FIA-steward Oord: Puntenaftrek 'onwaarschijnlijk' bij crash in Abu Dhabi Formule 1
Formule 1

FIA-steward Oord: Puntenaftrek 'onwaarschijnlijk' bij crash in Abu Dhabi

FIA-steward Oord: Puntenaftrek 'onwaarschijnlijk' bij crash in Abu Dhabi

Max Verstappen en Lewis Hamilton hebben hetzelfde aantal punten met nog één race te gaan. Wel staat de Nederlander nog altijd bovenaan in het kampioenschap doordat hij negen races won in 2021, waar zijn titelconcurrent er acht won. Dit betekent dat als beide heren de race niet finishen Verstappen tot wereldkampioen gekroond zal worden. De twee zijn elkaar al vaker tegengekomen dit jaar en allerlei mensen sluiten een bewuste crash niet uit, zoiets zal namelijk geen puntenaftrek tot gevolg hebben.

Het zal 'onwaarschijnlijk' zijn dat de FIA, in een scenario waar Verstappen een (on)bewuste actie maakt waardoor beide coureurs uit de race liggen, punten zal afnemen van de Red Bull-coureur, dat meldt Peter Oord, FIA-steward, aan de NOS. Dit is omdat belangen niet mogen worden meegenomen bij het maken van zo'n beslissing. 'Ja, het is de laatste race van het seizoen, de ontknoping van het wereldkampioenschap, maar voor de stewards is deze race niet anders dan de eerste, of de twaalfde', zegt Oord verder.

De FIA moet zo consequent mogelijk handelen, hoe ze daardoor zorgen is doorgaans bekend. 'Ze kijken naar wat er precies is gebeurd, welke straf waarschijnlijk is en hoe er in het verleden voor vergelijkbare incidenten gestraft is.' Oord heeft ervaring met dit soort situaties en was eerder dit jaar al steward bij de Grand Prix in Zandvoort. 'Stel, je krijgt zo'n incident als in Monza. Dan zal dat waarschijnlijk resulteren in een tijdstraf.' Verstappen werd destijds aangewezen als hoofdschuldige en kreeg geen tijdstraf, zijn acties resulteerde in een gridstraf voor de volgende race. Ze eindigden immers beiden in de grindbak.

Een opzettelijke crash voor het wereldkampioenschap is eerder voorgekomen

We hebben het eerder gezien: een coureur crasht met zijn rivaal om zo het kampioenschap in zijn voordeel (proberen) te beslissen. In 1990 was het Ayrton Senna tegen Alain Prost, in 1994 Micheal Schumacher tegen Damon Hill en drie jaar later, in 1997, opnieuw Schumacher maar dan tegen Jacques Villeneuve. De laatstgenoemde actie resulteerde in een diskwalificatie van het gehele kampioenschap voor de Duitser.

Het fragment uit 1990 werd in 2019 laten zien aan verschillende coureurs, waaronder Verstappen. 'Wat zou jij hebben gedaan in die situatie?', vroeg hij aan toenmalig teamgenoot Pierre Gasly. Waarop beide tot de conclusie kwamen dat iedereen hetzelfde zou doen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws