Lammers legt uit wat de samenwerking tussen Verstappen en Lambiase zo goed maakt Opinie
Opinie

Lammers legt uit wat de samenwerking tussen Verstappen en Lambiase zo goed maakt

Lammers legt uit wat de samenwerking tussen Verstappen en Lambiase zo goed maakt

Jan Lammers heeft mooie woorden over voor Max Verstappen en zijn ingenieur Gianpiero Lambiase. Het tweetal schuwt de confrontatie niet over de boordradio, maar toch werken beide mannen al jaren op een zeer succesvolle wijze samen. De voormalig Formule 1-coureur legt uit waarom deze samenwerking juist zo succesvol is.

Het is in het verleden meer dan eens voorgekomen dat Verstappen en zijn ingenieur Lambiase flink aan het kibbelen waren op de boordradio. Het duo is het lang niet altijd met elkaar eens en ook tijdens de Grand Prix van Japan werd duidelijk dat beide mannen voorafgaand aan de race niet helemaal op één lijn zaten wat betreft de afstelling van de voorvleugel. Verstappen liet tijdens de race weten dat een aanpassing van 'één of twee clicks' voldoende zou zijn, waarop Lambiase meldde niet verbaasd te zijn over het verzoek van zijn coureur. De Nederlander gaf na afloop ook toe dat zijn rechterhand het bij het juiste eind had.

De beslissing om de wijziging door te voeren werd echter snel gemaakt en juist dat kenmerkt de relatie tussen beide Red Bull-mannen, zo vindt Lammers. 'Lambiase is uit hetzelfde hout gesneden als Verstappen, dus ze verstaan elkaar feilloos. Ze maken korte, snelle, duidelijke beslissingen', zegt de oud-coureur in gesprek met Motorsport.com.

Veel overeenkomsten

Verstappen werkt al sinds zijn komst naar de hoofdmacht van Red Bull samen met Lambiase en het tweetal heeft in die tijd een goede band opgebouwd. De verstandhouding is volgens Lammers overigens altijd goed geweest en Lambiase beschikt precies over de kwaliteiten die nodig zijn om goed samen te kunnen werken met de Nederlander. Lammers legt uit over welke kwaliteiten hij het heeft.

verstappen lambiase red bull
Verstappen en Lambiase zijn het niet altijd met elkaar eens, maar werken desondanks goed samen.

'Ik denk ze alle twee in de eerste plaats heel kundig zijn. Ze weten zo goed waar ze mee bezig zijn', begint Lammers. 'Ze hebben alle twee enorm veel talent en ze zijn ook alle twee ontwikkeld. Ze zijn besluitvaardig en kundig. Er is geen keuvelklimaat', zegt de NOS-analist, die stelt dat dit laatste erg belangrijk is om op een succesvolle manier samen te kunnen werken met de drievoudig wereldkampioen.

'Je hoort het ook uit het wereldje terug en van mensen die zaken met Max (Verstappen, red.) doen. Er worden korte duidelijke beslissingen genomen, met name door Max', stelt Lammers. 'Als je met Max ergens een zakelijk gesprek over hebt, want dit is natuurlijk voor hem zakelijk, duurt dat zelden langer dan vijf minuten. Hij beslist snel, hij is duidelijk, hij is eerlijk en hij komt zijn afspraken na', aldus Lammers.

Verschil met andere teams

Ook over de samenwerking tussen Verstappen en Red Bull is Lammers lovend. Daarbij hebben ook de ontwikkelingen op de simulator een belangrijke invloed gehad. 'Als alles wat je in de sim verandert, ook overeenkomt met als je iets op de baan verandert en dat je dezelfde resultaten krijgt... Nou, dan ben je gewoon dodelijk goed voor de concurrentie. En dat hebben ze zo goed voor elkaar', doelt Lammers op de wijzigingen die waarschijnlijk voor een beter racetempo hebben gezorgd in Japan.

'Wat Red Bull en de combinatie met Max zo goed maakt, is dat ze heel snel de juiste richting kiezen met de kleine veranderingen die ze doen', vervolgt Lammers. 'Zelfs tijdens de race hoorden we Max nog met zijn vleugelafstellinkjes. Dat zijn dingen die zij heel snel en kort besluiten, waar de andere teams langer voor nodig hebben', wijst Lammers tot slot op een belangrijk verschil met de concurrentie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws