Wat zijn de verschillen tussen de F1 en F2? Algemeen
Algemeen

Wat zijn de verschillen tussen de F1 en F2?

Wat zijn de verschillen tussen de F1 en F2?

Als voorprogramma van de Formule 1 lijkt de Formule 2 in sommige opzichten veel op de koningsklasse van de autosport. Daarom is de F2 een goede opleidingsklasse voor jonge coureurs die een springplank nodig hebben om de Formule 1 binnen te komen. Toch zijn er ook wezenlijke verschillen tussen beide raceklassen, maar waar zitten deze verschillen?

Allereerst is het format van een raceweekend in de Formule 2 anders dan die van de Formule 1. In de Formule 1 wordt tijdens een Grand Prix-weekend altijd drie keer getraind op vrijdag, waarna er op zaterdag een uur gekwalificeerd wordt. Zondagmiddag wordt dan de race verreden, waarin de afstand 300 kilometer plus een ronde bedraagt.

Formule 2 is het voorgerecht, Formule 1 de hoofdmoot

Als voorproefje heeft de Formule 2 een stuk minder voorbereidingstijd dan de Formule 1. De opstapklasse kent een vrije training van 45 minuten. Vervolgens duurt de kwalificatie slechts een half uur en is deze niet in stukjes opgedeeld. De geringe lengte van de trainings- en kwalificatietijd wordt enigszins gecompenseerd door de twee races die de coureurs rijden.

De eerste race is, op enkele uitzonderingen na, er één over 170 kilometer of zestig minuten. Elke coureur moet hier minstens één pitstop maken en gebruik maken van elke compound, mits het droog is.

Tijdens de tweede race, de sprint-race genaamd, worden de eindposities van de eerste race gebruikt om de startplaatsen voor de tweede krachtmeting te bepalen. De eindklasseringen van de top acht in race één worden omgedraaid om de startvolgorde van de eerste acht posities te bepalen.

Ook punten voor pole position in de Formule 2

De eerste race in de Formule 2 en de Formule 1-wedstrijd kennen dezelfde puntentelling. Echter wordt er in de F2 tijdens de sprintrace een andere verdeling gehanteerd. Hier scoort de top acht alleen punten (achtereenvolgens 15 punten, 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1, red.) en daarnaast krijgt de coureur die de snelste ronde rijdt hier twee punten.

Niet alleen krijgt de coureur met de snelste ronde punten, ook het behalen van de pole position wordt beloond. De coureur die de snelste tijd in de kwalificatie rijdt, wordt beloond met vier punten.

F2-bolides gebruiken vergelijkbare onderdelen

In de Formule 1 kunnen de teams vrijwel overal tijdswinst boeken en zelf de onderdelen aanleveren. Veel onderdelen in de tweede klasse zijn echter standaard en alle coureurs hebben dus te maken met hetzelfde materiaal. Hierdoor zijn de gaten tussen de coureurs doorgaans kleiner, wat de races ook spannender maakt voor de neutrale toeschouwer.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws