Waarom de FIA de protesten van Mercedes heeft afgewezen en Verstappen kampioen blijft Formule 1
Formule 1

Waarom de FIA de protesten van Mercedes heeft afgewezen en Verstappen kampioen blijft

Waarom de FIA de protesten van Mercedes heeft afgewezen en Verstappen kampioen blijft

Max Verstappen blijft wereldkampioen van de Formule 1 nadat de FIA de protesten van Mercedes heeft afgewezen. De wedstrijdleiding zag geen reden om de titel alsnog af te pakken van de coureur van Red Bull Racing. F1Maximaal legt uit waarom dit het geval is en Mercedes definitief als verliezer is aangewezen.

De twee protesten van Mercedes draaiden om artikel 48.8 en 48.12 van het sportieve reglement der Formule 1. Als eerste het protest over artikel 48.8. Deze luidt dat een coureur een andere auto tijdens een safety car-periode niet mag inhalen totdat de safety car de lijn heeft gepasseerd en weer terug in de pitstraat is. Mercedes verdacht Verstappen ervan dat hij Lewis Hamilton in sector drie inhaalde, vlak voor de herstart in ronde 58.

Het tweede protest ging om artikel 48.12. Deze regel zegt dat iedere auto die op een ronde achterstand staat, de auto's voor hen én de safety car mag inhalen, zodat zij weer op dezelfde ronde staan. Daarna zou de safety car de pitstraat ingaan om de race verder te laten gaan. In een uitzonderlijk geval tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi besloot wedstrijdleider Michael Masi om enkel de lapped cars tussen Hamilton en Verstappen toestemming te geven om hen te passeren. Mercedes was het niet eens met dit besluit en diende hiervoor ook een protest in.

Waarom Verstappen vrijuit gaat

In een document van de FIA wordt beschreven dat de wedstrijdleiding in het geval van artikel 48.8 geen strafbaar feit bij Verstappen constateerde. De Nederlander zou wel een keer voor Hamilton hebben gezeten, maar op het moment dat de race werd hervat, was dit niet meer het geval en was een straf dus ook niet nodig. Met andere woorden: Verstappen nam op het juiste moment plaats achter Hamilton, waardoor er geen reden was tot bestraffen.

In het geval van artikel 48.12 besloot de wedstrijdleiding om de lapped cars tussen Hamilton en Verstappen weg te halen, zodat ze geen invloed op de strijd vooraan zouden hebben en zo een rol hadden kunnen spelen in de uitkomst van de wedstrijd. Daarnaast zou er door alle teams en de wedstrijdleiding ook besloten zijn om de race hoe dan ook met een raceronde te laten eindigen. Dat werd dus ronde 58: de allerlaatste ronde van de race.

Mercedes in beroep tegen besluiten FIA

Is het dan helemaal voorbij nu? Nee, niet echt. Mercedes heeft aangekondigd dat ze in beroep gaan tegen de besluiten van de FIA. Veel meer dan dat is nog niet bekend, maar hoe dan ook blijft de wereldtitel van Max Verstappen op dit moment 'gewoon' staan. Zo komt er een einde aan een zinderende dag in Abu Dhabi, waarop Nederlandse én internationale sportgeschiedenis is geschreven: Nederland heeft een wereldkampioen in de Formule 1.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws