F2 en F3 in Italië | Bearman pakt zege in incidentrijke race, Pourchaire kan titel ruiken F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Italië | Bearman pakt zege in incidentrijke race, Pourchaire kan titel ruiken

F2 en F3 in Italië | Bearman pakt zege in incidentrijke race, Pourchaire kan titel ruiken

Naast de Formule 1 zijn bij de Grand Prix van België ook de Formule 2 en Formule 3 aanwezig voor het respectievelijk twaalfde en negende raceweekend van het seizoen 2023. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op Monza.

F2: Bearman pakt zege in incidentrijke race, Pourchaire kan titel ruiken

Oliver Bearman heeft de hoofdrace op Monza weten te winnen in de Formule 2. De Brit was bij de start een stuk beter weg dan Théo Pourchaire, die vanaf poleposition begon, en kon richting de tweede chicane de Fransman inhalen. De grote gevechten voor de leiding van de race bleven uit, aangezien in de Formule 2 er ook veel safetycars waren, net zoals in de hoofdrace van de Formule 3. Pourchaire zakte mede dankzij de safetycars en de strategie van Ayumu Iwasa terug naar de derde plek. De Japanner pakte uiteindelijk P2.

Pourchaire kan de titel echter ruiken, aangezien Frederik Vesti nul punten scoorde na zijn crash in de eerste ronde. Roman Staněk duwde de Mercedes-junior de muur in, waardoor Vesti zijn race moest staken. Pourchaire scoorde zestien punten en slaat dus een flinke slag in de strijd om de titel. De hardste klap kwam op naam van Zane Maloney. Na een herstart na de uitvalbeurt van Arthur Leclerc, knalde de man uit Barbados vol de muur in nadat hij van achteren werd aangetikt door Roy Nissany. Uitvalbeurten van Kush Maini en Jack Crawford zorgden ervoor dat de safetycar nog tweemaal naar buiten kwam. De race werd dan ook geëindigd onder een neutralisatie.

F3: O'Sullivan pakt tweede plek in kampioenschap, Edgar wint chaotische race

Zak O'Sullivan heeft met een tweede plek in de hoofdrace van de Formule 3 de tweede plek in het kampioenschap veiliggesteld. De Williams-junior was de gehele race in gevecht met winnaar Jonny Edgar, al werd het gevecht vooral levend gehouden door meerdere incidenten tijdens de race. De safetycar kwam drie keer de baan op in de race die 21 ronden telde. De herstarts van Edgar waren telkens goed, waardoor hij O'Sullivan continu achter zich wist te houden.

De twee Britse coureurs hadden hier en daar een stevig gevecht op de baan, maar het was Edgar die zijn eerste plek absoluut niet wilde opgeven. Voor O'Sullivan maakte het uiteindelijk niet uit of hij eerste of tweede eindigde, en ook het team van Prema zal tevreden zijn. De Italiaanse renstal heeft namelijk het constructeurskampioenschap weten binnen te slepen in de Formule 3.

F2: Vesti houdt stand in gevecht met ijzersterke Martins en pakt zege in sprintrace

Frederik Vesti gaat er met de winst vandoor tijdens de Formule 2 Sprint Race, gevolgd door Victor Martins als tweede en Richard Verschoor op de derde plek. Vlak na de start nam Vesti de leiding over van Ralph Boschung, omdat de Zwitser te laat remde en daardoor de bocht niet haalde. Amaury Cordeel werd in ronde 1 aangetikt door Zane Maloney, waardoor hij na een spin tot stilstand kwam op de baan. Dit zorgde al vroeg in de race voor een Safety Car, en Cordeel bleef achter als eerste uitvaller.

Na de herstart hield Vesti de leiding in handen, terwijl Martins begon aan een indrukwekkende opmars richting het podium, waarmee hij onder andere Verschoor naar de derde plek verwees. Tussendoor bleek de DAMS-bolide van Ayumu Iwasa ook de nodige motorproblemen te hebben, waardoor de talentvolle Japanner de race als uitvaller afsloot. In ronde 12 kwam er ook een spin voor Roy Nissany, en ook dit incident zorgde voor een Safety Car. Na de herstart werd het vooral spannend voor Vesti, want Martins kwam alsmaar dichterbij en waagde zelfs een poging de leiding over te nemen. Toch wist Vesti zijn plek te verdedigen, en loopt hij met deze eerste plek iets uit op concurrent Théo Pourchaire die de race als vierde eindigde.

F3: Colapinto bezorgt MP Motorsport zege in sprintrace, Bortoleto rijdt sterke inhaalrace

Franco Colapinto heeft de poleposition weten om te zetten in een overwinning in de sprintrace op het circuit van Monza. De Argentijn verloor de leiding direct na de start aan zijn MP Motorsport-teamgenoot Mari Boya, maar nam halverwege de race de koppositie weer over. Colapinto verdedigde de leidende positie in het tweede deel met succes en bezorgde het Nederlandse MP Motorsport zo de zege in de F3. Boya wist er net geen dubbelzege van te maken, want de kersverse F3-kampioen Gabriel Bortoleto bekroonde zijn inhaalrace vanaf P8 in de laatste ronde met een mooie inhaalactie op de Spaanse coureur, die nog wel de laatste podiumplaats wist te behouden.

F2: Pourchaire komt bovendrijven in chaotisch kwalificatietafereel, Verschoor op P9

De Formule 2-coureurs richtten zich tijdens de kwalificatie er uiteraard op om een goede slipstream te vinden, en dat zorgde zoals verwacht voor de nodige chaotische taferelen, waarin de coureurs koste wat kost niet de locomotief van de trein wilden zijn. Dit zorgde ervoor dat vijf coureurs, waaronder Richard Verschoor, te laat over start-finish reden om hun ronde te kunnen beginnen, terwijl veel andere coureurs op enkele meters achterstand van hun voorganger aan de ronde begonnen, niet bepaald ideaal dus.

Uiteindelijk leverden de laatste pogingen weinig verbeteringen op, waardoor Verschoor goed ontsnapte met de negende tijd. Dat betekent dat de Nederlander op zaterdag als tweede aan de sprintrace begint, achter Ralph Boschung. De poleposition ging naar kampioenschapsleider Théo Pourchaire, voor Oliver Bearman en Roman Stanek. Victor Martins zette de vijfde tijd neer, terwijl Frederik Vesti, de nummer twee in het kampioenschap, op de achtste plek bleef steken. Voor Ayumu Iwasa, de nummer drie in de titelstrijd, liep de kwalificatie uit op een deceptie, met de vijftiende tijd.

F3: Bortoleto kampioen na ingekorte en chaotische kwalificatiesessie

De Formule 3-kwalificatie in Monza werd gekenmerkt door maar liefst drie rode vlaggen in twintig minuten tijd. Oliver Goethe zette halverwege de sessie de snelste tijd neer, en crashte vervolgens hard in de tweede Lesmo-bocht. De sessie werd vervolgens niet meer hervat, vanwege een gebrek aan tijd. Vanwege een gridstraf van tien plekken voor Goethe gaat de poleposition naar Caio Collet. Gabriel Bortoleto mag zondag als vijfde starten, maar had 38 punten voorsprong in het kampioenschap. Paul Aron en Josep María Martí hadden nog een theoretische kans, maar moesten daarvoor de twee punten pakken die de Formule 3-polesitter krijgt. Dat gebeurde niet, aangezien Aron als tweede start en Martí als zestiende, en dus is Bortoleto nog voor de races zeker van het kampioenschap. Bortoleto won dus net als Victor Martins een jaar eerder het kampioenschap in de pitstraat van Monza.

F2: Alpine-junior Martins snelste in F2-training, Verschoor pakt derde tijd

Alpine-junior Victor Martins klokte de snelste tijd in de vrije training van de Formule 2 op vrijdagochtend. De training begon een kwartier later dan gepland, de tecpro-muur in Parabolica moest nog gerepareerd worden. Ook de Formule 2-training bleef niet ononderbroken, Dennis Hauger spinde namelijk toen hij een wiel in het grind zette in Parabolica. Voorafgaand aan dat incident ging Jehan Daruvala ook al even door het grind, maar hij veroorzaakte geen rode vlag. De rode vlag voor Hauger beëindigde dan ook direct de training, aangezien er nog maar een paar minuten te gaan waren. Richard Verschoor pakte de derde tijd en lijkt er goed bij te zitten voor de kwalificatie.

F3: Goethe topt onderbroken en vroegtijdig beëindigde training op Monza

Oliver Goethe sluit de vrije training van de Formule 3 als snelste man af op Monza op vrijdagochtend. De training verliep wat rommelig en chaotisch, aangezien de sessie twee keer werd onderbroken in de tweede helft. Na de eerste rode vlag vanwege de stilgevallen auto, die overigens nog net niet in vlammen opging, van Nikita Bedrin spinde Mari Boya de muur in bij het uitgaan van Parabolica. De training werd daarna niet meer hervat. Naast Goethe maakten Paul Aron en Grabiele Mini de top drie compleet.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws