Lammers: 'Ik denk dat Hamilton een klein beetje mentaal geblesseerd geweest is' Interviews
Interviews

Lammers: 'Ik denk dat Hamilton een klein beetje mentaal geblesseerd geweest is'

Lammers: 'Ik denk dat Hamilton een klein beetje mentaal geblesseerd geweest is'

Jarenlang was Lewis Hamilton de alleenheerser in de Formule 1. Bij Mercedes beschikte Hamilton over een dominante Mercedes-bolide, en in de persoon van Valtteri Bottas had hij een teamgenoot die hem op seizoensbasis nooit kon bedreigen. Met de Fin aan zijn zijde pakte Hamilton vier wereldtitels op rij, nadat hij eerder al in 2014 en 2015 de hoofdprijs pakte voor zijn huidige werkgever. Sinds 2022 heeft hij met George Russell een nieuwe uitdager binnen het eigen team, en presteert Mercedes als team niet zo sterk als eerder het geval was. F1Maximaal sprak in een exclusief interview met voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers over de Brit.

In 2022 werd Hamilton voor het eerst sinds 2016 verslagen door een teamgenoot in het kampioenschap. Hamilton kwam zelf tot 240 punten, terwijl de jongere Russell 275 punten pakte, inclusief de enige overwinning en de enige poleposition voor Mercedes afgelopen seizoen. Dit seizoen is Hamilton een stuk sterker van start gegaan: de 56 punten die hij vooralsnog scoorde, bezorgen hem een vierde positie in het kampioenschap, twee plekken hoger dan Russell, die met 40 punten zesde staat. Hamilton pakte in Australië ook het voorlopig enige podium van het seizoen voor Mercedes.

Lammers: 'Met je CV kan je geen auto besturen' 

De Mercedes-coureur toont zich regelmatig ontevreden over het rijgedrag en de prestaties van zijn W14, maar heeft wel al aangegeven nog jaren verder te willen gaan in de sport, en lijkt meer te genieten van het racen dan in 2022. ‘Resultaten uit het verleden zijn allemaal leuk, maar met je CV kan je geen auto besturen', zo opent Lammers met een mooie uitspraak over de Hamilton die we in 2022 zagen. 'Je hebt ook hele grote namen in de Formule 1, maar het gaat niet om de grote naam, het gaat om de prestaties. Hamilton presteert nu ook weer. Waarom? Omdat hij een periode toch onbewust heeft gedacht dat zijn reputatie wel de rondetijden voor hem zou doen. Zo werkt het niet. Je moet het toch doen.'

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Lewis Hamilton stelde in Australië het vooralsnog enige podium van Mercedes in 2023 veilig.
Lewis Hamilton stelde in Australië het vooralsnog enige podium van Mercedes in 2023 veilig.

Hamilton had jarenlang het rijk voor zich alleen, maar wordt nu niet alleen uitgedaagd door een minder competitieve auto, maar ook door een getalenteerde jonge generatie coureurs, met onder andere Max Verstappen, George Russell en Charles Leclerc. 'Hij heeft nu geaccepteerd dat er meer mensen zijn die hard kunnen rijden', denkt Lammers. 'Dat kan Lewis ook, hij kan keihard rijden, hij is één van de snelsten, maar dat moet hij dan wel doen. Daar is hij nu achter, dus Lewis presteert nu weer, hij is weer de Lewis waar hij groot mee geworden is. Hij is nu met zichzelf bezig en met waar het om gaat. Dat zijn de rondetijden, de rempunten, de apex, de rotatie, de analyses en de correcties. Hij is gewoon nu met racen bezig. Voor die tijd was hij met de aanval op de troon bezig. Met je reputatie kan je niks, het gaat om presteren, je moet het doen. Er zijn duizenden rijders, zo niet tienduizenden rijders, op de wereld, die kunnen dit, maar er zijn er maar een paar die het doen.'

De 38-jarige Hamilton lijkt dus weer te genieten van het racen. Lammers ziet een groot verschil tussen de Lewis van 2023 en de Lewis van 2022. ‘Het is natuurlijk hartstikke leuk als je jezelf weer tot een nieuwe hoogte weet te restaureren. Dat is natuurlijk superleuk. En ik kan me ook voorstellen dat Lewis weer plezier heeft in zijn rijden, omdat hij weer beter is geworden. Dat is als sportman een geweldige ervaring, als je merkt dat je toch weer wat hebt geleerd. Hij is eigenlijk gerenoveerd. Ik denk dat Lewis waarschijnlijk een heel klein beetje mentaal geblesseerd is geweest en nu hersteld is', vermoedt Lammers.

Door: Mark Hanselman

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws