Villeneuve stellig: 'Als ik het heb over gevaarlijk rijden, dan heb ik het over Lance Stroll' Formule 1
Formule 1

Villeneuve stellig: 'Als ik het heb over gevaarlijk rijden, dan heb ik het over Lance Stroll'

Villeneuve stellig: 'Als ik het heb over gevaarlijk rijden, dan heb ik het over Lance Stroll'

Voormalig Formule 1-kampioen Jacques Villeneuve is vastberaden dat Lance Stroll flink aangepakt moet worden voor de crash met Fernando Alonso tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Volgens de Canadees moet zijn landgenoot voor minimaal één race geschorst worden. De actie was gevaarlijk en onacceptabel, zo schrijft Villeneuve in zijn column bij Formule 1.nl.

Zo ongeveer halverwege de race ging de inhaalactie van Alonso op Stroll even flink mis. De Spanjaard wilde langs de Aston Martin-coureur, maar die week plotseling een beetje uit naar links, waardoor de bolide van Alonso met een wheelie richting de muur schoot. De crash had slechter af kunnen lopen. Achteraf beoordeelde de FIA dat Alpine de tweevoudig wereldkampioen met een onveilige auto terug de baan op had gestuurd, en dus kreeg Alonso een tijdstraf van 30 seconden. Hierdoor verloor hij zijn punten.

'Als ik het heb over gevaarlijk rijden, dan heb ik over Lance Stroll', schrijft de Canadees. 'Hij zou voor minstens één race geschorst moeten worden voor het incident met Fernando Alonso. De FIA is erg laks in het bestraffen van uitwijken op rechte stukken. En dat is juist het meest gevaarlijke wat er is.' De wereldkampioen van 1997 heeft dus absoluut geen goed woordje meer over voor de Aston Martin-coureur. Villeneuve beschrijft dat de manoeuvre andere rijders in een mogelijk fataal ongeluk kan duwen. Ook in de opstapklassen doen veel coureurs dit, schrijft de Canadees. De FIA moet dit dus harder aanpakken volgens hem.

Villeneuve: 'Die Alpine is net een tank'

Hoe dan ook was de oud Formule 1-coureur onder de indruk van hoe Alonso alsnog in de punten terecht wist te komen. De Spanjaard kreeg bij zijn pitstop een nieuwe neus op zijn bolide en werkte zijn weg terug naar de top tien. 'Die Alpine is net een tank', schrijft Villeneuve. 'Alonso reed heel erg indrukwekkend.' Ondanks dat kreeg Alonso achteraf een straf, de FIA vond zijn bolide namelijk geen tank, en beoordeelde dat de auto te onveilig zou zijn om terug te komen in het veld. Hij moest zijn punten inleveren.

Villeneuve heeft ook veel lof voor Verstappen

Naast Alonso moest ook Max Verstappen er na zijn pitstop hard voor werken. Vanwege een langzame stop moest de Nederlander zo'n negen seconden goedmaken, wat uiteindelijk lukte. 'Max Verstappen reed ook ongelofelijk goed', schrijft de Canadees. 'Lewis Hamilton had een goede pace, maar Mercedes maakte de fout om Hamilton op de harde band te zetten voor de laatste rondes.' Verstappen stond op de mediumband, waardoor hij Hamilton later in kon halen. 'Max ging echt voor de overwinning. Ik dacht heel even dat Hamilton de overwinning ging pakken, maar Verstappen gaf hem geen kans.'

'Zoveel geklaag over de boordradio, het wordt irritant'

Villeneuve was echter niet te spreken over hoeveel coureurs hun beklag deden over de boordradio. Meerdere rijders, waaronder Hamilton en Verstappen, waren niet overal tevreden over, en hun engineers waren daarvan de dupe. 'Er was zoveel geklaag over de boordradio, het wordt irritant', schrijft Villeneuve. 'Het wordt een beetje te veel.' De Canadees kon echter nog wel lachen. 'Wat grappig was, was dat Hamilton bleef klagen over Max, en Max toen een waarschuwing kreeg voor de tracklimits. Maar een ronde later kreeg Hamilton die ook. Hij was te gefocust op Max dat hij zelf fouten ging maken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws