Williams sluit in zee gaan met Honda effectief uit, geen hereniging in de pijplijn Formule 1
Formule 1

Williams sluit in zee gaan met Honda effectief uit, geen hereniging in de pijplijn

Williams sluit in zee gaan met Honda effectief uit, geen hereniging in de pijplijn

Williams heeft een samenwerking met Honda voor het nieuwe motorreglement van de Formule 1 in 2026 effectief uitgesloten. Williams-teambaas James Vowles suggereert dat de Japanse krachtbron niet in staat is om een serieuze kanshebber te zijn. Op dit moment is Williams een klantenteam van Mercedes en is ze nog aan het overwegen wat het beste is voor als het motorreglement van 2026 in werking zal treden.

Honda is één van de zes fabrikanten die interesse hebben getoond in het motorreglement van 2026 naast Mercedes, Ferrari, Alpine (Renault) en nieuwe leveranciers Red Bull Powertrains en Audi. Het huidige Honda F1-project is een ingewikkelde overeenkomst, aangezien het zich eind 2021 officieel terugtrok uit de F1, maar ermee instemde om de twee Red Bull-teams tot 2025 van motoren te blijven voorzien, en dit jaar extra branding heeft in vergelijking met 2022. Honda werkt immers nog steeds samen met Red Bull Racing totdat de Oostenrijkse formatie overstapt naar Ford vanaf 2026.

Honda beweert te zijn benaderd door meerdere teams, en Williams, samen met mede-Mercedes-klanten McLaren en Aston Martin, zouden daaronder vallen. Vowles heeft echter de mogelijkheid om Williams te herenigen met de motorfabrikant, die het team naar het rijderskampioenschap van 1987 en twee constructeurstitels leidde, zo goed als afgewezen. 'Het zou moeilijk voor me zijn om commentaar te geven, omdat ik niet zeker weet wat ze qua faciliteiten hebben', verklaart Vowles, geciteerd door The Race. 'Maar ik denk dat ze een beetje verder weg zijn van waar ze zouden moeten zijn om een serieuze kanshebber te zijn.'

'Maar we zitten niet vast aan Mercedes'

Er is momenteel geen toezegging van het Honda-bestuur om een motor te bouwen voor 2026, maar dat is wel een beslissing die dit jaar zal worden genomen. Het feit dat Honda zich heeft geregistreerd bekent niet dat ze verplicht is om deel te nemen. Meerdere bronnen hebben aangegeven dat Honda, om volledig voorbereid te zijn op de volgende set motorregels, al aan het werk moet zijn, zo meldt The Race. Williams is nog steeds gelukkig in het Mercedes-huwelijk en denkt niet na over in zee gaan met Honda.

'We zijn op dit moment nog bezig om ervoor te zorgen dat we alle beschikbare opties voor dit team begrijpen', zegt Vowles. We zitten niet vast aan Mercedes. En we zijn nog steeds bezig met beoordelen, maar we moeten vrij snel tot een beslissing komen. 'Ik denk dat het einde van het jaar te laat zou zijn. Dus een beetje voor die tijd', stelt de Brit. Williams rijdt al sinds 2014 met Mercedes-motoren en ziet tot op heden nog geen reden om afscheid te nemen, al is er wel een mogelijkheid om over te stappen naar een andere motorleverancier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws