Dit zijn alle nieuwe regels in de Formule 1 voor 2021 Formule 1
Formule 1

Dit zijn alle nieuwe regels in de Formule 1 voor 2021

Dit zijn alle nieuwe regels in de Formule 1 voor 2021

Veel is al gezegd over het komende seizoen, maar wie denkt dat er maar weinig verandert heeft het mis. De technische reglementen zullen ook volgend jaar worden aangepast in de Formule 1, vooral omdat de huidige banden van Pirelli ook in 2021 gebruikt zullen worden. Daarom is het nodig om teams te dwingen tot het gebruik van minder downforce.

Wat we al wisten van de nieuwe technische reglementen, is dat de FIA de bolides zo’n tien procent minder downforce wil laten genereren. De Formule 1-bolides genereerden dit jaar meer downforce dan ooit tevoren, wat ervoor zorgde dat de banden ook meer werden belast met de druk die de auto’s genereren. Het gevolg daarvan zagen we duidelijk in de chaotische race op het circuit van Silverstone. In de slotfase van die race gingen de banden bij onder andere Carlos Sainz Jr. en Valtteri Bottas stuk voor stuk lek. De hoge snelheden op het circuit van Silverstone, in combinatie met de hoge downforcewaarden, zorgden voor te grote druk op de Pirelli banden.

Daarnaast zijn er ook nog andere regels waar de teams rekening mee moeten gaan houden. Zo zal ook het budgetplafond zijn intrede doen en mogen de renstallen vanaf volgend jaar minder tijd besteden in de windtunnel. Ook wordt het ook verboden om aan reversed engineering te doen, zoals Racing Point aan het begin van dit seizoen deed. F1 Maximaal duikt in de materie en kijkt in detail naar de nieuwe regels die nog wel eens meer kunnen gaan betekenen voor de teams dan men van te voren verwacht.

De vloer moet simpeler, diffusers en vleugels op brake-ducts worden kleiner

Te beginnen met de nieuwe technische reglementen voor het komende seizoen. De FIA probeert de gegenereerde downforce te verlagen door bijvoorbeeld de vloer, de diffuser en de vleugels op de brakeducts (de luchtinlaat bij de remmen, red.) aan de achterkant van de auto aan te passen en daarnaast wordt ook het gewicht van de auto’s groter.

Allereerst wordt de vloer flink versimpeld. Nu loopt deze in een rechte lijn naar de achterwielen toe, wat volgend jaar niet zal gebeuren. De vloer zal aan de achterkant minder wijd worden dan het nu is, het moet schuin teruglopen naar de achterwielen. De teams voorzagen een vrij groot deel van de vloer met slots, die ervoor zorgen dat de luchtstroom langs de banden glijdt. Die zullen worden verboden om de downforce naar beneden te halen.

Dit zijn alle nieuwe regels in de Formule 1 voor 2021

De vloer wordt kleiner en simpeler gemaakt door de ‘slots’ te verbieden.

Maar daar houdt het niet op. Ook de diffuser zal moeten worden aangepast. De vleugels aan de achterkant worden verkleind met 50 milimeter. Zo moet de luchtstroom meer ruimte krijgen en is er minder ruimte om ondergrondse vortexen te creëren die op hun beurt juist weer zorgen voor neerwaartse druk aan de achterkant van de bolide. Ook worden de vleugels op de brake-ducts aangepast, die mogen maximaal 40 millimeter groot worden.

Daarnaast mag ook de uitlaat weer worden aangepast, de teams krijgen wat dat betreft weer meer vrijheid. Nu wordt van teams verwacht dat zij één grote en twee kleine uitlaatpijpen hebben gemonteerd. Vanaf volgend seizoen mogen teams in principe weer gebruik maken van een enkele uitlaatpijp, mits de motorenfabrikanten daar een goed systeem voor hebben. Overigens moeten alle grote uitlaatpijpen wél dezelfde diameter gaan hebben in de toekomst.

Ook is het mogelijk om groenere materialen te gebruiken bij het bouwen van de Formule 1-bolides. Op dit moment worden de meeste auto’s gebouwd van koolstofvezel, nu wordt het echter steeds beter mogelijk om de auto te bouwen met ‘groen’ composietmateriaal dat bestaat uit bijvoorbeeld bamboe of katoen. Nu is het wel zo dat die materialen doorgaans zwaarder zijn, maar ze zorgen in ieder geval voor minder brokstukken op de baan bij een crash.

Een ander saillant detail is dat het befaamde ‘DAS-systeem’ van Mercedes niet meer gebruikt mag worden volgend seizoen. Daarmee zal het team van Mercedes geen voordeel meer kunnen halen uit de extra mogelijkheid om de banden op te warmen bij de start of bij safety-car situaties. Kortom, het team uit Brackley zal daar een andere oplossing voor moeten vinden.

Op het oog lijken het allemaal kleine cosmetische aanpassingen aan de bolides van het afgelopen seizoen. Toch zorgen deze aanpassingen voor een flinke downforcereductie van zo’n tien procent. Het is bekend dat Mercedes het wat betreft haar aerodynamische pakket het dit seizoen bijzonder goed heeft gedaan. De nieuwe regels kunnen ervoor zorgen dat teams die goed werken met minder downforce, eventueel een grotere sprong naar voren kunnen maken voor het komende seizoen.

‘Reversed engineering’ wordt verboden

Teams mogen in ieder geval niet meer bij elkaar afkijken, zoals het team van Racing Point aan het begin van het seizoen heeft gedaan. Het team werd ervan beticht één-op-één de kampioenschapsbolide van Mercedes te hebben gekopieerd. Het team zou bijvoorbeeld de brake-ducts volledig hebben gekopieerd. Hoewel het team dat met klem ontkent, hebben ze wel reprimandes gekregen van de FIA en zijn zij schuldig bevonden aan het plegen van plagiaat.

Daarom worden de regels omtrent de listed team components (onderdelen die exclusief door één team worden gebruikt, red.) aangepast. Teams worden beperkt in de bronnen van informatie die zij mogen gebruiken om nieuwe onderdelen te ontwikkelen. Gedetailleerde informatiebronnen van andere teams mogen niet gebruikt worden.

Teams mogen in principe nog wel foto’s maken van andere bolides, maar met de nieuwe regels mogen zij geen gebruik maken van driedimensionale camera’s en mogen zij foto’s niet meer digitaal omzetten in ontwerpdata. Die data wordt vaak vervolgens ingeladen in software die de foto’s omzet in bruikbare modellen.

Eerste seizoen voor het nieuwe budgetplafond

Ook zal voor het eerst het veelbesproken budgetplafond in werking gaan treden. Komend seizoen mogen de teams in principe maximaal 145 miljoen dollar uitgeven binnen het Formule 1 seizoen op basis van een kalender van 21 races. Nu is het natuurlijk zo dat er op dit moment nog twee extra wedstrijden gepland staan, wat ervoor zorgt dat het budget ook met 1,25 miljoen dollar per extra race stijgt. Kortom, de teams mogen volgens seizoen slechts 147,5 miljoen dollar uitgeven.

Het is een eerste stap naar wat een veel competitievere Formule 1 moet worden, waarin efficiëntie een groter goed zal zijn dan puur kapitaal. Voor de krachtsverhoudingen zal het komend seizoen echter weinig uitmaken. De bolides worden voor het grootste deel volledig meegenomen, op eerder genoemde aerodynamische aanpassingen na.

Genoeg nieuwe regels dus voor de Formule 1-teams, nu valt het nog te bezien welke van de tien teams zich het beste aan zal passen. Ondanks dat het komende seizoen voornamelijk een transitiejaar zal zijn, zijn er nieuwe veranderingen waar teams het verschil kunnen gaan maken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws