Verstappen verklaart remfout in kwalificatie Jeddah: ‘Kwam door slipstream-effect’ Formule 1
Formule 1

Verstappen verklaart remfout in kwalificatie Jeddah: ‘Kwam door slipstream-effect’

Verstappen verklaart remfout in kwalificatie Jeddah: ‘Kwam door slipstream-effect’

Volgens Max Verstappen was zijn fout tijdens zijn laatste kwalificatieronde voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië het gevolg van een snelheidsverschil, veroorzaakt door een slipstreameffect op de baan. De Nederlander was namelijk op dat moment de laatste auto op de baan. Als gevolg van het snelheidsverschil blokkeerde de Nederlander bij het ingaan van bocht 27, en raakte hij bij het uitkomen de muur rechts. De bocht voorzichtiger nemen had niet geholpen, aangezien dat voor een te langzame tijd had gezorgd.

Verstappen was op het Jeddah Corniche Circuit op weg naar een uitzonderlijk snelle rondetijd tijdens zijn laatste run in Q3, toen hij een remfout maakte in de allerlaatste bocht. Als gevolg daarvan kwam hij wijd uit in de laatste bocht, en raakte hij de muur. Wat een gegarandeerde pole leek – Verstappen zat na de eerste twee sectoren al ruim twee tienden onder de tijd van Lewis Hamilton – werd nu slechts een P3. Bovendien had de Nederlander nog geluk dat hij geen schade opliep aan versnellingsbak of aandrijfas, zoals dat bij Charles Leclerc gebeurde in Monaco.

In gesprek met Olav Mol bij Ziggo Sport geeft Verstappen zonder enige twijfel toe dat dat ‘100 procent’ een fout was. ‘Ik kon het zelf niet geloven dat ik het daar zo weggooide.’ Volgens de Nederlander had het echter geen zin gehad om zijn verlies te pakken, de bocht voorzichtiger te nemen en de ronde met remfout en al af te maken. ‘Dan had ik ook derde gestaan. Daar was de ronde voorbij. Ik miste de bocht compleet.’ Verstappen zegt zelf dat hij een halve seconde voor lag, maar dat dat niet genoeg marge was geweest.

Het slipstream-effect in Jeddah

De fout had te maken met de hogere topsnelheid waarmee hij de bocht benaderde, in vergelijking met de eerdere run in Q3. ‘Die allereerste ronde had ik meer benzine aan boord omdat het plan was om twee ronden te doen. Uiteindelijk hebben we dat afgeblazen en ben ik binnengekomen voor nieuwe banden.’ Als gevolg daarvan was Verstappen de laatste auto op de baan, wat in Jeddah een uniek effect blijkt te hebben: ‘Dan heb je dat slipstream-effect van die wind.’

Als gevolg daarvan kwam Verstappen met negen kilometer per uur meer snelheid bij de bocht aan. ‘Dat is natuurlijk een megaverschil, dat voelde ik ook niet op dat moment. Ik remde vijf, zes meter later dan normaal, want ik voelde dat ik vorige keer een beetje vroeg remde voor die laatste bocht.’ Op zich was dat geen probleem geweest, maar door het verschil van 9 km/u dit keer wel. ‘Normaal heb je dat nooit in de kwalificatie, dat er zoveel verschil tussen twee rondjes zat.’ Als gevolg van dit alles blokkeerde Verstappen, wat tot de crash met de muur leidde. ‘Dat was zeker mijn fout.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws