Het hoeft nu niet meer afgezwakt te worden: bij Mercedes is er sprake van een malaise. De vijfde plaats van George Russell in de Grand Prix van België kan dat niet verhullen. Zowel Russell als teambaas Toto Wolff uitten dit weekend openlijk hun ongenoegen over de prestaties van het team. Met alweer een volgende Grand Prix in aantocht, plant Mercedes een cruciale vergadering in de hoop snel een ommekeer te forceren.
George Russell en technisch directeur Andrew Shovlin bevestigden na afloop van de race in België dat er een belangrijke bijeenkomst zou plaatsvinden tussen de rijders en het management, met als doel de huidige problemen grondig te analyseren. De neerwaartse trend in de resultaten valt niet te ontkennen, als we de vergelijking maken met het seizoensbegin.
Zege in Canada meer uitzondering dan regel
Russell behaalde vier podiumplaatsen in de eerste zes races. In Canada leek Mercedes zelfs helemaal terug, met een overwinning voor Russell en een derde plaats voor Antonelli. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het circuit in Montréal uitstekend aansluit bij de karakteristieken van de W16. In de overige recente races liet Mercedes echter een veel minder overtuigende indruk achter.
In België bleef de prestatie ook ondermaats. Russell had nooit het gevoel dat er meer dan een vijfde plaats in zat, terwijl Antonelli geen rol van betekenis speelde. Daar moet dus verandering in komen. Journalisten Jon Noble en Ed Straw analyseren bij The Race de aanzienlijke terugval van Mercedes, net voor de vergadering die het tij moet keren bij de Duitse renstal.
Shovlin kent het grootste probleem
'Het grootste probleem lijkt te zijn dat beide coureurs moeite hebben met de stabiliteit aan de achterkant bij het insturen van een bocht.' Dit probleem is ook bij Shovlin bekend. 'Het team vermoedt dat deze moeilijkheden zijn ontstaan door recente ontwikkelingen aan de auto.' De opdracht is nu om precies te achterhalen waar het is misgegaan. In afwachting daarvan lijkt het verstandig dat Mercedes terugkeert naar de basis en de rijders een zo voorspelbaar mogelijke auto biedt.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Russell heeft een vermoeden over de oorzaak van de problemen: hij denkt dat dit gelinkt kan zijn aan de veranderingen die Mercedes moest doorvoeren sinds de Grand Prix van Spanje, vanwege de strengere controle op flexi-wings.' De FIA houdt de flexibele vleugels al sinds twee maanden strenger in de gaten. Aanvankelijk werd gedacht dat deze maatregel vooral nadelig zou zijn voor McLaren, maar dat team beschikt nog steeds over een uiterst competitieve auto.
Wolff wil snel verbetering zien
Het is Mercedes dat er momenteel het zwaarst door lijkt te worden getroffen, al is daarover intern geen volledige consensus. 'Shovlin denkt dat het ingewikkelder is dan alleen een dringende behoefte aan een stevigere voorvleugel.' Tijd is een luxe die Mercedes zich niet kan permitteren, want Toto Wolff wil dat het team in Boedapest in een betere uitgangspositie verkeert dan in België. 'Mercedes kijkt naar welke aanpassingen het onmiddellijk kan doen, wat het team zou toelaten om zich op tijd te herpakken voor de Grand Prix van Hongarije.'
Er moet dus in zeer korte tijd aanzienlijke progressie worden geboekt: een grote uitdaging. Als er al een lichtpunt is, dan is het dat er nu mogelijk een verklaring is voor de terugval van Kimi Antonelli na zijn veelbelovende seizoensbegin. 'Shovlin denkt ook dat de vormdip van Antonelli te linken is aan een moeilijker bestuurbare Mercedes.' Russell lijkt op dit moment in staat meer uit de auto te halen, mede dankzij zijn jarenlange ervaring, onder meer in het maximaliseren van prestaties tijdens de kwalificatie met een minder goede auto.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties