Stevige kritiek op 'egoïstische' Ricciardo: 'Die beslissing is heel erg slecht gevallen' Formule 1
Formule 1

Stevige kritiek op 'egoïstische' Ricciardo: 'Die beslissing is heel erg slecht gevallen'

Stevige kritiek op 'egoïstische' Ricciardo: 'Die beslissing is heel erg slecht gevallen'

Cyril Abiteboul, voormalige teambaas van Renault, heeft zich kritisch uitgelaten over Daniel Ricciardo. De Australiër reed in 2019 en 2020 voor het team van Abiteboul, maar wilde het team eigen al vroeg in het 2020-seizoen verlaten. Dat heeft pijn gedaan bij de toenmalige teambaas van de Franse renstal. Abiteboul ziet echter wel dat het past bij het structurele probleem in de carrière van de meervoudig racewinnaar.

Ricciardo besloot na 2018 zijn biezen te pakken bij Red Bull Racing en te verkassen naar Renault. Voor Abiteboul voelde dat als een persoonlijke overwinning op Christian Horner, die met zijn klantenteam vaak heel erg kritisch was op de motor van Renault. Red Bull ging uiteindelijk de uitdaging aan met Honda, maar het team verloor Ricciardo. Uiteindelijk pakte de Australische coureur slechts twee podiums bij het team van Renault, waar hij na 2020-seizoen vertrok om aan de slag te gaan bij McLaren.

Abiteboul heeft toegegeven dat hij de beslissing van Ricciardo zeer persoonlijk opvatte. Zeker omdat de coureur al vroeg in het eerste jaar van corona afscheid besloot te nemen van het team. 'Hij neemt zijn beslissing in april of mei; de wereld staat stil, we weten niet hoe we weer door zullen gaan', zegt Abiteboul bij de Dans La Boîte À Gants-podcast. 'Eigenlijk vind ik het een zeer vroege keuze en een beetje egoïstisch, want uiteindelijk heeft hij het team slechts één seizoen een kans gegeven. Die beslissing is dus slecht gevallen bij mij.'

Renault wilde na enkele moeilijke jaren weer een stap zetten richting de top. De Franse renstal boekte in 2005 en 2006 natuurlijk successen met Fernando Alonso, maar tot op heden heeft het team die prestaties niet weten te evenaren. Toch was Abiteboul tevreden over de positie waar de renstal zich in bevond. 'We boekten vooruitgang, maar we zaten alleen nog niet op het niveau van Red Bull. Daar kende hij de cultuur heel goed, dus was het redelijk onvermijdelijk dat hij het gevoel kreeg dat hij een stapje terug had gezet.'

De timing van Ricciardo

De keuze voor McLaren was uiteindelijk ook niet de juiste. De relatie tussen de coureur en het Britse team kwam absoluut niet uit de verf, ondanks dat McLaren in 2021 een redelijk competitief pakket had. 'Ik begrijp zijn keuze ergens wel. McLaren heeft hem een beetje een mooi plaatje verkocht om hem te krijgen, maar dat hoort bij het spel. Toch heeft Ricciardo altijd een behoorlijk probleem met timing gehad: hij verliet ons te vroeg en hij verliet McLaren ook te vroeg', concludeert Abiteboul.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws