Tost: 'Wanneer we onderdelen van Red Bull kopen, zitten we tegen dat plafond aan' Formule 1
Formule 1

Tost: 'Wanneer we onderdelen van Red Bull kopen, zitten we tegen dat plafond aan'

Tost: 'Wanneer we onderdelen van Red Bull kopen, zitten we tegen dat plafond aan'

Franz Tost denkt dat het budgetplafond in 2022 voor problemen kan zorgen bij AlphaTauri. Met de ontwikkeling van een totaal nieuwe generatie Formule 1-bolides wordt verwacht dat zijn renstal onderdelen over moet nemen van Red Bull Racing. Al die onderdelen moeten uiteraard gekocht worden en dat betekent dat AlphaTauri op moet letten dat ze de toegestane uitgaven niet overschrijden.

'Dit jaar wordt denk ik het lastigste jaar voor ons wat betreft het budgetplafond', laat de Oostenrijker optekenen in gesprek met RaceFans. 'In 2021 zaten we er ver onder. Vorig jaar was het dus geen probleem', voegt hij daaraan toe. Het eerste jaar dat het Formule 1-team moest opereren met een beperkt budget zijn ze dus succesvol doorgekomen, maar voor het aankomende seizoen staat Tost een uitdaging te wachten.

De reden dat AlphaTauri in 2021 binnen de perken bleef is omdat het team minder onderdelen overnam van Red Bull. Red Bulls RB16 van 2020 kende stabiliteitsproblemen relatief aan zijn voorgangers en daarom koos de Italiaanse renstal de achteras van het moederteam niet over te nemen, waar ze dat in de jaren daarvoor dus wel altijd deden. In 2022 gaat AlphaTauri weer intensiever samenwerken met het team van Max Verstappen.

'In 2022 ligt het budgetplafond op 140 miljoen dollar (circa 123 miljoen euro, red.) en wanneer we nieuwe onderdelen kopen van Red Bull zullen we tegen de limiet van het budgetplafond aanzitten', geeft Tost toe. Zijn team moet dus een goede afweging maken tussen of ze onderdelen over gaan nemen, en zo ja, welke precies. Verschillende onderdelen hebben immers verschillende prijskaartjes.

Tost wil zich goed voorbereiden

Tost begrijpt dat de FIA bovenop de teams zit wat betreft het budgetplafond. Hij gaat zijn financiële team dan ook opdracht geven om voorafgaand aan het seizoen goed na te denken over hoe het jaar financieel ingevuld gaat worden. Het is nog niet voorgekomen dat een F1-team gestraft is voor het overschrijden van de financiële reglementen, maar zo'n straf zal ongetwijfeld zwaar zijn. Tost: 'Daarom moeten we vanaf het begin van het jaar al goed berekenen hoe ons kostenplaatje eruit ziet, anders kunnen we in de problemen komen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws