Le Mans-winnaar over Verstappen: 'Hij heeft nog steeds zijn Max attack, maar nu ook een Min attack' Max Verstappen
Max Verstappen

Le Mans-winnaar over Verstappen: 'Hij heeft nog steeds zijn Max attack, maar nu ook een Min attack'

Le Mans-winnaar over Verstappen: 'Hij heeft nog steeds zijn Max attack, maar nu ook een Min attack'

Voormalig Formule 1-coureur en meervoudig 24 uur van Le Mans-winnaar Allan McNish vindt het bijzonder om te zien hoe Max Verstappen ondanks zijn indrukwekkende snelheid toch ook als een ware bandenfluisteraar te werk weet te gaan. Volgens McNish heeft de Nederlander geleerd om niet meer altijd op maximale snelheid te rijden.

McNish reed zelf in 2002 in de Formule 1, in het debuutjaar van Toyota. Dat jaar werd dan ook gekenmerkt door veel uitvalbeurten, nul punten, en een keiharde klapper in 130R, waarbij de Schot dwars door de vangrail ging. De goedlachse Schot boekte voor én na zijn Formule 1-carrière, waarbij hij wel vaak uitblonk bij 'Voorspellen met Allan', de nodige successen in het langeafstandsracen. Driemaal wist hij in Le Mans te zegevieren: éénmaal in de GT1-klasse, en tweemaal in de LMP1-klasse met niemand minder dan Tom Kristensen als teamgenoot.

Verstappen snelste bandenfluisteraar ter wereld

In gesprek met Motorsport vertelt McNish wat hij zo bijzonder vindt aan de regerend wereldkampioen in de Formule 1. 'Max heeft het vermogen ontwikkeld om de banden goed te houden, terwijl hij op hoge snelheid rijdt. Normaal gesproken lukt dat niet als je agressief rijdt', zegt McNish, die inmiddels actief is als teambaas in de Formule E. 'Hij heeft het aanpassingsvermogen om zelf te bepalen hoeveel energie en moeite hij erin steekt. Momenteel bevindt hij zich echt in zijn comfortzone.'

Als Schot kreeg McNish te maken met een wel heel bekende mentor: Sir Jackie Stewart. De drievoudig wereldkampioen probeerde zijn jongere landgenoot van het juiste advies te voorzien. 'Ik weet nog dat Jackie Stewart tegen ons zei: je moet winnen met de laagst mogelijke snelheid, maar dat deden we niet. We konden alleen maar maximaal aanvallen, meer niet', beseft McNish inmiddels. Verstappen kan meer dan alleen maar maximaal aanvallen: 'Verstappen heeft nog steeds zijn Max attack, maar inmiddels beschikt hij ook over een Min attack', legt McNish passend uit.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws