FIA open over 2026: 'Denk dat er iemand zal zijn die in een beschamende positie terechtkomt' Formule 1
Formule 1

FIA open over 2026: 'Denk dat er iemand zal zijn die in een beschamende positie terechtkomt'

FIA open over 2026: 'Denk dat er iemand zal zijn die in een beschamende positie terechtkomt'

Meerdere teams hebben hun zorgen geuit over de nieuwe regelgeving die in 2026 in zal gaan, met als voornaamste klacht dat het minimumgewicht niet haalbaar is. Toch denkt Nikolas Tombazis, directeur single seaters bij de FIA, dat deze nieuwe regels voor meer spanning gaan zorgen. ‘Dat is iets wat de afgelopen tijd minder is geworden’, vertelt hij in Beyond The Grid, waarvan een voorproefje te horen was op de F1 Nation-podcast.

De nieuwe regels hebben één duidelijk doel. ‘Het doel is dat het veld dicht op elkaar zal zitten’, zegt Tombazis. ‘Het is belangrijk om spannende races te hebben en auto’s die bij elkaar in de buurt weten te blijven’, is hij van mening. Hij zou dan ook graag zien dat er gestreden wordt op de baan. ‘Races waarin de coureurs met elkaar om posities kunnen vechten. Dat is iets wat de afgelopen tijd minder geworden is met deze generatie auto’s’, luidt zijn kritiek op de bolides die nu gebruikt worden in de Formule 1.

Tombazis is optimistisch, maar verwacht ook problemen

Er zijn nog meer punten waarover de FIA op dit moment niet tevreden is. ‘Er zijn nog wat andere dingen die we wilden doen. We hebben het idee dat de huidige bolides te veel downforce hebben, er zijn veel bochten die eigenlijk niet echt meer bochten zijn’, aldus Tombazis. Bij de nieuwe bolides zou dit niet meer het geval zijn. ‘We maken een auto die bij de motorregelgeving past en we willen een stap zetten naar een duurzamere auto’, vervolgt hij. ‘Het is niet de ultieme stap, het heeft meer werk nodig’, geeft hij vervolgens toe. De bolides van 2026 zijn een goede eerste stap, vindt Tombazis. ‘Dat leidde ons naar de nieuwe regels.’

De directeur single seaters zou het liefst zien dat er vanaf de eerste race gestreden wordt. ‘Ik hoop dat het veld direct competitief zal zijn’, spreekt hij zijn wens voor 2026 uit. ‘We hopen dat er verschillende teams zullen winnen.’ Hoewel de man van de FIA erg optimistisch is, sluit hij ook niet uit dat bepaalde teams flink de mist in zullen gaan. ‘Ik denk dat er wel iemand zal zijn die de regels verkeerd begrijpt en in een beschamende positie terecht zal komen in het begin’, geeft hij eerlijk toe. ‘Maar we doen er alles aan het op de lange termijn competitiever te maken’, sluit Tombazis af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws