Windsor licht toe waarom Mercedes in Abu Dhabi niet voor een pitstop ging Formule 1
Formule 1

Windsor licht toe waarom Mercedes in Abu Dhabi niet voor een pitstop ging

Windsor licht toe waarom Mercedes in Abu Dhabi niet voor een pitstop ging

Peter Windsor heeft toegelicht waarom Mercedes in Abu Dhabi niet voor een bandenwissel gegaan is onder de safety car. In de slotfase van de wedstrijd besloot Lewis Hamilton buiten te blijven, terwijl titelconcurrent Max Verstappen naar binnen dook voor vers rubber. Dat kostte de Brit uiteindelijk de wereldtitel en Windsor legt uit waar de strategische 'blunder' van Mercedes vandaan komt.

'Waren ze wél naar binnen gedoken voor nieuwe banden dan hadden ze waarschijnlijk de wereldtitel gewonnen', stelt Windsor in zijn analyse op YouTube. Mercedes heeft het in die laatste race van 2021 uiteindelijk laten liggen op het niet anticiperen op de safety car. Hadden ze dit wel gedaan dan had Windsor dus een titel voor Hamilton verwacht, al was hij na die pitstop wel achter Verstappen terecht gekomen.

'De reden dat Mercedes dat niet deed, is omdat de reglementen suggereerden dat het het niet waard was', vervolgt hij. 'Ze hielden het niet voor mogelijk dat die safety car nog naar binnen zou rijden en één ronde over zou laten om te verrijden. Wat was dan het punt? Op basis daarvan nam Mercedes de beslissing om Hamilton buiten te laten.' Uiteindelijk bleek die safety car één ronde voor het einde naar binnen te gaan, waarna Verstappen de laatste ronde met een bandenvoordeel in ging.

Mercedes wil baanpositie niet opgeven

De voornaamste reden dat Mercedes niet naar binnen dook was dus omdat ze het niet nodig achtten. Maar ook liepen ze bij een bandenwissel het risico dat ze niet meer langs Verstappen zouden komen. 'Baanpositie was een punt. Was Hamilton naar binnen gedoken, dan was Verstappen buiten gebleven. Als de wedstrijd vervolgens onder de safety car geëindigd was, had Verstappen hem gewonnen.' Een pitstop bracht dus meerdere risico's met zich mee.

Volgens Windsor is het de renstal dan ook beslist niet kwalijk te nemen dat ze uiteindelijk de verkeerde keuze maakten. 'Het is nog steeds een lastige situatie om te analyseren. Hoe je het ook wendt of keert, het was onmogelijk voor Mercedes om te anticiperen wat er zou gebeuren', concludeert hij. Van een blunder wil de Engelsman dus niet spreken.

Windsor over Abu Dhabi en Mercedes

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws