Verstappen deed met zege in Monza wat Prost, Senna, en Vettel niet lukte Formule 1
Formule 1

Verstappen deed met zege in Monza wat Prost, Senna, en Vettel niet lukte

Verstappen deed met zege in Monza wat Prost, Senna, en Vettel niet lukte

Max Verstappen schreef in Italië historie door tien Grands Prix op rij op zijn naam te schrijven, maar dat is niet de enige primeur die voortkwam uit de zege in Italië. Met zijn zege in de achtertuin van Ferrari won Verstappen niet voor het eerst dit seizoen één van de absolute klassiekers in de Formule 1.

Verstappen won dit seizoen al twaalf van de veertien races, waaronder de Grands Prix in Monaco, Silverstone, en Spa-Francorchamps. Deze drie circuits organiseerden op Monza na de meeste Grands Prix in de historie van de sport. Het officiële Formule 1-kampioenschap is aan haar 74e jaargang bezig, en Monza ontbrak alleen in 1980. De omlopen in Monaco, Groot-Brittannië, en België zijn de enige andere circuits die minimaal vijftig keer op de kalender stonden. Van alle dertien circuits waar minimaal dertig keer een Grand Prix is verreden, maakten alleen Monza, Monaco, Silverstone, en Spa-Francorchamps deel uit van het eerste wereldkampioenschap in 1950, en deze vier races worden dan ook als de absolute klassiekers gezien in de Formule 1.

Verstappen zorgt met zege in Monza naast recordreeks voor een extra primeur
Tabel 1. Deze dertien circuits stonden minimaal dertig keer op de Formule 1-kalender.

Verstappen wint alle klassiekers

Hoewel de vier eerdergenoemde races dus meestal wel op de kalender terug te vinden waren, is Verstappen de eerste in 74 jaar tijd die alle klassiekers in één jaargang op zijn naam wist te schrijven. In de zegereeks van tien Grands Prix won Verstappen eerder al onder meer in Monaco, Silverstone, en Spa-Francorchamps. In Monaco was een fabelachtige poleronde vereist om de beste uitgangspositie te verzekeren op de zondag, waar Verstappen in een regenachtige slotfase kwam bovendrijven. In Groot-Brittannië achterhaalde Verstappen de sterk startende thuiscoureur Lando Norris, en in België bleek een gridstraf vanwege een nieuwe versnellingsbak ruim onvoldoende om Verstappen van een dominante zege af te houden.

Met zijn zege in de nabijheid van Milaan heeft Verstappen alle klassiekers nu te pakken. Eerder dit jaar won Verstappen overigens ook al in Montreal, het circuit waar, op de vier klassiekers na, het meest gereden werd. Daarna volgen de Nürburgring, Interlagos, en de Hungaroring op de lijst. In Hongarije won Verstappen ook al, terwijl Interlagos dit jaar nog moet komen en de Nürburgring ontbreekt. Alleen in Saoedi-Arabië en Azerbeidzjan won Verstappen niet, en deze twee circuits staan nog niet lang op de kalender.

Wie kwamen al in de buurt?

Degene die het dichtste in de buurt kwam bij het winnen van de vier klassiekers in één jaar, is tweevoudig wereldkampioen Alberto Ascari. De Italiaan won in 1952 in Silverstone, Spa, en Monza, maar Monaco maakte dat seizoen geen deel uit van de Formule 1-kalender. Elf jaar later domineerde Jim Clark in de Formule 1, waarbij de Brit dezelfde drie races won als Ascari, maar Clark viel in ronde 78 van de 100 uit met een kapotte versnellingsbak, vanuit leidende positie. Saillant detail is dat de Grand Prix van Monaco tegenwoordig nog maar over 78 ronden verreden wordt...

De volgende die een kans maakte was Alain Prost. De Fransman had al gewonnen in Monaco, Silverstone, en Monza, maar kon zijn poleposition in Spa-Francorchamps niet verzilveren, waar een jonge Ayrton Senna zijn tweede zege uit zijn Formule 1-carrière pakte. De Braziliaan kwam in 1990 zelf ook in de beurt, maar zag in Silverstone nota bene Prost met de hoofdprijs ermee vandoor gaan.

De volgende coureur die drie uit vier scoorde was Damon Hill in 1994. Voor Hill ging het dankzij een startincident met Mika Häkkinen fout in Monaco, waarna hij wel de andere drie races won. De laatste coureur die bijna alle vier de races won, is Sebastian Vettel in 2011. De Duitser won dat jaar maar liefst elf Grands Prix, maar zag Fernando Alonso in Silverstone de enige Ferrari-zege van het seizoen pakken. Daardoor is Verstappen nu de eerste coureur die deze drie races wel allemaal wist te winnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws