Formule E in Riyadh | De Vries ziet tweede race in het water vallen, Frijns pakt P2 Formule 1
Formule 1

Formule E in Riyadh | De Vries ziet tweede race in het water vallen, Frijns pakt P2

Formule E in Riyadh | De Vries ziet tweede race in het water vallen, Frijns pakt P2

Het Formule E-seizoen is begonnen, en ook in de elektrische klasse wordt Nederland goed vertegenwoordigd. Nyck de Vries en Robin Frijns maken ook in 2022 deel uit van de Formule E-grid, die in Saoedi-Arabië aan haar eerste evenement van het jaar begint. F1Maximaal houdt u in 'Formule E in Riyadh' op de hoogte van de meest recente gebeurtenissen op het Midden-Oosterse stratencircuit.

De Vries ziet tweede race in het water vallen, Frijns pakt P2

De tweede ePrix van Saoedi-Arabië is er voor Nyck de Vries eentje om snel te vergeten. De Nederlander begon vanaf poleposition en wist die eerste plek te behouden na de start. Eenmaal verder in de race moest De Vries zijn plek afstaan aan Lucas di Grassi. Daarna was het Edoardo Mortara, die de race uiteindelijk won, degene die voorbijging aan de Mercedes-coureur. Toen Jean-Éric Vergne voorbij wilde gaan aan De Vries, ging het mis. Ze raakten elkaar en daardoor viel De Vries terug naar de tiende plek.

Beter ging het voor Robin Frijns, die als derde begon aan de race. De Nederlander kende weinig moeite en wist zelfs de tweede plek te bemachtigen achter Mortara. 'Gisteren was een moeilijke dag zonder punten. Mercedes was erg snel, dus het zou vandaag ook lastig worden. Ik probeerde bij te blijven en ik voelde mij comfortabel in de auto. De jongens hebben goed gewerkt. Op het einde kom je dan als tweede over de lijn, dus ik ben echt in de wolken', aldus Frijns na afloop van de race.

De Vries pakt poleposition voor tweede Formule E-race in Saoedi-Arabië

Nyck de Vries heeft voor het Formule E-team van Mercedes poleposition gepakt in Saoedi-Arabië. De Nederlander was vijf duizendsten sneller dan Edoardo Mortara en pakte daarmee in de finale van de kwalificatie de eerste plek. Hij zal dus vanaf de eerste plek starten aan de tweede race in Riyadh, na de eerste ePrix in het Midden-Oosten gisteren (vrijdag 28 januari) al te winnen.

'Mijn laatste ronde was niet zo goed als de vorige ronden. Ik ben blij dat het voldoende was voor poleposition, maar in de laatste ronde kon ik zelf wel wat beter doen. Het lijkt erop dat we dit weekend een goed pakket hebben. Het niveau ligt in het hele veld ook hoog, dus ik verwacht dat we tegen meerdere teams en coureurs zullen vechten', stelde de jongeman uit Sneek na afloop.

Ticktum uit hevige kritiek op Formule E na eerste race in de klasse

Dan Ticktum is niet te spreken over hoe men rijdt in de Formule E. De jonge Brit begint dit jaar aan zijn eerste Formule E-seizoen, maar zegt niet te kunnen waarderen hoe roekeloos men rijdt. 'Iedereen die hier inhaalt, doet dit met het idee om te crashen. Iedereen rijdt gewoon op elkaar in wanneer er ingehaald wordt. Elke inhaalactie die op mij uitgevoerd werd, werd ik geraakt. Als iedereen dat doet, ga ik dat ook doen', stelde hij tegenover RaceFans. De elektrische raceklasse heeft dus geen goede eerste indruk achtergelaten op hem.

De Vries wint eerste ePrix van 2022, Frijns ongelukkig

Nyck de Vries heeft de eerste ePrix van 2022 op zijn naam geschreven. De wereldkampioen van het afgelopen seizoen ving de wedstrijd aan vanaf P3, maar kende een raketstart en had gelijk al P2 te pakken. De Nederlander bleef vervolgens kort achter teamgenoot Vandoorne rijden, het gat werd niet meer dan een seconde. De Vries besloot zijn Attack Mode te activeren, waarna een ronde later zijn Belgische teamgenoot hetzelfde deed.

Kort nadat de Attack Mode van De Vries verlopen was, kwam er echter een Safety Car op de baan, waardoor Vandoorne zijn laatste minuut van de modus in rook zag opgaan. De Belg was net bezig met het uitbouwen van zijn voorsprong, maar deze werd dus teniet gedaan. Toen de Safety Car weer terug naar binnen ging, verkleinde de Nederlander het gat met zijn collega.

De Attack Mode bleek Vandoorne niet goed gezind, want toen hij zijn tweede wilde activeren deed hij dit niet op de juiste wijze, waardoor hij de leiding verloor aan de Nederlander en zijn modus nog niet geactiveerd was. Deze leiding gaf de Nederlander niet meer uit handen. Het gat bleef schommelen tussen de één en twee seconden en zo reed de wereldkampioen onbezorgd naar zijn eerste overwinning in het nieuwe seizoen.

De derde plaats was voor Jake Dennis. Hij startte als tweede maar verloor zijn plek dus al snel, waarna hij het gevecht met Lotterer uiteindelijk vrij eenvoudig wist te winnen. De andere Nederlander, Robin Frijns, kende een minder gelukkige ePrix. De coureur was betrokken bij een incident dat hem uiteindelijk een drive through penalty opleverde, waarna hij niet meer verder kwam dan de zestiende plaats.

Bekijk de samenvatting van de ePrix hier

Vandoorne pakt poleposition, De Vries sneuvelt in halve finale

Stoffel Vandoorne heeft de eerste poleposition van 2022 op zijn naam gezet nadat er voor het eerst een nieuw kwalificatieformat gebruikt werd. Alsof er een toernooi gereden werd, gingen van twee groepen de vier beste coureurs door, om volgens een kwartfinale, halve finale en finale te racen. De snellere coureur van de twee rijders die het per stap uitvechten gaat door naar de volgende ronde. Daar is Vandoorne dus als winnaar uit gekomen.

De Vries en Frijns wonnen allebei in hun respectievelijke groepen (Groep A en Groep B), maar Frijns sneuvelde in de kwartfinale al tegen André Lotterer, op 91 duizendsten. De Vries kwam die kwartfinale wél door, maar moest het in de halve finale afleggen tegen zijn teamgenoot, Vandoorne, met een verschil van vier tienden. De Belg wist Jake Dennis in de finale te verschalken met een voorsprong van drie tienden, en begint dus vanaf de eerste startplek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws