Ford slaat nieuwe weg in bij samenwerking met Red Bull Racing: 'We gaan zelf de motor ontwikkelen' Formule 1
Formule 1

Ford slaat nieuwe weg in bij samenwerking met Red Bull Racing: 'We gaan zelf de motor ontwikkelen'

Ford slaat nieuwe weg in bij samenwerking met Red Bull Racing: 'We gaan zelf de motor ontwikkelen'

Vanaf 2026 zal Ford weer terugkeren naar de Formule 1, dit keer als partner van Red Bull Powertrains. Ford gaat nauw samenwerken met Red Bull Racing en AlphaTauri, waarmee het de huidige rol van Honda zal gaan vervangen. Honda blijft nog wel de huidige motoren tot en met 2025 leveren. Toch zal Ford het een beetje anders aanpakken dan Honda, want naar eigen zeggen gaan ze ook echt meewerken aan het ontwikkelen van de nieuwe motor.

Na 22 jaar is Ford weer terug van weggeweest. Ford is namelijk lang betrokken geweest bij de koningsklasse, het Amerikaanse merk heeft immers tot 2005 een samenwerking gevormd met Jaguar, het voormalige Red Bull. Ford trok aan het einde van het 2004-seizoen de stekker eruit, maar vanaf 2026 zal Ford de vervanger zijn van Honda, en zal Ford dus de hoofdleverancier van de motoren voor Red Bull Racing en AlphaTauri worden, aldus Motorsport.com

Ford en Red Bull Racing maken eigen motor

Doordat Ford van plan is om helemaal zelf de motor te gaan ontwikkelen, zal de droom van Adrian Newey werkelijkheid worden: 'alles onder één dak waardoor het chassis en de krachtbron goed op elkaar afgestemd kunnen worden'. De krachtbron zal officieel 'Red Bull Ford' gaan heten, de inschrijving bij de FIA is daar inmiddels al op aangepast. Volgens beide partijen wordt het een twee-eenheid, waarbij Ford geen inspraak in het F1-team heeft.

De financiële constructie is nu ook volgens de Mark Rushbrook, de sportief directeur van Ford, overzichtelijker: 'De middelen van Red Bull en Ford worden gecombineerd en dan gaan we kijken op welke manier we een competitieve motor kunnen bouwen'. Het gaat om een contract van 8 jaar, waarbij de motoren geleverd moeten worden in de periode van 2026 tot en met 2030. De voorbereidingstijd hoort hier ook bij, dat gaat nu al van start.

Ook op het technische aspect zal Ford alles nauw in de gaten houden. 'We gaan niet zomaar racen met alleen marketingdoeleinden op het oog, de technische aspecten hebben we ook volledig nodig. Vooral omdat we met de Formule 1 de kans hebben om technische dingen te leren. De technische samenwerking is voor ons van groot belang, anders waren we niet met Red Bull in zee gegaan', aldus Rushbrook.

Voor- en nadelen van Ford

Ford heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelen die ook bevorderlijk kunnen zijn voor de normale straatauto's. Verder zal Ford zich gaan vestigen bij Red Bull op Milton Keyes, waar ze een eigen hal krijgen met alle faciliteiten om een motor te bouwen. Red Bull heeft nog nooit eerder op dit technisch vlak aan een motor gewerkt, dus de rugdekking van een groot concern en expertise uit een andere hoek zijn in dat opzicht zeer gewenst.

Toch moet niet vergeten worden dat Ford nog geen F1-motor heeft gemaakt sinds het aanbreken van het hybride tijdperk in de motorsport. Ook voor Ford is het dus nog even aftasten en uitproberen. Of de motor echt goed zijn werk zal doen is een stuk minder gegarandeerd dan de Honda-motoren. Het is afwachten tot 2026 om te zien hoe het zal uitpakken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws