Vormcheck GP Oostenrijk | Verstappen bezorgt Red Bull vaak een mooie thuisrace Formule 1
Formule 1

Vormcheck GP Oostenrijk | Verstappen bezorgt Red Bull vaak een mooie thuisrace

Elke coureur is anders en elke coureur excelleert onder verschillende omstandigheden. Zo kent de huidige Formule 1-grid ware straatvechters, terwijl anderen zich bijvoorbeeld uitstekend voelen op extreem glad asfalt. Hoe zit het met de vorm van rijders op het circuit waar we aankomend weekend naar afreizen? In de vormcheck kijken we wie het circuit dat op de agenda staat goed ligt. Direct na het weekend in Silverstone wordt de thuisrace van Red Bull Racing verreden in de Grand Prix van Oostenrijk.

Het Formule 1-circus keert terug op de Red Bull Ring voor een speciaal weekend. In Spielberg staat namelijk het tweede sprintraceweekend van dit op het programma. Voor de coureurs liggen er dan natuurlijk meer punten voor het grijpen ten opzichte van een normaal Grand Prix-weekend. Een paar coureurs kunnen terugkrijgen op prima resultaten op de Red Bull Ring, waar in 2021 twee races werden gehouden, waardoor de race van 2019 buiten beschouwing wordt gelaten. Hierdoor worden Alexander Albon en Kevin Magnussen niet meegenomen in deze vormcheck. Zhou Guanyu staat als rookie ook niet in deze vormcheck.

Verstappen duidelijke leider in het klassement

Coureur Puntentotaal GP Oostenrijk (2020-2021) DNFs GP Oostenrijk (2020-2021)
13. Mick Schumacher* 0 0

* Coureurs met een sterretje achter de naam hebben aan twee van de meest recente drie edities meegedaan.

Max Verstappen kent een uitstekende vorm in de bergen van Stiermarken. In 2020 wist de coureur geen zege te boeken tijdens de thuisrace van zijn team, maar eerder wist de Nederlander al in 2018 en 2019 te winnen in Oostenrijk. In 2021 voegde de coureur van Red Bull daar nog eens twee overwinningen aan toe. Verstappen maakte de overwinning tijdens de Grand Prix van Oostenrijk (de tweede race op de Red Bull Ring van 2021, red.) extra speciaal. De coureur behaalde dat weekend namelijk zijn eerste Grand Slam in de Formule 1.

De Grand Prix van Stiermarken, zoals de eerste race in Oostenrijk in 2021 en de tweede race van het seizoen in 2020 werd genoemd, was ook een prooi voor Verstappen. De coureur mocht beginnen vanaf poleposition. De regerend wereldkampioen werd niet uitgedaagd door de auto's achter zich en leek ook tijdens die race op weg naar een Grand Slam. Desalniettemin wist Lewis Hamilton de snelste raceronde af te pakken van Verstappen. De overwinning was echter wel heel erg dominant van de Red Bull-rijder, aangezien hij 35 seconden eerder over de streep kwam dan Hamilton.

Verstappen zal in Oostenrijk worden aangemoedigd door 50.000 Nederlandse fans. (Foto: Red Bull Content Pool)

Een week later pakte Verstappen wel de Grand Slam door poleposition te pakken, de race te winnen, elke ronde vooraan te rijden en de snelste raceronde neer te zetten. Mercedes had tijdens de race geen moment om één van haar coureurs in te zetten om de snelste raceronde af te pakken. Ditmaal was het niet Hamilton die het dichtste bij Verstappen kwam, maar Valtteri Bottas. De achterstand op de RB18 van Verstappen was niet zo groot, maar met een voorsprong van zeventien seconden was ook deze overwinning van de coureur dominant. Hierdoor mocht Verstappen 51 punten bijschrijven na twee weken op rij op de Red Bull Ring te hebben gereden.

Mercedes goed voor voldoende punten

Toto Wolff heeft in een interview aangegeven dat Mercedes vaak niet ijzersterk presteert tijdens de Grand Prix van Oostenrijker. De resultaten laten echter het tegenovergestelde zien. Hamilton en Bottas hebben in de afgelopen drie races 107 punten weten te verzamelen, waarbij beide coureurs dus meermaals op het podium hebben gestaan. Bottas stond de afgelopen drie Grands Prix telkens op het podium, terwijl Hamilton twee keer op het podium stond. In 2021 kwam hij als vierde over de streep, maar hij wist in 2020 wel de race te winnen.

De Grand Prix van Stiermarken was de tweede race van het jaar. Door de coronapandemie werd de start van het seizoen uitgesteld naar begin juli, en toen stonden er twee races op de Red Bull Ring op het programma. Bottas won de eerste race, en Hamilton wist dus de tweede race op zijn naam te schrijven. De zevenvoudig wereldkampioen pakte in de regen met overmacht poleposition. Verstappen volgde namelijk op 1,2 seconde. Hamilton werd tijdens de race niet onder druk gezet en kwam met een voorsprong van 12 seconden op zijn toenmalig teamgenoot over de streep. Mercedes was die race duidelijk sneller dan Red Bull, aangezien Verstappen geen partij kon bieden aan Bottas.

Pérez de sterkste van overige titelkandidaten

Sergio Pérez volgt op de vijfde plek in het klassement, en is daarmee best of the rest als het aankomt op de titelkandidaten van dit seizoen. Carlos Sainz volgt namelijk op de zesde plek, terwijl Charles Leclerc de zevende plek moet delen met andere coureurs. Pérez wist in de laatste drie races in Spielberg telkens in de punten te finishen, maar hij wist nooit op het podium te eindigen. De coureur van Red Bull had vooral in 2021 de kans op een podiumplek, maar door incidenten met Leclerc en Lando Norris kon de Mexicaan dit niet waarmaken. Tijdens de Grand Prix van Oostenrijk van 2021 kreeg de coureur immers twee tijdstraffen van vijf seconden. Hierdoor kwam de drievoudig racewinnaar nooit verder dan de vierde plek, en scoorde hij twee zesde plekken.

Van de Ferrari-rijders neemt Sainz de beste vorm mee naar de aanstaande Grand Prix van Oostenrijk. De Spanjaard scoorde in de afgelopen drie edities 21 punten, terwijl zijn teamgenoot slechts tien punten wist te verzamelen. In 2020 moest de Monegask zijn race staken na een crash met toenmalig teamgenoot Sebastian Vettel. De twee races die volgden op de Red Bull Ring wist Leclerc ook niet beter te presteren dan zijn teamgenoot. Sainz kwam respectievelijk als vierde en als vijfde over de streep, terwijl Leclerc achtste en zevende eindigde.