Verslag VT3 | Verstappen bevestigt favorietenrol in Italië, De Vries maakt indruk Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Verstappen bevestigt favorietenrol in Italië, De Vries maakt indruk

Verslag VT3 | Verstappen bevestigt favorietenrol in Italië, De Vries maakt indruk

Max Verstappen heeft de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Italië als snelste afgesloten. De coureur van Red Bull Racing was met zijn 1:21,252 bijna drieënhalve tiende sneller dan Charles Leclerc. Sergio Pérez werd derde op bijna zes tienden achterstand. Nyck de Vries, die invalt voor de zieke Alexander Albon, maakte ondertussen indruk door binnen een tiende van Nicholas Latifi te eindigen.

Pérez was één van de eerste coureurs op de baan en daarmee ook de eerste met een rondetijd. De Mexicaan klokte een 1:23,448. Dat deed hij op de mediumband. In zijn tweede getimede rondje verbeterde de Red Bull-coureur naar een 1:22,611. Valtteri Bottas had de tweede tijd in handen na de eerste tien minuten. De Fin, die zondag achteraan start door een gridstraf, was op de softs wel 1,6 seconde langzamer dan Pérez.

De 32-jarige bleef nog even doortrappen op zijn mediums. De drievoudig Grand Prix-winnaar haalde nog eens een halve seconde van zijn voormalig snelste rondetijd af. Na tien minuten had Pérez een 1:22,148 als snelste ronde. Hierna ging Verstappen de baan op, eveneens op de mediums. De Nederlander was meteen sneller dan zijn teamgenoot in sector 1. In de middensector was hij dat niet en meteen brak hij zijn ronde af. George Russell zat namelijk in zijn weg in sector 3. Eerder zat Lando Norris in VT1 op dezelfde plek in de weg van Verstappen.

Mercedes mist snelheid, Sainz met problemen

Russell ging met zijn eerste rondetijd op de mediums naar P4. Hij was wel ruim drie seconden langzamer dan Pérez, wat suggereerde dat zijn tijd niet representatief was. Met nog 45 minuten op de klok was het Carlos Sainz die op de mediums naar buiten ging. In de eerste sector gaf hij ruim een tiende toe op Pérez, maar brak zijn ronde af nadat hij een flink overstuurmomentje had uitkomend van de tweede chicane.

Leclerc was daarna aan de beurt met een rondetijd. Hij was in geen van de sectoren sneller dan de inmiddels snelste man Verstappen. De Ferrari-coureur ging naar P3, achter Pérez, en gaf bijna zes tienden toe op de 1:21,872 van de Red Bull-rijder. Sainz ging in zijn eerste echte geklokte rondje naar plek vier. Hij was twee tienden langzamer dan zijn teamgenoot. Een ronde later werd Sainz naar binnen gehaald met een brandstofprobleem.

Zijn Monegaskische teamgenoot klokte met nog een kleine veertig minuten te gaan de tweede tijd op slechts 72 duizendsten achterstand op Verstappen. De Vries ging uiteindelijk met nog 35 minuten te gaan voor het eerst naar buiten in zijn Williams. In zijn eerste ronde gaf hij acht tienden toe op Latifi, maar de Canadees noteerde zijn beste tijd wel op de zachte band. De Vries zat op de mediums.

De Vries nadert Latifi, Verstappen ongenaakbaar

Met nog twintig minuten te gaan begonnen de meeste coureurs aan hun kwalificatiesimulaties. Sainz was op de softs in de eerste sector direct een halve tiende sneller dan Verstappen. Norris ging nog een tandje sneller in sector 1. Sainz was daarna wel langzamer dan Verstappen in de middensector en uiteindelijk was hij 35 duizendsten langzamer dan de Nederlander over een hele ronde. Lewis Hamilton kon ook niet tippen aan de tijd van Verstappen en was zeven tienden langzamer. Zijn ronde was echter niet helemaal vlekkeloos, ondanks het bandenvoordeel.

Verstappen ging met nog dertien minuten te gaan naar de zachte band toe voor zijn kwalificatiesimulatie. In sector 1 was hij ruim een anderhalve tiende sneller dan zijn eigen tijd. In de tweede sector was de regerend kampioen zelfs bijna een halve seconde sneller. Zijn uiteindelijke rondetijd was een 1:21,252. Leclerc noteerde een rondetijd die vier tienden langzamer was. Pérez was zes tienden langzamer dan zijn teamgenoot en ging naar P3.

De Vries verbeterde zichzelf flink gedurende de sessie. Vlak voordat Pérez over de streep kwam, deed de coureur uit Sneek hetzelfde. Hij noteerde een 1:22,869 en stond daarmee binnen een tiende van Latifi. De tijd was goed genoeg voor P13 met nog tien minuten te gaan. Leclerc verbeterde daarna zijn rondetijd om op 0,347 van Verstappen te staan. In de slotfase vonden er geen grote verbeteringen meer plaats. Verstappen was de snelste voor Leclerc en Pérez. De Vries werd veertiende, op een kleine afstand van Latifi.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Italië 2022

Verstappen gaat voor vijf zeges op rij, wedkantoren verwachten nieuwe zege in Italië! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws