Verslag VT3 | Verstappen ook in slottraining bovenaan, regenval gooit roet in het eten Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Verstappen ook in slottraining bovenaan, regenval gooit roet in het eten

Verslag VT3 | Verstappen ook in slottraining bovenaan, regenval gooit roet in het eten

Max Verstappen was ook tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste rijder. De Red Bull Racing-coureur zette in de eerste tien minuten van de sessie de snelste tijd neer, waarna de regen begon te vallen en niemand meer in de buurt kwam van de 1:13,664 van de Nederlander.

Regen hing in de lucht aan het begin van de sessie. Vlak voor de laatste training waren er ook wat lichtflitsen te zien. Om de regen voor te zijn, gingen alle coureurs maar alvast de baan op om toch maar wat ronden te kunnen rijden. Anders viel je laatste mogelijkheid op nuttige meters zomaar in het water. Sergio Pérez en Verstappen gingen direct naar de snelste tijden, waarvan een 1:13,664 de snelste tijd was - neergezet door de Nederlander, die drie tienden sneller was dan zijn teamgenoot.

Verstappen toont direct spierballen, ook De Vries komt goed voor de dag

De twee Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell sloten aan op de derde en vierde plaats, maar waren tussen de vier en zes tienden langzamer dan de Red Bulls. Nyck de Vries deed vervolgens ook goede zaken aan het begin van de derde training. De Nederlander was op vrijdag al in goede vorm en zette dat vooralsnog voort op zaterdag. Met een 1:14,693 was hij zes tienden van een seconde sneller dan teamgenoot Yuki Tsunoda. Met nog 52 minuten te gaan ging Carlos Sainz naar P4, bijna zes tienden langzamer dan Verstappen.

Nico Hülkenberg was met nog 51 minuten te gaan de eerste coureur die melding maakte van regenval, nadat hij druppels op zijn vizier opmerkte. Vlak daarna crashte Logan Sargeant in de laatste bocht, nadat hij plotseling een moment van overstuur kende. De schade aan de Williams-auto viel wel mee, maar Sargeant stapte alsnog uit. Niet geheel verrassend leverde het een code rood op, wat nou niet echt handig was met oog op het maken van meters voordat het echt zou regenen. De klok tikte immers gewoon door.

En jawel, precies tijdens de rodevlagsituatie begon het ineens te regenen. Niet heel zwaar, maar de toeschouwers deden toch maar hun jasje en/of poncho aan. Op dit punt waren er nog 43 minuten te gaan, terwijl de coureurs afwachtten totdat ze weer de baan op mochten. Eenmaal weer vrijgegeven, ging helemaal niemand direct weer de baan op. Iedereen wachtte totdat een ander de baan opging. Met andere woorden: dat werd lang wachten.

Wachten op F1-auto's op de baan

Met iets minder dan een halfuur te gaan, bijna een kwartier nadat de sessie werd hervat, besloot Lando Norris maar de baan op te gaan. Dat deed de McLaren-coureur op de intermediates. Dat duurde in ieder geval niet lang, want na één rondje ging de Engelsman weer naar binnen. Met nog 21 minuten te gaan ging de volgende coureur naar buiten. Het was Sainz, waarna ook Charles Leclerc de baan opging - beiden met intermediates. In tegenstelling tot Norris bleven de Ferrari-coureurs wel op de baan.

Terwijl Leclerc een momentje had in bocht tien, gingen ook Kevin Magnussen en Esteban Ocon de baan op. Oscar Piastri en teamgenoot Norris volgden dit voorbeeld, waarna ook bij Red Bull de banden er weer eens opgingen en Hülkenberg de pits verliet. De Vries, Pérez en Verstappen reden met een kwartier te gaan ook maar de baan op met een set inters om toch even wat data te verzamelen. Al snel volgden meer coureurs die over de boordradio nagenoeg allemaal hetzelfde zeiden: het was zowel nat als droog.

Norris vond het dan ook een goed idee om het in de laatste tien minuten over een andere boeg te gooien: monteer eens wat zachte banden op die McLaren-auto. Zo gezegd, zo gedaan. Er kwam namelijk ook maar weinig spray van de banden af. Alleen in de derde sector, met name in bochten tien en elf, was het verraderlijk met natte plekken. Valtteri Bottas meldde dat ook over de boordradio. Desondanks was de 1:21,621 van Norris zo'n twee seconden sneller dan de snelste tijd van Leclerc op de intermediate-banden. Reden voor Sainz om ook maar over te stappen naar slicks.

De Spaanse Ferrari-coureur noteerde een 1:20,552 op de droogweerbanden, waarna Norris zelfs al in de 1:18 kwam. De snelste tijd van Verstappen kwam logischerwijs niet meer in gevaar, waardoor we kunnen spreken van een clean sweep van de kampioenschapsleider in de vrije trainingen. Pérez sluit aan op de tweede plaats, voor Hamilton, Sainz en Fernando Alonso. De Vries werd twaalfde, drie plekken achter en een tiende langzamer dan Tsunoda.

Verstappen versterkt favorietenrol na vlekkeloze vrijdag! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws