Tsunoda kon safety car niet voorbij door FIA-systeem: 'Gevolg van eigenaardigheden' Formule 1
Formule 1

Tsunoda kon safety car niet voorbij door FIA-systeem: 'Gevolg van eigenaardigheden'

Tsunoda kon safety car niet voorbij door FIA-systeem: 'Gevolg van eigenaardigheden'

Het feit dat Yuki Tsunoda tijdens de laatste safety car-situatie als achterligger niet voorbij de safety car mocht, heeft te maken met een afwijking in het FIA-systeem. Dat maakt het bestuursorgaan bekend. Toen de safety car bijna naar binnen ging, werd gemeld dat Nicholas Latifi en Alexander Albon de voorliggende auto's mochten passeren, maar Tsunoda, die tussen de Williams-coureurs reed, mocht dat niet.

De FIA verklaart zelf dat de situatie kon gebeuren dankzij een afwijking in het systeem. 'Alle systemen hebben correct volgens de regels gefunctioneerd. De ongewone situatie kwam opzetten als gevolg van de eigenaardigheden van dit circuit', zo luidt het statement van de FIA, geciteerd door Motorsport.com. 'Het scenario zit zo: auto 22 was de eerste die safety car-lijn één passeerde toen de safety car de baan op kwam, waardoor hij dat een ronde later ook deed. Normaal gesproken weet het systeem dat hij zich dan mag ontdoen van een ronde achterstand.'

FIA: 'Dit is een zeer ongebruikelijk scenario'

Daarna zorgde een pitstop van Tsunoda ervoor dat het systeem in de war raakte. 'Hij reed echter de pitstraat in en toen reed hij harder dan de wagens achter de safety car. Daardoor ontdeed hij zich van een ronde achterstand tot hij de controlelijn gepasseerd had. Toen hij daarna het circuit weer opkwam, gaf het systeem correct aan dat hij weer een ronde achter lag, maar omdat hij de leider al een keer gepasseerd was, kwam hij niet meer in aanmerking om dat nog een keer te doen. Race control keek of het correct was en bevestigde dat alleen auto’s 6 en 23 het veld mochten inhalen.'

De FIA geeft echter aan dat de gebeurtenis geen dringende actie teweeg zal brengen. 'Dit is een zeer ongebruikelijk scenario, want er waren geen fouten in het systeem of de procedure, is dit iets onvoorspelbaars dat kan gebeuren, en daar hoeven geen directe veranderingen voor worden doorgevoerd. Het zal natuurlijk in de toekomst wel besproken worden bij de Sporting Advisory Committiees, als onderdeel van de normale terugkijk-procedures', eindigt het statement.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws