F2 en F3 in Italië | Daruvala wint chaotische Formule 2-hoofdrace op Monza F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Italië | Daruvala wint chaotische Formule 2-hoofdrace op Monza

F2 en F3 in Italië | Daruvala wint chaotische Formule 2-hoofdrace op Monza

Naast de Formule 1 zijn er bij de Grand Prix van Italië meer raceklassen actief op de baan. Met de Formule 2 en Formule 3 is het druk op het Autodromo Nazionale Monza en F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen.

F2: Daruvala wint chaotische Formule 2-hoofdrace op Monza

Jehan Daruvala heeft de hoofdrace van de Formule 2 gewonnen. De wedstrijd begon uiterst chaotisch met een startcrash veroorzaakt door Ralph Boschung. De Campos-coureur schoot door in bocht 1, kwam terug en botste met Théo Pourchaire. DAMS-invaller Luca Ghiotto probeerde de Fransman nog te ontwijken, maar de poging was tevergeefs. In de tweede chicane kwamen polesitter Jack Doohan, die slecht van zijn plek kwam, in aanraking met Logan Sargeant. Voor beide heren was het einde wedstrijd.

De startcrashes leverden een safety car-fase op, maar na de herstart crashte Calan Williams in Ascari. In ronde 10 zorgde dat voor een rode vlag-periode, omdat de muur gerepareerd moest worden. Na de rode vlag-herstart lag Richard Verschoor aan de leiding, maar hij moest nog een pitstop maken. Dat deed de Nederlander in ronde 25, waarna Daruvala de leiding overnam. Hij gaf het ook niet meer uit handen en won voor Frederik Vesti en Ayumu Iwasa.

F3: Martins kroont zich tot Formule 3-kampioen na controversieel einde

Victor Martins mag zichzelf Formule 3-kampioen noemen na de hoofdrace van de Formule 3 op Monza. De Fransman van ART kreeg nog een tijdstraf van vijf seconden en eindigde daardoor als vierde, maar het is genoeg om de titel binnen te slepen. Zane Maloney won de hoofdrace, het is zijn derde zege op rij. Prema-duo Oliver Bearman en Jak Crawford bezorgen hun team de constructeurstitel met hun dubbele podium.

Hoe het kampioenschap werd beslist, kan echter controversieel worden genoemd. Zo werd de race stilgelegd in ronde 18, nadat twee ronden eerder een zware crash tussen Kush Maini en Brad Benavides plaatsvond. Hierdoor bleef het lang onduidelijk wie nou de race had gewonnen en wie de titel binnensleepte. Zo lang zelfs, dat de resterende vier ronden technisch gezien nog verreden konden worden.

Dat gebeurde uiteindelijk niet en na minutenlang rekenen van de wedstrijdleiding werd dan toch duidelijk dat Martins, ondanks zijn tijdstraf, kampioen was. De race werd een ronde voor de safety car-fase teruggezet, wat betekent dat ronde 15 garant staat voor de uitslag. Op basis daarvan werden de tijdstraffen toegepast en zo werd Martins alsnog kampioen. Red Bull Racing-junior Isack Hadjar lag tweede voor de seizoensfinale, maar zakt terug buiten de top drie van het kampioenschap. Achter Martins staan uiteindelijk Maloney en Bearman.

F2: MP Motorsport pakt wereldtitel met Drugovich, Vips wint sprintrace

Felipe Drugovich heeft de wereldtitel gepakt in de Formule 2, dat zag de Braziliaan gebeuren vanaf de pitmuur. Al vroeg in de sprintrace kwam de coureur van MP Motorsport in aanraking met Amaury Cordeel, en dat betekende einde race voor hem. Ook Théo Pourchaire wist geen punten te behalen, nadat zijn opmars bruut werd verstoord door Liam Lawson. Daarmee zag het er voor Drugovich goed uit, en dat veranderde ook niet meer.

De winst in de sprintrace op Monza ging uiteindelijk naar Jüri Vips, daarmee was het ook zijn eerste overwinning van dit seizoen. Frederick Vesti en Jehan Daruvala waren de andere rijders die het podium mochten betreden. Maar de ogen gingen vooral uit naar Drugovich, die was verzekerd van zijn felbegeerde titel. Dit seizoen wist hij vijf keer te winnen mocht hij vier keer vanaf poleposition starten.

F3: Colapinto wint voor Van Amersfoort Racing, Martins loopt punt uit op Hadjar

Franco Colapinto heeft de sprintrace van de Formule 3 op Monza gewonnen. De Van Amersfoort Racing-coureur begon vanaf poleposition en stond zijn eerste plek nooit af, ook niet onder grote druk van Caio Collet en Oliver Bearman. Laatstgenoemde werd nog tweede na een knappe dubbele inhaalactie in bocht 1 op Collet, die derde werd, en Jonny Edgar. Bearman probeerde Colapinto nog te verschalken in de laatste bocht van de laatste race, maar het lukte de Ferrari-junior net niet.

Victor Martins en Isack Hadjar, de twee voornaamste titelkandidaten, kenden niet hun beste dag. Martins schoot in ronde 1 van de baan na contract met Arthur Leclerc en werd vervolgens wel tiende na een knappe inhaalrace. Hadjar beschadigde zijn voorvleugel na een safety car-herstart terwijl de Fransman al niet in de top tien lag. De Red Bull Racing-junior werd slechts 27e, waardoor de titelstrijd tijdens de hoofdrace op zondag wordt beslist.

F2: Alpine-junior Doohan pakt poleposition, Drugovich van P4

Tijdens de kwalificatie voor de hoofdrace heeft Jack Doohan de poleposition op zijn naam geschreven. De junior-coureur van Alpine verbeterde zich gestaag gedurende de sessie, waarna zijn laatste run hem de eerste startplek opleverde. Kampioenschapsleider Felipe Drugovich kwam niet verder dan de vierde plaats, met voor hem Liam Lawson vanaf de tweede plaats en naast hem Marcus Armstrong van de derde startpositie. De enige Nederlander van het veld, Richard Verschoor, mag zich wederom voor in het veld gaan mengen, nadat hij een vijfde startplek wist te bemachtigen.

F3: Smolyar op pole voor MP Motorsport, Hadjar crasht hard

Aleksandr Smolyar start de hoofdrace van de Formule 3 op Monza vanaf poleposition. De MP Motorsport-coureur was de snelste man tijdens de kwalificatie op vrijdagmiddag. Hij start voor het Trident-duo Zane Maloney en Roman Stanek. Kampioenschapsleider Victor Martins start vijfde, terwijl zijn voornaamste rivaal Isack Hadjar hard crashte uitkomend van de Parabolica. De Franse Red Bull Racing-junior start in zowel de sprint- als hoofdrace vanaf P16. De omgekeerde poleposition voor de sprintrace van zaterdag is in handen van Caio Collet, tevens coureur bij MP Motorsport.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws