Verdeling bij Red Bull: 'Thaise eigenaar staat aan de kant van Horner' Formule 1
Formule 1

Verdeling bij Red Bull: 'Thaise eigenaar staat aan de kant van Horner'

Verdeling bij Red Bull: 'Thaise eigenaar staat aan de kant van Horner'

Het zijn onzekere tijden voor Red Bull Racing-teambaas Christian Horner, waarbij eerder deze week bekend werd gemaakt dat Red Bull een onafhankelijk onderzoek vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag van de Brit heeft geopend. Autosportjournalist Erik van Haren, die het nieuws als eerste naar buiten wist te brengen, ziet dit onderzoek niet los van het machtsspel tussen Helmut Marko en Christian Horner, waarover al langer gesproken wordt, terwijl oud-coureur Giedo van der Garde ingaat op de mogelijke vervangers van de huidige teambaas.

In de DRS: De Race Show-podcast van Van der Garde werd ook gesproken met Van Haren, die een tijdje lang op onderzoek uitging, nadat hij voor het eerst hoorde over het onderzoek naar Horner. Hoewel de toekomst van Horner onzeker lijkt te zijn, is zijn lot nog niet beslecht, volgens Van Haren. 'Ik heb het idee dat de Oostenrijkse kant toch heel erg van Horner af wil, zeker met deze kwestie erbij, en dat de Thaise eigenaar (Chalerm Yoovidhya, red.) op dit moment nog aan Horners kant staat. Hij heeft uiteindelijk de belangrijkste stem.'

Juist die stem van Yoovidhya is cruciaal, omdat de Thaise miljardair 51 procent van de aandelen van Red Bull in handen heeft. De andere 49 procent zijn in handen van Mark Mateschitz, de zoon van de overleden Red Bull-oprichter, Dietrich Mateschitz. Volgens Van Haren is er nog steeds sprake van spanning tussen Marko en Horner, en zou Mateschitz meer aan de kant van zijn landgenoot staan. De uiteindelijke macht ligt echter in Thailand.

Wordt Horner voor de camera's weggehouden?

Op donderdag 15 februari staat de presentatie van de RB20 op het programma, en hoewel Horner op vrijdag 9 februari al verhoord wordt door de externe advocaat die het onderzoek leidt, lijkt de kans klein te zijn dat er over een week al duidelijkheid is. 'Volgende week donderdag is de presentatie van de auto. Dat is juist een hele grote presentatie, ook omdat het team het twintigjarige bestaan van het team wil vieren', weet Van Haren. 'Ze willen dat heel groot aanpakken, en daar zou hij natuurlijk de grote man zijn. Hij is natuurlijk vol in beeld. Ik ben benieuwd of hij intern gaat terugvechten en denkt: ik ga me gewoon overal laten zien, of dat hij toch een stapje terugzet en het onderzoek afwacht.'

Van der Garde vreest voor Horner

Van der Garde ziet het echter somber in voor Horner. 'Nee', zegt Van der Garde zonder enige twijfel als hem gevraagd wordt of we Horner nog terug gaan zien. 'Zo'n Horner wordt door Red Bull intern natuurlijk gecontroleerd. Geloof mij maar, als volgende week die presentatie komt, staat Horner daar echt niet te presenteren', aldus de oud-coureur van Caterham, die eerder deze winter definitief zijn helm aan de wilgen hing. 'Als Horner eruit wordt gestuurd, wordt Jonathan Wheatley waarschijnlijk de nieuwe teambaas', voorspelt Van der Garde.

Op de korte termijn zullen de gevolgen voor Red Bull echter beperkt zijn, aangezien de nieuwe auto al gebouwd is. 'Heel eerlijk: voor Red Bull is het natuurlijk dramatisch dat dit gebeurt, en dan hebben ze volgende week die presentaties. Ik denk dat dat Red Bull weer met een megagoede auto zal komen, dus in dat opzicht denk ik dat ze wel een heel mooi seizoen zullen hebben, maar dit is wel een beetje een smet op de naam en het team', concludeert Van der Garde.

Heb je al een TV-aanbieder voor het Formule 1-seizoen van 2024? Bekijk de opties hier.

F1Maximaal is op zoek naar een nieuwe redacteur! Heb jij interesse? Klik dan hier voor meer informatie. Niet geschoten is altijd mis!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws