'Zeehonden laten pups achter als teams door Noordvoort rijden' Formule 1
Formule 1

'Zeehonden laten pups achter als teams door Noordvoort rijden'

'Zeehonden laten pups achter als teams door Noordvoort rijden'

Dinsdagavond heeft de gemeenteraad van Zandvoort akkoord gegeven aan Formule 1-teams om de drie kilometer lange Noordvoort-strook, onder strikte voorwaarden, te gebruiken als route naar het circuit. Op deze plaats verblijven zeehonden en trekvogels om te rusten en broeden. De beslissing is een klap in het gezicht van Zeehondencentrum Pieterburen.

'We hebben met andere natuurorganisaties en gemeenten afspraken gemaakt om er een afgesloten rustgebied van te maken, en rond deze race gaan we dat allemaal weer even opzij zetten? Een erg raar signaal', aldus een ontdane directeur Niek Kuizenga. Hij denkt aan de vele toeristen en natuurliefhebbers.

'Zij hebben zich in de afgelopen periode keurig netjes gehouden aan de oproep van organisaties om niet door de duinen te lopen. Nu komt opeens de F1, juist in een heel kwetsbare periode voor de zeehonden. Zoek alsjeblieft een andere oplossing', vraagt de directeur in gesprek met F1Maximaal.

Band tussen moeder en pup in mei cruciaal

Kuizenga legt uit waarom dit plan een slecht idee is. Het is niet alsof de dieren netjes op een rijtje liggen in het gebied. 'Ze zijn overal en nergens te vinden. Afentoe gaan zij het water in om te vissen. Maar in deze periode zijn heel veel moederzeehonden zwanger, of staan op het punt van bevallen. De relatie tussen moeder en pup is dan enorm belangrijk om de eerste levensfase door te komen.'

De moeders vluchten snel de zee in en durven dan niet meer terug te komen. 'De dieren schrikken van het minste of geringste. Elke verstoring is too much.' Het gevolg: de pups zijn aan hun lot overgeleverd. Of ze gaan dood, of wij moeten ze opvangen. Gezien hun band moet je dat echt niet willen', aldus de directeur. Wij verplaatsen ook zeehonden naar het gebied, dan hebben ze geen last van mensen.

Pieterburen: 'Wees consequent met Noordvoort'

'Nog niet eerder zijn er grootschalige verstoringen geweest in rustgebieden. Het gaat ons om de rust. We hebben niks tegen Formule 1. F1 is voor mij ook een guilty pleasure, maar dit is wel belangrijk. Al gebruik je geblindeerde auto's of een heli: we don't care. Wees met dit soort beslissingen wel consequent en respecteer de echt kwetsbare gebieden. Daar gaat het ons om: gebruik het niet als autoweg.'

'We houden op dit moment nog een vinger aan de pols, en volgen berichten in de media. Daarbij dreigen we niet, we doen nu eerst een beroep op gezond verstand.' De race is pas begin mei. Daarom vindt Pieterburen dat de gemeentes opnieuw bij elkaar moeten gaan zitten en afspreken dat ze kijken naar een andere oplossing. 'De druk vanuit het publiek wordt alleen maar groter. Als Zondag Met Lubach aandacht aan je besteedt, dan zegt dat wel iets.' (Foto: Red Bull Content Pool)

Door Joshua Jacobs

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws