Wolff realistisch: 'De dominantie van Mercedes zou toch een keer ophouden' Formule 1
Formule 1

Wolff realistisch: 'De dominantie van Mercedes zou toch een keer ophouden'

Wolff realistisch: 'De dominantie van Mercedes zou toch een keer ophouden'

Mercedes-teambaas Toto Wolff wist dat de Duitse renstal niet voor altijd dominant kon zijn. Vanaf het hybridetijdperk in de Formule 1 was Mercedes heer en meester, maar daar wist Red Bull Racing na acht jaar verandering in te brengen. Het 2022-seizoen verliep totaal anders dan de voorgaande seizoenen, waarin Mercedes de titels en overwinningen makkelijk binnensleepte. De moeilijkheden en uitdagingen vormden de ontwikkelingen van het team, wat volgens Wolff toch wel interessant was.

Dat er op een dag een einde zou komen aan het Mercedes-tijdperk kon Wolff al wel voorspellen. Dat het gepaard ging met een jaar als dat van 2022, was niet helemaal de bedoeling, maar toch kan Wolff positief terugkijken naar het voorgaande seizoen van het team van Lewis Hamilton en George Russell. 'Als je acht jaar lang elk jaar wint, dan kan je wel voorspellen dat het vroeg of laat een keertje over is', zegt Wolff, geciteerd door Motorsport.com. 'Dit seizoen was het heel frustrerend om te moeten kijken en zoeken naar wat het probleem was met de auto', vervolgt de Oostenrijker. 'Het kostte heel veel tijd om het fundamentele probleem te ontdekken, dus kostte het bijna ons hele seizoen.'

In de eerste helft van het seizoen had Mercedes veel last van porpoising, waardoor ze niet alleen werden beperkt in het maximale uit de auto halen, maar ook kregen de coureurs er lichamelijke klachten van. Richting de slotfase van het seizoen kwam Mercedes dichterbij betere prestaties. Hier heeft het team dan ook veel van geleerd. 'Je leert het meest van moeilijke situaties', stelt Wolff. 'Als we door waren gegaan met zegevieren, dan liep het allemaal anders. Ik ben van mening dat deze ontwikkeling erg significant was voor ons, ondanks dat het soms erg moeilijk was', aldus de Oostenrijker.

Overwinning van Russell in Brazilië kwam als beloning

Waar Mercedes het op andere circuits niet voor elkaar kreeg, leek het in Brazilië in één keer fantastisch te gaan. Op de zaterdag kon George Russell al een overwinning van de Sprint leveren, en het weekend werd op de zondag compleet gemaakt. Zo ging Mercedes toch niet zonder overwinning 2022 uit. 'We sloegen terug na onze lastige periode, dus de overwinning in Brazilië gaf zoveel voldoening', vertelt de Mercedes-teambaas. 'We werden derde in het kampioenschap en we hadden niet dezelfde performance als onze rivalen, maar toch hebben we een stap gemaakt.'

Mercedes bleef gedurende het seizoen zoeken naar oplossingen om de performance te verbeteren, bevestigd ook Hywel Thomas, managing director van de krachtbron-afdeling van Mercedes. 'Iedereen bleef in het proces geloven, dus zodra iets niet goed ging, werd er niet naar elkaar gewezen, maar probeerden we er samen uit te komen. We waren met één ding bezig, en dat was performance zoeken', legt Thomas uit. De zege op Interlagos bevestigde dat dat de sleutel tot succes was voor Mercedes.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws