F1 in het kort | FIA baart opzien met 2024-gala in Rwanda Formule 1
Formule 1

F1 in het kort | FIA baart opzien met 2024-gala in Rwanda

F1 in het kort | FIA baart opzien met 2024-gala in Rwanda

In de rubriek F1 in het kort houdt F1Maximaal.nl u op de hoogte van het laatste nieuws van de koningsklasse van de autosport dat nét niet in aanmerking komt voor een uitgebreide vermelding, maar uiteraard wel relevant is om toch even te benoemen op de website.

FIA baart opzien met 2024-gala in Rwanda

De FIA heeft op het gala in Bakoe bekendgemaakt dat de FIA-prijzenceremonie in 2024 zal plaatsvinden in Kigali, de hoofdstad van het Afrikaanse land. Dit betekent dat onder meer de top drie van het coureurskampioenschap in 2024, en de teambaas van de winnende constructeur, in Rwanda aanwezig moeten zijn op 13 december, vijf dagen nadat het seizoen eindigt in Abu Dhabi.

Geplaagde FIA-president Ben Sulayem loopt hersenschudding op

Een woordvoerder van de FIA heeft bekendgemaakt dat FIA-president Mohammed Ben Sulayem een aantal dagen geleden een hersenschudding op heeft gelopen bij een val. De Emirati werd naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn geen zorgen over het herstel van Ben Sulayem, maar het is daardoor wel onduidelijk of hij deel zal nemen aan de prijzenceremonie van de FIA, die op vrijdagavond 8 december plaatsvindt in Bakoe. Ben Sulayem, die onder druk staat na het kortdurende onderzoek naar Toto en Susie Wolff, zal ofwel geen prijzen uitreiken, ofwel minder dan gepland.

F1-steward geeft toe dat straf Sainz 'verkeerd voelde', maar onvermijdelijk was

Tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Las Vegas reed Carlos Sainz over een putdeksel, waardoor zijn Ferrari-bolide ernstig beschadigd raakte. De coureur kreeg een gridstraf van tien plekken, ondanks dat Ferrari wees naar overmacht. 'De straf die we Sainz gaven in Vegas, dat voelde verkeerd en was ook verkeerd. We werkten heel hard om dit volgens de regels niet te laten gebeuren', wordt een steward geciteerd door Motorsport.com. 'Je moet te allen tijde neutraal blijven. We moeten ook heel streng zijn, zelfs wanneer het ons pijn doet.'

Rosberg wil dat F1-coureurs meer doen in strijd tegen klimaatverandering

Nico Rosberg vindt dat Formule 1-coureur meer kunnen doen om hun stem te laten horen rondom klimaatverandering. De koningsklasse van de autosport wil in 2030 klimaatneutraal zijn en had met Sebastian Vettel een uitgesproken coureur. Die coureur mist de Formule 1 nu. 'We hebben de verantwoordelijkheid om rolmodellen te zijn vanwege de grote groep volgers die we hebben, dus het is geweldig dat we allemaal vooruitgang boeken. Maar er is nog steeds ruimte om te groeien', zegt Rosberg bij City A.M. 'Als je naar de grootste sterren kijkt, doen ze nog niet veel. Er kan meer gedaan worden.'

Band waar Schumacher Monza 1996 mee heeft gewonnen omgetoverd tot sieraad

Een bedrijf uit Monaco, dat bijzondere sieraden maakt van oude Formule 1-banden, heeft een heel speciale armband gemaakt. MONGRIP heeft een sieraad gemaakt van één van de banden van Schumachers Ferrari F310, waarmee hij in 1996 de Grand Prix van Italië won. Die zege was een belangrijk moment in zijn carrière, en ook voor Ferrari. 'De nieuwe legend-collectie van Limited Edition armbanden door MONGRIP, gemaakt van een band die gebruikt is door Michael Schumacher in de legendarische Grand Prix van Monza in 1996, brengt een eerbetoon aan de buitengewone zevenvoudige Formule 1-wereldkampioen', aldus het bedrijf. De armband is vanaf 7 december te koop op de website van MONGRIP. Wie deze armband onder de kerstboom wil leggen moet wel de prijs van 9600 euro betalen.

Pirelli maakt bandencompounds voor eerste drie races in 2024 openbaar 

Het 2023-seizoen is pas een paar dagen geleden geëindigd, maar bandenleverancier Pirelli heeft de compounds voor de eerste drie races in Bahrein, Saoedi-Arabië en Australië alvast bekendgemaakt. Pirelli heeft in 2024 de C1, C2, C3, C4 en C5 om uit te kiezen. De C0-band, die dit jaar op de lijst stond, ontbreekt. In Bahrein zullen, net als dit jaar, de drie hardste compounds gebruikt worden, namelijk de C1, C2, en C3. Een week later neemt Pirelli de C2, C3, en C4 mee naar Saoedi-Arabië en voor de Grand Prix van Australië kunnen de coureurs kiezen uit de drie zachtste compounds, de C3, C4 en C5, waarbij de C5 dus de zachtste band is.

Grand Prix van Las Vegas slecht bekeken in de VS

Als voorlaatste race van het seizoen stond de Grand Prix van Las Vegas voor het eerst op de Formule 1-kalender, maar het lijkt erop dat de Amerikaanse kijkers nog niet echt warmdraaiden voor de stratenrace in de gokstad. Volgens ESPN keken er slechts 1,3 miljoen mensen naar de race, terwijl er 1,79 miljoen mensen naar de Grand Prix van Monaco keken. De best bekeken race van het seizoen was de thuisrace in Miami, met 1,96 miljoen kijkers, beduidend minder dan de 2,6 miljoen kijkers uit de eerste editie. In Las Vegas heeft het tijdstip mogelijk ook meegespeeld: de race ging lokaal om tien uur 's avonds van start, maar aan de oostkust was dat moment diep in de nacht.

Problemen Viaplay houden aan: presentatie kwartaalcijfers opnieuw uitgesteld

Viaplay zit, financieel gezien, al een tijdje in zwaar weer. Meerdere mensen werden ontslagen en ook exclusieve content werd geschrapt. Eind oktober moest het streamingplatform de kwartaalcijfers van Q3 presenteren, maar dat werd op het allerlaatste moment uitgesteld. Op woensdagochtend werd de presentatie van deze cijfers voor de tweede keer opgeschoven. 'Viaplay Group heeft aangekondigd dat de Raad van Bestuur heeft besloten de publicatie van de financiële resultaten van Q3 2023 te verplaatsen naar na sluiting van de handel op de NASDAQ Stockholm op donderdag 30 november, om de gesprekken met haar grootste aandeelhouders, schuldeisers en obligatiehouders over de mogelijke herkapitalisatie voort te zetten', wordt er in een statement gezegd.

Russell crasht tijdens bandentest in Abu Dhabi door 'car failure'

George Russell is tijdens de bandentest op het Yas Marina Circuit gecrasht. De rode vlag werd gezwaaid en het bericht dat de Mercedes-coureur stilstond op de baan werd gegeven. Uiteindelijk werd het in de pits duidelijk dat de enkelvoudig racewinnaar was gecrasht. Het team van Mercedes spreekt van een car failure en hebben dus nog wat werk aan de winkel. De bandentest wordt zonder televisiecamera's afgewerkt. Carlos Sainz wist in de ochtendsessie de snelste tijd op de tijdenlijsten te zetten.

Red Bull moet 7,4 miljoen dollar aan inschrijfgeld betalen

Aan het dominante 2023-seizoen van Red Bull hangt een duur prijskaartje. De Oostenrijkse renstal moet namelijk 7,4 miljoen dollar aan de FIA overmaken, om volgend jaar aan de start van de Grands Prix te mogen verschijnen, zo meldt Motorsport.com. Sinds 2013, via de hernieuwde Concorde Agreement, baseert de FIA het bedrag van het inschrijfgeld op het totaal aantal gescoorde punten door een team het jaar ervoor. Aangezien Red Bull met 860 behaalde punten in het kampioenschap een record heeft gevestigd in 2023, moet het team nu ook een recordbedrag aan inschrijfgeld betalen. 'Het is een luxeprobleem om te hebben, want we hebben de punten moeten scoren om de factuur te genereren', reageerde Red Bull-teambaas Christian Horner grappend op het nieuws. 'Gelukkig valt het buiten het budgetplafond. Maar ja, het is een grote cheque om uit te schrijven aan de FIA.'

Piastri mag derde plek houden na onderzoek na hulp van Gasly

McLaren-coureur Oscar Piastri zette de derde tijd neer in Q3 in Abu Dhabi, maar moest achteraf nog even vrezen voor zijn startplek. De Australiër moest zich bij de wedstrijdleiding melden vanwege een moment waarbij hij mogelijk in de weg had gereden bij Pierre Gasly. De Fransman zei echter tegen de stewards dat hij niet serieus gehinderd werd door zijn collega, en aangezien de telemetrie dat bevestigde, kan Piastri gewoon als derde van start gaan.

Red Bull blijft talenten scouten: 17-jarige F4-kampioen is nieuwe Red Bull-junior

Red Bull Racing laat 17-jarige Kacper Sztuka aansluiten bij haar juniorenprogramma nadat de jonge Pool het Italiaanse Formule 4-kampioenschap en de Formula Winter Series heeft gewonnen. Sztuka is de jongste coureur in de Formule 4 en heeft al veel indrukwekkende prestaties laten zien, dus leek de Oostenrijkse renstal niet te aarzelen om het talent binnen te halen. Sztuka zelf beschrijft het als een droom die uitkomt. 'Om me aan te sluiten bij een juniorenprogramma van een F1-team is een eer, maar om een team van wereldkampioenen te representeren is een heel ander niveau. Ik ben erg dankbaar voor deze mogelijkheid om mijn carrière verder te ontwikkelen', aldus de 17-jarige op zijn officiële kanalen.

AI ingezet bij controleren track limits in Abu Dhabi

De Formule 1-leiding gaat tijdens de Grand Prix in Abu Dhabi gebruik maken van kunstmatige intelligentie (beter bekend als AI) bij het controleren van het overschrijden van de track limits, zo meldt Nu.nl. De technologie wordt alleen ingezet voor het detecteren van eventuele overschrijdingen, of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding wordt nog steeds door de stewards bepaald. De Formule 1 hoopt met het inzetten van AI sneller straffen te kunnen uitdelen voor het overschrijden van track limits, nadat er eerder in het jaar door teams en coureurs werd geklaagd dat het soms te lang duurde.

O'Ward wordt reservecoureur bij McLaren

McLaren heeft in een officieel persbericht bevestigd dat Arrow McLaren IndyCar Team-coureur Pato O'Ward deel gaat uitmaken van de pool van F1-reservecoureurs voor volgend jaar. De Mexicaanse coureur staat al sinds 2020 onder contract bij de Britse renstal, en mocht in 2021 en 2022 al tijdens verschillende testdagen en vrije trainingen rijden voor het team. O'Ward voegt zich bij de reservecoureurs van het team voor 2024, en zal ook als coureur bij Arrow McLaren aanblijven. 'Ik ben erg blij met deze nieuwe rol binnen de McLaren Racing-familie. Ik heb al veel tijd doorgebracht met het F1-team door eerder in de vrije trainingen te rijden en deel te nemen aan een paar tests. Ik heb altijd gezegd dat het nooit een slechte dag is als je in een F1-auto mag stappen, dus ik kijk ernaar uit om naast mijn werkzaamheden bij Arrow McLaren ook deel uit te maken van de reservecoureurspool voor volgend jaar.'

Tina Hausmann tekent bij Aston Martin voor de F1 Academy

Zwitserse coureur Tina Hausmann zal in 2024 namens PREMA Racing en Aston Martin deelnemen aan de F1 Academy, zo heeft de Britse renstal via Formula1.com bekendgemaakt. Hausmann rijdt momenteel in de Italiaanse Formule 4, maar zal volgend seizoen haar overstap maken naar de raceklasse voor vrouwelijke rijders. De 17-jarige is de eerste F1 Academy-coureur voor Aston Martin die in 2024 zeven keer in actie mag komen. 'F1 Academy is een geweldige kans voor mij. Het is een geweldige serie waar ik trots op ben', zei Hausmann zelf over het nieuws. 'Ik weet dat ik veel zal leren waar ik als coureur echt iets aan heb, zoals de ervaring die ik zal opdoen door op zeven nieuwe circuits te racen voor een groot publiek. Het wordt een hele nieuwe wereld, maar ik heb er zoveel zin in om te beginnen.'

Ocon afwezig op media-dag in Abu Dhabi

Alpine-coureur Esteban Ocon zal niet deelnemen aan de persconferentie op de mediadag in het slotweekend van de Formule 1 in Abu Dhabi. De Fransman heeft zich afgemeld vanwege ziekte. Afgelopen weekend eindigde Ocon nog knap als vierde in Las Vegas. Ocon stond in het tweede deel van de persconferentie ingepland met een aantal andere Las Vegas-uitblinkers: Max Verstappen, Charles Leclerc, Lance Stroll, en Valtteri Bottas.

Red Bull-talent bevestigd voor Formule 1-test in Abu Dhabi

Dit seizoen rijden er maar liefst zes Red Bull-juniortalenten in de Formule 2, waarvan vier coureurs in 2024 niet meer ondersteund zullen worden. Ayumu Iwasa is een van de twee coureurs die wel nog op steun mag rekenen. Honda heeft bekendgemaakt dat de Japanse nummer drie van het Formule 2-kampioenschap volgend jaar in eigen land actief is, in de Super Formula. Voor die tijd krijgt de 22-jarige nog de kans om de AT-04 te besturen in de rookie test in de Formule 1, die na de Grand Prix plaatsvindt in Abu Dhabi.

Schumacher combineert in 2024 WEC-verplichtingen met reserverol bij Mercedes

Mick Schumacher zal volgend jaar nog altijd de reservecoureur van het team van Mercedes zijn. Dit jaar stapte de jonge coureur in die rol nadat hij werd losgelaten door het team van Haas en de academie van Ferrari. Aankomend seizoen zal de Duitser echter wel wat vaker in een raceauto te vinden zijn. Schumacher zal namelijk voor Alpine rijden in het World Endurance Championship (WEC).

Steiner krijgt eigen comedyserie in Amerika

Guenther Steiner, teambaas van Haas, is één van de hoofdrolspelers in de Netflix-serie Drive to Survive. De Amerikaanse televisiezender CBS heeft dat opgepikt en gaat een samenwerking aan met de Italiaan. Volgens de Hollywood-website Deadline is de zender begonnen aan de eerste fase van de ontwikkeling van een comedy met Steiner in de hoofdrol. De teambaas is als non-writing executive producer nauw betrokken bij de productie van de show. De fictieve serie zal zich afspelen in de sportwereld, waarbij iemand met het karakter van Steiner de baas is van een team.

Fans stappen naar de rechter na Grand Prix-fiasco in Vegas

Een juridische strijd is ontstaan in Las Vegas, waar een advocatenkantoor en een adviseur een rechtszaak hebben aangespannen tegen de organisatoren van de Grand Prix. De zaak vertegenwoordigt 35.000 gedupeerde fans die compensatie eisen. De ellende begon met een losliggende putdeksel tijdens de eerste vrije training, wat resulteerde in een afgelaste eerste vrije training en de tweede sessie vond midden in de nacht plaats voor lege tribunes, omdat de fans ondertussen waren weggestuurd. Hoewel de organisatie een voucher van 200 dollar aanbood als compensatie, waren fans met een driedaagse pas uitgesloten. Advocaten benadrukken volgens De Telegraaf dat de voucher voor velen niet voldoende is, vooral gezien bijkomende uitgaven zoals hotels en reiskosten. De rechtszaak streeft naar volledige terugbetaling en schadevergoeding. Ook Max Verstappen uit zijn ontevredenheid en zei dat hij als fan ’de hele tent zou afbreken’.

Olievlekken op startplekken van Verstappen en Gasly

Max Verstappen was al niet blij met zijn startplek op de vuile kant van de grid, maar nu is er ook nog olie op die kant van de grid gelekt door de parade cars van Oscar Piastri, Lewis Hamilton, en Charles Leclerc. De baan wordt nu schoongemaakt, maar een voordeel zal het zeker niet gaan zijn voor Verstappen, terwijl ook Pierre Gasly en Logan Sargeant op de plekken vier en zes benadeeld kunnen worden.

Stroll zwaar bestraft vanwege inhalen onder dubbel geel

Enkele minuten voor de start van de kwalificatie heeft Lance Stroll te horen gekregen dat hij sowieso vijf plekken straf heeft voor de Grand Prix. De Canadees haalde Carlos Sainz in terwijl er met dubbel gele vlaggen gezwaaid werd in de derde vrije training. Daarnaast kreeg Stroll maar liefst drie strafpunten op zijn licentie, en hoogste aantal dat de racestewards kunnen uitdelen, en een zeldzaamheid anno 2023. Stroll wordt dus stevig gestraft voor het inhalen onder dubbel geel.

Stroll op het matje geroepen en moet vrezen voor straf

Aston Martin-coureur Lance Stroll moet zich om 23:15 uur lokale tijd, wat overeenkomt met 8:15 uur Nederlandse tijd, melden bij de racestewards. De Canadees zou halverwege de derde vrije training ingehaald hebben tijdens een gele vlag. Het valt voor de 25-jarige coureur dus te hopen dat hij een goede uitleg heeft, want anders kan hij nog voor de kwalificatie geconfronteerd worden met een gridstraf.

Fiasco compleet: fans worden voor VT2 van circuit verwijderd

Mocht je een kaartje hebben voor de openingsdag van het raceweekend in Las Vegas, dan zal je je vermoedelijk redelijk bekocht voelen. In de eerste vrije training werd er acht minuten lang gereden voordat de sessie stilgelegd werd. Vervolgens werd de tweede vrije training met twee uur uitgesteld, waardoor de start niet om middernacht, maar pas om 02:00 uur 's nachts plaatsvond in de Amerikaanse stad. Nu blijkt dat de fans om 01:30 uur, na een hele dag te hebben gewacht, het circuit moeten verlaten, en dus VT2 moeten missen, maar 'we verwelkomen de fans graag weer later vandaag voor de derde vrije training en de kwalificatie'.

Starttijd VT2 bevestigd om 11:00 uur

De tweede vrije training in Las Vegas is uitgesteld, vanwege reparaties aan de putdeksels. De FIA heeft nu bevestigd dat de sessie anderhalf uur zal duren, in plaats van één uur, en dat de training dan om 11:00 uur Nederlandse tijd van start gaat. Dat betekent dat de training pas om 12:30 uur zal eindigen, wat in Las Vegas op een lokale tijd van 03:30 uur neerkomt.

Aston Martin verkoopt aandelen aan Arctos Partners

Het Aston Martin-team heeft een aantal van zijn aandelen verkocht aan houdstermaatschappij Arctos Partners, zo meldt Motorsport.com. De Financial Times weet te melden dat hiermee de waarde van het F1-bedrijf is gestegen tot een miljard dollar. 'Ik ben erg blij om Arctos Partners te verwelkomen als partner en als aandeelhouder van het Aston Martin Formule 1-team. Zij hebben al geïnvesteerd in veel sportfranchises', verklaart Aston Martin-teameigenaar Lawrence Strolll. De houdstermaatschappij bezit onder anderen ook aandelen in voetbalclub Paris Saint-Germain. 'Arctos neemt veel kennis van de sportindustrie mee en ik ben trots dat Aston Martin in zo'n prestigieus portfolio komt.'

F1 verbiedt drie kleuren op de Sphere, kan coureurs afleiden

De kleuren rood, geel en blauw zullen komend weekend niet op de Sphere in Las Vegas verschijnen. Dit zijn kleuren waar F1-coureurs op letten als ze achter het stuur zitten. Tijdens het weekend zullen beelden van de liveactie te zien zijn op de Sphere. Daarnaast verschijnen er ook beelden van de coureurs, presentaties, reclames en bijvoorbeeld de podiumceremonie. De reusachtige verlichte bol is opgebouwd uit ruim een miljoen ledlampen en kan de coureurs mogelijk afleiden. De Formule 1 heeft daarom ingegrepen en heeft de drie prominente kleuren in de ban gedaan.

Inwoners Las Vegas ontvangen excuus van Liberty Media

Greg Maffei, de CEO van Liberty Media, heeft zijn excuses aangeboden aan de inwoners van Las Vegas. Aankomend weekend staat de Grand Prix op het programma en de werkzaamheden in de stad hebben heel lang geduurd. Liberty Media hoop het wel goed te kunnen maken gedurende het weekend. 'Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden aan alle inwoners van Las Vegas', zegt Maffei bij Fox5 Vegas. 'We gaan zo'n 1,7 miljard dollar aan inkomsten naar het gebied brengen. Het is dus niet alleen in het voordeel van de fans die willen kijken. We hopen dat dit een groot economisch voordeel is voor Las Vegas.'

Dochter Ken Block tekent bij Williams, rijdt voor ART in F1 Academy

Het Formule 1-team van Williams heeft dinsdag bekendgemaakt dat het Lia Block heeft vastgelegd voor volgend seizoen. De dochter van de overleden rallyheld Ken Block zal door het Britse F1-team ondersteund worden in de F1 Academy, de raceklasse waarin vrouwen worden klaargestoomd voor de F1. Block zal in 2024 de kleuren van ART gaan verdedigen en zal de teamgenoot worden van Bianca Bustamante, die vorige maand opgenomen werd in het programma van McLaren.

Verstappen test Ferrari 296 GTR op Mugello

Met een triple header achter de rug en nog een double header voor de deur komen de Formule 1-coureurs dit weekend tot rust, en voor Verstappen betekende dit dat hij in een Ferrari over het asfalt van het Italiaanse Mugello raasde.

Veijer stunt met Grand Prix-zege in Moto3

Terwijl de Formule 1 een weekendje vrij heeft, kwamen de MotoGP, de Moto2 en de Moto3 in Maleisië wel in actie. In de Moto3 leverde dat een overwinning op voor de 18-jarige Collin Veijer. Het zorgde voor de eerste Nederlandse Grand Prix-winnaar sinds Hans Spaan in 1990. Veijer ging de slotronde in als onderdeel van een kopgroep van drie man, samen met de beide titelpretendenten. De Nederlandse rookie sloeg in de middensector een gaatje, en had uiteindelijk op de rechte stukken net voldoende marge. Teamgenoot Ayumu Sasaki kwam 0,066 seconden tekort, terwijl kampioenschapsleider Jaume Masia vlak daarachter als derde eindigde.

Wolff legt verbod op casino voor Mercedes-medewerkers

Mercedes-teambaas Toto Wolff geeft aan in gesprek met Motorsport.com dat hij niet wil dat de medewerkers van de Duitse renstal zich laten afleiden door de casino's in Las Vegas. De gokstad in Nevada kent maar liefst 122 gelegenheden waar men kan gokken en uren bezig kan blijven bij de flipperkasten en pokertafels. 'We weten nog niet hoe we van het hotel naar het circuit gaan en andersom, maar we vinden wel een oplossing', zegt de Oostenrijker met een knipoog. 'Ik ben nog nooit in Las Vegas geweest, maar we gaan ervoor zorgen dat iedereen wegblijft van de casino's. Ik gok niet, en ik zal ervoor zorgen dat niemand anders gaat gokken!'

Hoorzitting over Haas-verzoek opgeschort, verzet naar donderdag

Het right to review-verzoek dat het Formule 1-team van Haas had ingediend over de uitslag van de GP van de Verenigde Staten is opgeschort en verschoven naar donderdag. Dan zal er om 15:00 uur opnieuw vergaderd worden. De stewards zullen dan oordelen of het bewijs van Haas significante nieuwe informatie bevat. Als de stewards Haas in het gelijk stellen, dan zal de uitslag van de Amerikaanse Grand Prix mogelijk aangepast worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws