Analisten zien Red Bull de controle verliezen: 'Dit is niet typisch voor Verstappen' Formule 1
Formule 1

Analisten zien Red Bull de controle verliezen: 'Dit is niet typisch voor Verstappen'

Analisten zien Red Bull de controle verliezen: 'Dit is niet typisch voor Verstappen'

Bij het Viaplay-programma Shakedown is kritisch en met enige verbazing gereageerd op het optreden van Red Bull Racing in de straten van Monte Carlo. De constructeurskampioen kende een sterke start van het seizoen, maar heeft afgelopen weekenden Max Verstappen heel hard nodig om goede resultaten te blijven boeken. Vooral op de vrijdagen gaat het regelmatig moeizaam.

In China liet Verstappen nog ongekende dominantie zien, al wist Lando Norris daar de tweede Red Bull van Sergio Pérez ook al te verschalken. In Miami was de Brit in zijn McLaren zelfs het snelste in de Grand Prix en wist hij zijn eerste zege te pakken, terwijl het weekend in Noord-Italië ook verre van probleemloos verliep. Verstappen pakte in Miami en Imola alsnog goede resultaten met een tweede en een eerste plek, maar de resultaten van Pérez tonen aan dat het bij Red Bull inmiddels minder goed gaat.

'De Red Bull van Verstappen was heel slecht'

De Mexicaan bleef in Miami als langzaamste coureur van de topteams steken op de vijfde plek, en kwam in Imola zelfs niet verder dan een achtste plek. In Monaco vond Kees van de Grint vooral Ferrari erg goed presteren. 'Ik moet nog zien hoe ver McLaren komt. Ferrari is altijd sterk in Monaco. Het concept van de auto past bij het circuit', weet de bandenspecialist te melden. 'Het wordt wel heel spannend, maar het was heel duidelijk in de eerste vrije training, dat de Red Bull van Max heel slecht was.'

De coureurs klaagden vooral over het stuiteren van de RB20, maar Van de Grint denkt dat de problemen groter zijn. 'Dit ligt niet aan de hobbels, de balans is gewoon niet goed. Je zag niet alleen dat de achterkant los is, maar je zag ook dat Max twee keer moet insturen. Dat is niet typisch voor Max. Hij stuurt in, en moet corrigeren, want de auto wil niet', ziet de Nederlander.

Verstappen raakt de muren

'De controle heeft hij wel', voegt Mike Hezemans toe. 'Hij zoekt de grenzen op, maar de auto doet het niet. Daar waren ze al bang voor, en dan moet je maar dingen blijven proberen om de balans te proberen te verbeteren. De achterkant van de auto glijdt heel erg, om het simpel te zeggen. Hij probeert altijd het maximale eruit te halen, en dan ga je er soms net overheen', aldus de in Miami woonachtige oud-coureur. 'Hij had de muur al een paar keer vrij hard geraakt. Ik vind het ongelofelijk dat hij met de versnellingsbak en alles gewoon nog door kan.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen red bull racing rb20 monaco 2024 1 muur 23
Verstappen raakt de muur in de zwembadchicane.

Reeks aan problemen

Giedo van der Garde vindt dat de lijst met problemen bij Red Bull groeit. 'Ze hebben het totaal niet onder controle', luidt de harde conclusie van de oud-coureur. 'In de eerste vrije training werkte de achterkant van de auto niet. Toen hij instuurde, zag je de achterkant van de auto wegglijden. In de tweede vrije training hadden ze een probleem met de voorkant van de auto', aldus de Amsterdammer, die Red Bull zag zoeken naar balans.

Naast de balansproblemen was de auto ook te stijf afgesteld. 'Als je stuiterend aan komt rijden, en je ziet de bocht niet, dan helpt dat ook niet. Dan raakt hij weer de muur, hij was echt zoekende. Die auto werkt gewoon niet', zegt Van der Garde. 'Met het terugschakelen had hij een probleem, dus met engine braking, en het veranderen van de rembalans werkte ook niet. Ze zullen in de avond een lange sessie moeten draaien om de auto op orde te krijgen.'

Pakt Verstappen de overwinning in Monaco? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws