Formule E-nieuws

De Formule E is een autosportklasse waarin enkel met elektrische auto's gereden wordt. Het is de enige autosportklasse die door de FIA opgericht is waarin exclusief op elektriciteit gereden wordt. In 2012 ontstond het idee om de klasse op te richten, het concept nam snel vorm. In 2013 opende de organisatie met enkele teasers, waarna in 2014 het eerste seizoen van start ging.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

In 2012 werden er 42 bolides besteld met onderdelen van verschillende autofabrikanten. Zo droegen McLaren, Renault en Williams hun steentje bij in het oprichten van het kampioenschap. Na een succesvolle testperiode het jaar daarop werd besloten om definitief door te gaan met het plan. Een van de voorwaarden van het opzetten van de nieuwe klasse was wel dat alle races op straatcircuits verreden zouden worden. Hiermee zou de sport spectaculairder worden, terwijl de ePrix in de grote steden gepaard gaat met conferenties gericht op duurzaamheid.

Hoe ziet de Formule E er uit?

In de Formule E rijden er elf teams mee, die allen twee coureurs stallen. In totaal zijn er dus op de straatcircuits 22 coureurs te vinden. De races, die ePrix' genoemd worden, worden gehouden in steden over de hele wereld. De circuits die gebruikt worden zijn doorgaans 2,5 tot 3 kilometer lang - een stuk kleiner dus dan dat Formule 1-circuits zijn.

In 2,8 seconden weten de Formule E-bolides de honderd aan te tikken. Met vol vermogen kan een Formule E-auto ruim 320 kilometer per uur aantikken. Bij de Formule 1 ligt dit maximum (met DRS) op ongeveer 360 kilometer per uur op de snelste circuits. De Formule E produceert relatief weinig geluid. Met 80 decibel is het lawaai vergelijkbaar met dat van een autobusje.

Overzicht Formule E-coureurs 2024

Andretti Motorsport
1. Jake Dennis
17. Norman Nato

DS Penske
2. Stoffel Vandoorne
25. Jean-Éric Vergne

ERT Formula E Team
3. Sérgio Sette Câmara
33. Dan Ticktum

Envision Racing
4. Robin Frijns
16. Sébastien Buemi

NEOM McLaren Formula E Team
5. Jake Hughes
8. Sam Bird

Maserati MSG Racing
7. Maximilian Günther
18. Jehan Daruvala

Jaguar TCS Racing
9. Mitch Evans
37. Nick Cassidy

ABT CUPRA Formula E Team
11. Lucas di Grassi
51. Nico Müller

TAG Heuer Porsche Formula E Team
13. António Félix da Costa
94. Pascal Wehrlein

Mahindra Racing
21. Nyck de Vries
48. Edoardo Mortara

Nissan Formula E Team
22. Oliver Rowland
23. Sacha Fenestraz

Formule E-nieuws