook stabiele resultaten. Ferrari begon het 2022-seizoen ook met een dubbele overwinning, maar dat kon de Scuderia in de tweede race van het jaar niet voortzetten. Daardoor maakt de Italiaanse renstal geen deel uit van deze statistiek.

Meeste dubbele overwinningen aan het begin van het seizoen achter de naam van Mercedes

Mercedes is echter het team dat de meeste dubbele overwinningen op een rij vanaf het begin van het seizoen heeft gescoord. Dat gebeurde in 2019, toen wisten de Zilverpijlen vijf keer achter elkaar een één-twee te scoren. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas waren vaste klanten op de twee hoogste tredes van het podium in Australië, China, Bahrein, Bakoe, en Spanje. De reeks dubbele zeges werd onderbroken door de Grand Prix van Monaco, daar won Hamilton en behaalde Bottas de derde plek.

 Het record voor de meeste dubbele overwinningen op een rij aan het begin van het seizoen heeft Mercedes nog altijd in handen.
 Het record voor de meeste dubbele overwinningen op een rij aan het begin van het seizoen heeft Mercedes nog altijd in handen.

Mercedes doorbrak in 2019 het record van Williams van 1992. Toen behaalde de Britse renstal drie keer op rij een dubbele overwinning aan het begin van het seizoen met haar rijdersduo Nigel Mansell en Riccardo Patrese. De FW14-bolide van dat seizoen wordt dan ook beschreven als één van de meest dominante Formule 1-auto's. Williams kende in het 1992-seizoen maar liefst zeventien overwinningen en 21 polepositions.

Red Bull boekte in Jeddah 24ste dubbele overwinning 

Voor het team pakten Verstappen en Pérez in Saoedi-Arabië de 24ste dubbele zege voor het team. Het feit dat Red Bull twee keer een dubbele overwinning op rij wist te behalen was ook direct een groot moment voor het team, want de laatste keer dat dat gebeurde was in het 2009-seizoen. Sebastian Vettel en Mark Webber wonnen toen de Grand Prix van Groot-Brittannië en de Grand Prix van Duitsland.

In Jeddah boekten Verstappen en Pérez de 24ste dubbele zege voor Red Bull Racing.
In Jeddah boekten Verstappen en Pérez de 24ste dubbele zege voor Red Bull Racing.

De meeste één-twee finishes van Red Bull staat nog op vijf in één seizoen. Dat aantal behaalde de Oostenrijkse renstal in 2022. Daar eindigden beide Red Bull-coureurs op de hoogste tredes van het podium in Imola, Spanje, Azerbeidzjan, België, en Japan. In het 2023-seizoen was Red Bull er dus al vroeg bij, en hoeven ze nog maar een paar keer een dubbele zege te boeken om het eigen record te verbreken.

Meeste dubbele zeges nog altijd voor Ferrari

De meeste dubbele overwinningen, dus niet per se achter elkaar, staat nog steeds op de naam van de Italiaanse renstal. De Scuderia boekte 85 dubbele zeges binnen het bestaan van het team. In 2022 in Bahrein werd dus de 85ste één-twee finish door Carlos Sainz en Charles Leclerc toegevoegd aan dat aantal. Mercedes heeft 59 keer een dubbele overwinning gescoord en McLaren staat daar vlak achter met 48. Red Bull staat op dit moment nog op de helft, maar als het aan Verstappen en Pérez ligt, komen daar ongetwijfeld nog veel meer dubbele zeges bij.

Door: Shanna Lutgert

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws