Bottas verloor meeste plaatsen in eerste ronden: 'Ik moet mijn mentaliteit veranderen' Formule 1
Formule 1

Bottas verloor meeste plaatsen in eerste ronden: 'Ik moet mijn mentaliteit veranderen'

Bottas verloor meeste plaatsen in eerste ronden: 'Ik moet mijn mentaliteit veranderen'

Alfa Romeo-coureur Valtteri Bottas moet zijn aanpak tijdens de start van een Grand Prix veranderen. De Fin verloor in het verleden namelijk constant plaatsen in de eerste ronden van een race en dat is erg zonde, gezien de prestaties in de kwalificatie afgelopen jaar redelijk sterk waren. Bottas legt daarom uit dat hij aan zijn mentaliteit wil gaan werken.

Wat betreft de kwalificatie wist het team van Alfa Romeo afgelopen seizoen vaak goed te scoren. 'Er waren een paar uitschieters, maar over het algemeen waren we redelijk goed in de kwalificatie', zo begint Bottas bij The Race. 'En het racetempo in het algemeen, vooral de eerste helft van het jaar, was goed en hoe ik erin slaagde om de banden in leven te houden, was ook behoorlijk sterk', zo voegt de coureur eraan toe.

Hoewel het Zwitserse team in verhouding tot eerdere jaren een stuk beter scoorde, waren er ook zeker verbeterpunten. 'Er zijn ook zwakke punten voor mezelf. De eerste rondes van mijn kant zijn echt slecht geweest. We hadden in het begin van het jaar nogal wat problemen en we worden steeds beter met de starts zelf', zo verklaart Bottas. Van alle coureurs op de grid heeft hij namelijk de meeste plaatsen verloren in de eerste ronden.

In totaal verloor de Alfa Romeo-coureur 43 plaatsen in eerste ronden in 2022. 'Van mijn kant, vooral als ik buiten de top tien op de grid sta, is er verandering nodig', weet Bottas. 'Ik was een paar jaar gewend om altijd op de eerste twee rijen te beginnen en dan zijn er maar een paar auto's die je in de gaten moet houden. Maar als je buiten de top tien staat, is de dynamiek een beetje anders, dus daar moet ik nog aan wennen. Als ik in de top tien begin, is het voor mij veel gemakkelijker dan om erbuiten te staan.'

Bottas: 'Coureurs moeten soms wat meer riskeren'

Toch is het wel moeilijk voor Bottas om te veranderen, omdat de eerste ronde van een race vaak op instinct wordt gereden. 'Ik denk dat het van lang geleden komt, zoals uit je studententijd. Gedurende mijn hele carrière heb ik het gevoel dat ik altijd risico's heb berekend en er altijd voor heb gezorgd dat ik door de eerste bocht kom. Soms kost dat me posities', legt de 33-jarige uit.

Wel moet Bottas er echt aan gaan werken om de eerste ronden beter te presteren. 'Ik denk dat mijn mentaliteit is, of je nu in de punten zit of niet in de punten, dat mensen moeten soms wat meer riskeren. Dus het is iets dat ik mezelf moet dwingen om in bepaalde situaties te doen, om te proberen meer gespannen te zijn', eindigt de coureur die in 2023 zijn tweede seizoen bij het team van Alfa Romeo zal verrijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws