Schumacher neemt crash serieuzer dan Marko: 'Bij 300 km/u speelt Bottas echt geen spelletjes' Formule 1
Formule 1

Schumacher neemt crash serieuzer dan Marko: 'Bij 300 km/u speelt Bottas echt geen spelletjes'

Schumacher neemt crash serieuzer dan Marko: 'Bij 300 km/u speelt Bottas echt geen spelletjes'

Ralf Schumacher kan zich niet voorstellen dat Valtteri Bottas besloot George Russell opzettelijk op het gras te duwen tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna. Russell mag dan een grote bedreiging voor het stoeltje van de Fin vormen, dat is nog geen reden om hem in potentieel levensgevaar te brengen, zo stelt Schumacher.

Bottas en Russell veroorzaakten een groot ongeluk op het circuit van Imola nadat laatstgenoemde van de ideale lijn werd gedrukt door de verdedigende Mercedes-coureur. Russell kwam op hoge snelheid op het gras terecht, verloor de controle over zijn Williams en torpedeerde de sidepod van Bottas' W12. In een verhitte reactie na de race legde de Britse coureur de schuld bij zijn rivaal neer, maar daar kwam hij later – na een uitbrander van Mercedes-hoofd Toto Wolff – op terug. Schumacher vindt dat terecht. 'Schuldig zijn ze allebei', aldus de broer van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher in zijn post-race column voor Sky Sports.

'Voor George was het in de eerste plaats erg ambitieus om zijn inhaalactie uit te voeren', vervolgt Schumacher zijn analyse van het incident. 'Het was een groot risico, maar Valtteri had hem ook wel aan moeten zien komen. Russell zat immers vlak achter hem en had zijn DRS open. Dan kun je niet zo'n beweging maken, daar is de baan op dat punt te smal voor. Het leek wel alsof Bottas een beetje schrok en zich daarom ook snel weer terugtrok, maar toen was het al te laat. Russel was al op het gras.' Ondanks de grote impact die beide heren te verduren kregen, konden de coureurs zonder kleerscheuren uitstappen.

Russell insinueerde na afloop van de race dat Bottas zijn positie extra hard verdedigde, omdat hij zijn mogelijk opvolger in de minder snelle Williams niet voorbij wilde laten. Schumacher vindt dit lariekoek. 'Bottas speelt bij 300 km/u echt geen spelletjes die iemand in gevaar kunnen brengen', stelt de meervoudig Grand Prix-winnaar. 'Maar hij wil Russell natuurlijk ook niet zomaar laten passeren.'

Vorm van Bottas niet in orde

Dat niet helemaal duidelijk is wie de crash heeft veroorzaakt, neemt niet weg dat het het ongeluk voorkomen had kunnen worden. 'Bottas moet zich afvragen waarom hij zover achteraan reed, terwijl zijn teamgenoot om de koppositie vocht. Hij heeft vaak op het niveau van Lewis Hamilton gezeten, maar tegenwoordig is het verschil te groot. Hij moet snel verbeteren, anders kan hij wel eens aan de kant worden geschoven', aldus Schumacher.

Toch vindt Helmut Marko, adviseur bij Red Bull Racing, dat Bottas niet helemaal onbruikbaar was voor het team van Mercedes. De Oostenrijker adviseert landgenoot Wolff dan ook om de situatie van afgelopen zondag te accepteren voor wat het was: een geluk bij een ongeluk. 'Dankzij die crash was Hamilton in staat terug te keren in de race.' De zevenvoudig wereldkampioen had een kostbare fout gemaakt in zijn achtervolging op Max Verstappen, waardoor hij op een ronde achterstand kwam van de raceleider.

'Zonder die crash was Hamilton op een ronde achterstand gebleven', vervolgt Marko bij ServusTV. In plaats daarvan kreeg de Britse sterrijder zijn ronde terug, waardoor hij een reële kans had om een podium te bemachtigen – een prestatie die Hamilton wist te realiseren in de slotfase.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws