Cijfers GP Canada | 'Toen Verstappen track position had, wist je dat Norris het zwaar ging krijgen' Formule 1
Formule 1

Cijfers GP Canada | 'Toen Verstappen track position had, wist je dat Norris het zwaar ging krijgen'

Cijfers GP Canada | 'Toen Verstappen track position had, wist je dat Norris het zwaar ging krijgen'

De Grand Prix van Canada was met haar regen en daaropvolgende chaos een waar spektakelstuk voor de Formule 1-fan. Verraderlijke omstandigheden scheiden het kaf van het koren, en zodoende zagen de redacteuren van F1Maximaal.nl uitblinkers bovendrijven, maar ook coureurs teleurstellen. Max Verstappen en Lando Norris, langzamerhand the usual suspects, gooien hoge ogen, terwijl onder meer de Ferrari-coureurs en Sergio Pérez er na dit weekend slecht opstaan.

Verstappen niet foutloos, maar pijlsnel in de regen - 8,9

Met een 8,9 scoort Verstappen het beste van alle coureurs die deelnamen op Circuit Gilles Villeneuve. De coureur van Red Bull Racing zag poleposition naar George Russell gaan op zaterdag na exact dezelfde tijd te rijden, maar zegevierde op zondag. 'Elke kijker weet: in de regen is Verstappen meestal de pacezetter. Des te verrassender was het dat Lando Norris in de McLaren af en toe sneller leek', stelt voormalig hoofdredacteur Christian Moerman, terugblikkend op de race.

'Verstappen moest daardoor iets doen dat hij al tijden niet gedaan heeft: strijden in materiaal van gelijke kwaliteit ten opzichte van de tegenstander. Op rauwe pace was het spannend geworden, maar dan heb je in Red Bull altijd nog een team dat wakker is als het op de strategie aankomt', vervolgt hij. McLaren maakte te laat een pitstop, waarna Verstappen met opgewarmde banden een glibberende Norris passeerde op het circuit.

'Toen Verstappen eenmaal track position had, wist je dat Norris het zwaar ging krijgen. Inhalen op droogweerbanden wanneer het circuit naast de racelijn niet helemaal droog is, is risicovol. Daarom was vanaf dat pitstopmoment de druk eigenlijk al van de ketel', observeert Moerman. Toen de brokkenpartij van Pérez geen safety car veroorzaakte, was zo goed als duidelijk dat de overwinning naar Verstappen zou gaan. 'Een solide, opportunistisch optreden van de regerend wereldkampioenen.'

Norris en McLaren grijpen nét naast tweede zege van 2024 - 8,8

'Norris was in Montréal gewoon ontzettend goed, zo simpel is het. Sinds zijn overwinning in Miami lijkt hij alleen nog maar beter in zijn vel te zitten, en dat komt er op het circuit goed uit. Gedurende de race plaatste hij een uitstekende inhaalactie op Verstappen, om er vervolgens met de leiding vandoor te gaan.' McLaren heeft tijdens de wedstrijd een tijdje aan kop gelegen, maar leverde wegens eerdergenoemde redenen de winst in.

Zonde, vindt Moerman, want aan Norris lag dat niet. 'Als we heel eerlijk zijn aan McLaren eigenlijk ook niet. Het paceverschil tussen Red Bull en McLaren was minimaal, dus het zou in de pitstopfase altijd spannend worden. Ja, Norris wist een gat te trekken naar Verstappen door twee ronden langer rond te rijden op de inters, maar de bandentemperatuur die hij in die ronden gegenereerd had, bleek meer dan voldoende om de McLaren-coureur op het circuit te passeren.' Ondanks dat Norris de Grand Prix van Canada niet wist te winnen krijgt hij nog steeds uitstekende cijfers toebedeeld.

Haas zet openingsfase op z'n kop met pijlsnelle Magnussen - 5,6

De hoogste score van het weekend krijgt Kevin Magnussen zeker niet, maar het is het toch even waard om de wedstrijd van de Deen uit te lichten. Haas was het enige team dat besloot om de Grand Prix te starten op de full wets, en dat leverde ze in de openingsfase erg veel snelheid op. 'Je zag Magnussen moeiteloos door het veld snijden, waanzinnig! Hij schopte het zelfs tot P5, maar op dat moment kwamen de inters tot leven en was het te droog voor de wets.'

'Je zag Magnussen, en teamgenoot Nico Hülkenberg overigens ook, daardoor snel terugvallen. Dat is een deelverklaring voor het feit dat het team uiteindelijk geen punten heeft weten te scoren. Toch moet je de gok van het Amerikaanse team toejuichen, en is het prachtig om te zien dat een Magnussen met zo'n voordeel kan laten zien dat hij toch ook wel echt aardig kan inhalen', vindt Moerman.

Pérez' dramaweekend na zijn contractverlenging - 2,4

Onder de absolute verliezers van dit weekend scharen de redacteuren van F1Maximaal.nl Logan Sargeant, met een 2,1, maar ook Pérez. De teamgenoot van Verstappen krijgt slechts een 2,4. Moerman, die zijn optreden slechts een 1,5 waard vond, licht zijn perspectief toe: 'Man, man, man, het zag er dit weekend écht niet uit. Ik vond Checo in Monaco al niet om aan te zien, en na zijn contractverlenging is het er in ieder geval nog niet beter op geworden.'

'Zaterdag in de kwalificatie viel hij al ontzettend tegen. Q2 niet eens halen in de bolide die naar alle waarschijnlijkheid de coureurstitel binnen gaat slepen? Dat is een Formule 1-stoeltje echt totaal niet waard', uit Moerman kritisch. Pérez heeft bij Red Bull bijgetekend voor 2025 en 2026, en zal daarmee nog twee jaar uitkomen als coureur bij Red Bull.

In de opening van het evenement kwam hij in aanraking met de Alpine van Pierre Gasly, waarna het eigenlijk alleen nog maar bergafwaarts ging. 'Vorig jaar zagen we hem ook al eens rare dingen doen, zoals in Japan, en blijkbaar is dat er nog niet uit. Ik blijf dat bijzonder vinden, gezien het een van de meest ervaren coureurs van de grid is. Dit soort schoonheidsfoutjes horen bij jongelingen als Sargeant.'

Meestal heeft een contractverlenging een positief effect op de resultaten - coureurs krijgen immers vertrouwen van het team, wat ze weer om kunnen zetten in een zelfverzekerde rijstijl. Daar was bij Pérez geen sprake van: 'Wat er in hemelsnaam misgegaan is, is mij dan ook een raadsel. Tot overmaat van ramp parkeerde hij in de tweede helft van de race zijn auto in de muur. Te pijnlijk voor woorden. Red Bull mag van hem véél meer eisen dan dit.'

Cijfers GP Canada

Coureur Cijfer
1. Max Verstappen 8,9
2. Lando Norris 8,8
3. George Russell 8,5
4. Lewis Hamilton 8,0
5. Oscar Piastri 7,6
6. Daniel Ricciardo 7,4
7. Pierre Gasly 7,3
8. Esteban Ocon 7,1
9. Fernando Alonso 7,0
10. Lance Stroll 6,4
11. Alexander Albon 6,4
12. Kevin Magnussen 5,6
13. Yuki Tsunoda 5,5
14. Nico Hülkenberg 5,5
15. Charles Leclerc 5,1
16. Carlos Sainz 4,6
17. Valtteri Bottas 4,1
18. Zhou Guanyu 3,0
19. Sergio Pérez 2,4
20. Logan Sargeant 2,1

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws