Verstappen is er klaar mee: 'Ik ben geen politicus, ik focus me gewoon op de prestaties' Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen is er klaar mee: 'Ik ben geen politicus, ik focus me gewoon op de prestaties'

Verstappen is er klaar mee: 'Ik ben geen politicus, ik focus me gewoon op de prestaties'

Max Verstappen geeft aan dat de situatie binnen het team en hoeveel erover gepraat wordt momenteel niet ideaal is, maar dat hij zichzelf kan afleiden van al het negatieve. De Nederlander is er geen fan van om er veel over te praten tijdens de interviews, want hij wil zich veel liever richten op de prestaties op de baan. Hij benadrukt dat hij een loyaal persoon is, en dat dat een belangrijke rol speelt in alles wat hij overweegt. Zijn focus is nu in ieder geval volledig gericht op Monaco.

Verstappen was duidelijk nog niet tevreden na de eerste sessies het prinsdom, waarin hij het lastig had met de auto en de gebruikelijke dominantie van de Nederlander, die we ook vaak vroeg in het weekend al zien, nog niet in the picture was. De voorsprong van de drievoudig wereldkampioen was in Imola al niet bijzonder groot, en dat heeft vanzelfsprekend weer geleid tot veel speculaties over de dominantie van Red Bull en het aangekondigde vertrek van topontwerper Adrian Newey voorafgaand aan het raceweekend in Miami. 'Hoe meer ik erover praat, hoe meer mensen wat te schrijven hebben', stelt Verstappen in gesprek met The Guardian. 'Jullie schrijven het op, maken er een verhaal van, en mensen pakken er kleine dingen uit en het wordt een enorme shit storm. Snap je wat ik bedoel?' zegt de Nederlander.

De 26-jarige weet dat zijn woorden meer dan ooit onder de loep liggen, en alles al gauw uit zijn verband wordt getrokken. 'Ik vertel een verhaal en dat wordt vertaald naar het Spaans, Nederlands, of wat dan ook. Hoe meer ik erover zeg, helpt de situatie niet', zegt Verstappen. Daarbij verwijst hij naar de zaken achter de schermen bij de kampioensformatie. Het is de laatste tijd weer wat drukker op de baan dan naast de baan, maar men lijkt altijd wel weer een punt te vinden om te verbinden met zaken die al sinds februari achter de schermen gaande zijn bij Red Bull. 'Ik zou liever niet deze verhalen, deze dingen binnen het team hebben', gaat Verstappen verder. 'We moeten er gewoon mee omgaan en verdergaan. Ik heb een contract met het team om mijn werk te doen, en dat is prestaties leveren, en daar ben ik op gefocust.'

'Probeer mezelf af te leiden van het negatieve'

Verstappen heeft de laatste weken regelmatig gezegd dat hij niet van plan is om Red Bull te verlaten zolang hij een goede auto heeft en de sleutelfiguren op hun plek blijven. Het vertrek van Newey heeft dat niet veranderd. 'Ik ben geen politicus, ik ben niet iemand die graag politiek bedrijft. Ik focus me gewoon op de prestaties van de mensen om me heen en ik probeer mezelf af te leiden van, laten we zeggen, het negatieve', stelt de Limburger. Volgens de vele verhalen en de speculaties was 'het negatieve', dat verwijst naar de machtsstrijd tussen teambaas Christian Horner en Helmut Marko, een reden voor Verstappen om te vertrekken. Daarbij leverde vader Jos Verstappen ook een aantal kritische opmerkingen op de gang van zaken, maar Verstappen zelf is daar helemaal niet mee bezig.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Verstappen is er klaar mee: 'Ik ben geen politicus, ik focus me gewoon op de prestaties'
Verstappen had het niet zo makkelijk tijdens de eerste sessies in Monaco. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

'Het is heel belangrijk dat we ons concentreren op de prestaties', zegt Verstappen opnieuw. 'Mijn vader zal altijd bij me blijven natuurlijk', gaat hij verder, waarbij hij één van die eerdergenoemde sleutelfiguren aanwijst. 'Maar de anderen (sleutelfiguren, red.) zijn niet in conflict. Mensen kunnen verschillende meningen hebben, maar dat is een ander verhaal.' Zo is ook Horner een belangrijke pijler voor Verstappen. 'Toen ik naar Red Bull ging, werd Christian ook een sleutelfiguur. Maar het gaat er altijd om dat iedereen gefocust is op de prestaties. We hebben dat nu vaak gezegd, maar daar zijn we op dit moment op gefocust en hopelijk kunnen we dat zo houden', zegt de Nederlander. Zijn gedachten zijn dan ook volledig gericht op Monaco, vooral nu de RB20 nog niet helemaal in het gareel loopt.

Verstappen zou zijn jongere zelf niet vragen iets te veranderen

Met vijf zeges in zeven races dit seizoen, zal Verstappen dit weekend in Monte Carlo opnieuw zijn autoriteit in de strijd willen bevestigen. In Miami verloor hij van Lando Norris, in Imola kwam de Brit opnieuw erg dichtbij. Verstappens weekend in Monaco in 2023 was erg indrukwekkend, maar of hij dat dit keer weer kan herhalen, is nog even afwachten. In het verleden waren Verstappen en het Circuit de Monaco niet altijd een match. In 2018 crashte hij in VT3, waardoor hij uiteindelijk niet kon deelnemen aan de kwalificatie. Het leidde tot een soort keerpunt voor de jonge coureur, die daarna zijn stijl wat aanpaste en sindsdien twee keer heeft gewonnen in Monaco. Terugkijkend op zijn jongere zelf, zou Verstappen niets willen veranderen. 'Het is goed om fouten te maken', zegt de Nederlander.

'Het is goed om jezelf uit te dagen, om moeilijke momenten te hebben en die te overwinnen. Als alles je gemakkelijk afgaat, dan is het saai om te weten wat er morgen of de dag erna gaat gebeuren. Het is spannend om niet te weten, het juist te voelen, het zelf te leren en dat zal zo zijn tot de laatste dag van je carrière', vervolgt de 26-jarige. 'Ik heb de Formule 1 nooit als een baan gezien. Het begon allemaal als een hobby, een passie die een beroep werd. Het is niet echt een baan, natuurlijk is het rijden wat ik echt leuk vind. Op de limiet gaan in een snelle auto is echt, echt leuk. Het zijn meer de dingen eromheen die het als een baan laten voelen, de dingen die niet zo leuk', zegt Verstappen, waarbij hij hoogstwaarschijnlijk doelt op al zijn media- en marketingverplichtingen, en het omgaan met de gebeurtenissen van dit jaar.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Verstappen is er klaar mee: 'Ik ben geen politicus, ik focus me gewoon op de prestaties'
Verstappen wil het liefst gewoon racen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

'Ik ben een loyaal persoon'

Door die gebeurtenissen is Mercedes actief op hem aan het azen, maar het lijkt erop dat Mercedes-teambaas Toto Wolff dat idee uit zijn hoofd kan zetten. 'Ik ben een behoorlijk loyaal persoon en dat betekent veel voor mij', zegt Verstappen. 'Dat is wat ik van het team vraag en tot nu toe is dat altijd geweldig geweest en dat wil ik nog lang zo houden. Het zou geweldig zijn om mijn carrière hier bij Red Bull af te sluiten. Al die jaren bij één team zou ongelooflijk zijn', sluit Verstappen af. De drievoudig wereldkampioen gaat in Monaco op jacht naar het record van negen polepositions op een rij, nadat hij Imola F1-legende Ayrton Senna evenaarde met acht polepositions op een rij.

Pakt Verstappen de overwinning in Monaco? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws