Silverstone wil uitbreiding van het programma naar vier dagen 'om meer racegeweld te laten zien' Formule 1
Formule 1

Silverstone wil uitbreiding van het programma naar vier dagen 'om meer racegeweld te laten zien'

Silverstone wil uitbreiding van het programma naar vier dagen 'om meer racegeweld te laten zien'

Baandirecteur Stuart Pringle heeft aangegeven dat er een plan op tafel ligt om het Formule 1-weekend op Silverstone te verlengen van drie naar vier dagen. Zo wil de organisatie meer toeschouwers werven en het publiek trakteren op nog meer racegeweld. Ze zijn van plan om het weekend dan op donderdag te laten beginnen.

Het traditionele programma van een raceweekend bestaat uit een mediadag op de donderdag en dan begint de racerij op de vrijdag met de eerste twee vrije trainingen. Daar wil Silverstone verandering in brengen. Het is de bedoeling dat de mediadag dan verschuift naar de woensdag en de coureurs op de donderdag al met hun bolides het circuit opgaan. 'We willen het weekend verlengen', bevestigd Pringle aan de Duitse tak van Motorsport.com tijdens de Autosport International in Birmingham. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Alleen voor het raceweekend van Monaco maakte de FIA tot 2021 een uitzondering in het schema. Daar haddben de coureurs de vrijdag 'vrij' en werd er op donderdag al gereden. Het raceweekend bestond dan officieel nog steeds uit drie dagen. 'Ik denk dat ze het format van het weekend moeten veranderen. Ze zeggen dat de FIA de systeemtests moet doen en dergelijke, maar dan doen ze dat maar een dag eerder', lijkt Pringle zijn schouders op te halen. Op dit moment is het raceweekend in Melbourne één van de weekenden met een donderdagprogramma, dan is het circuit in Australië geopend voor V8-supercars en de Porsche Carrera Cup.

In 2023 wordt er door Silverstone volle bak aan publiek verwacht voor de Formule 1

In 2023 wordt er verwacht dat het evenement weer volle zalen gaat trekken. Vorig jaar werd een recordaantal van 400.000 fans geteld. Op een paar duurdere tickets na is het raceweekend al uitverkocht. De groei van de Formule 1 in Groot-Brittannië zet door. 'Laten we donderdag wat dingen doen', gaat de baandirecteur verder. 'Er zijn veel mensen die iets willen komen bekijken, en drie dagen is echt niet genoeg. Laten we er het grootste, beste deel van een festival van de week van maken. Mensen komen op een dinsdag naar Silverstone en zetten de tenten op en dat is het, ze zijn binnen.'

Pringle ziet het al helemaal voor zich. Zo populair was Silverstone eerst echter niet. Onder de regie van voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone vocht de baan herhaaldelijk om te overleven en moest het zelfs contracten opzeggen omdat de hoge instapkosten niet konden worden betaald. Dat is gelukkig niet meer zo. 'Het is duidelijk dat de zondag uitverkocht zal zijn', vervolgt Pringle. 'Sinds een paar jaar zijn we nu ook op zaterdag uitverkocht en nu is vrijdag ook zo goed als uitverkocht. Dat is het punt waarop je winst maakt. En als je geen winst maakt, meneer Ecclestone, kun je niet in infrastructuur gaan investeren', richt Pringle een verbale gifpijl richting Ecclestone.

Silverstone van plan om betere faciliteiten te creëren

Door middel van de winst die Silverstone nu maakt van de kaartverkoop, ziet het veel mogelijkheden om dat geld goed te investeren. 'Silverstone kraakt en kreunt omdat de BRDC (British Racing Drivers' Club, red.) al 40 jaar geen winst heeft kunnen maken uit een Grand Prix. Nu ben ik blij dat de eigenaren van de Formule 1 redelijkerwijs vinden dat het niet hun belang is om de promotor onder druk te zetten en ze erkennen dat de BRDC al hun geld in de faciliteiten steekt', vertelt de baan directeur. 'Als we betere faciliteiten creëren, kunnen we de fans een betere ervaring geven, en als het beter is voor de fans, dan is het beter voor het kampioenschap als een geheel. Dan is iedereen een winnaar.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws