Had Verstappen zijn eerste wereldtitel kunnen verliezen als Mercedes beroep had aangetekend na Abu Dhabi '21? Formule 1
Formule 1

Had Verstappen zijn eerste wereldtitel kunnen verliezen als Mercedes beroep had aangetekend na Abu Dhabi '21?

Had Verstappen zijn eerste wereldtitel kunnen verliezen als Mercedes beroep had aangetekend na Abu Dhabi '21?

Het is een vraag die sommige fans, en misschien ook het F1-team van Mercedes, zich al sinds 2021 stellen. Desondanks zullen we daar nooit een definitief antwoord op krijgen, maar sinds september is er wel een precedent aanwezig. Zo meldt de Engelstalige tak van Motorsport.com. Mogelijk geeft de uitspraak na een GT-race, die op vergelijkbare wijze eindigde, een indicatie van wat er zou gebeurd zijn indien Mercedes naar de rechtbank was getrokken om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van Michael Masi die het team en Lewis Hamilton de wereldtitel kostte.

We blikken even terug. In de slotfase van de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021, een race die Max Verstappen en Hamilton met gelijke punten aanvingen, crashte Nicholas Latifi (Williams), waarna de safetycar naar buiten kwam. De Nederlander reed meteen naar binnen voor nieuwe banden, de Brit bleef buiten. Hamilton was, dankzij de beslissing van wedstrijdleider Masi om de achterblijvers tussen hem en Verstappen weg te halen, reddeloos verloren. De zevenvoudig wereldkampioen werd tijdens de allerlaatste ronde van het kampioenschap ingehaald door de Red Bull Racing-coureur en zag zijn recordbrekende achtste wereldtitel op de valreep door de vingers glippen.

De woede bij Mercedes was groot. De Duitse renstal claimde achteraf onder meer dat Masi zich niet aan de regels had gehouden, maar het protest kreeg geen gehoor, net zoals de bewering dat Verstappen zijn concurrent voor het kampioenschap zou ingehaald hebben nog voor de safetycar afliep. Initieel wilde Mercedes beroep aantekenen, maar de Silver Arrows lieten de zaak alsnog vallen. Hadden ze überhaupt kans op slagen in de rechtbank?

Uitspraak GT-race als indicatie?

In september eindigde een evenement van het International GT Open op de Red Bull Ring in Oostenrijk op vergelijkbare wijze. Team Motopark dienden een officiële klacht in nadat de race na de safetycar werd hervat met een foutieve volgorde. Het team kreeg in eerste instantie gelijk en zag de uitslag van de race geschrapt worden, maar concurrent Optimum Motorsport nam daar geen vrede mee en stapte naar het 'International Court of Appeal', het Internationaal Beroepshof van de FIA, waar de zaak beslecht werd.

Het ICA oordeelde eerder deze week in het voordeel van Optimum Motorsport, waardoor de uitslag van de race werd hersteld. Het resultaat werd dus niet geschrapt, ondanks dat het beroepshof wel toegaf dat de wedstrijdleiding zich niet aan de regels had gehouden. De kans dat het F1-team van Mercedes aan het langste eind zou trekken indien het naar het ICA was gestapt om de uitslag van het 2021-seizoen te betwisten, lijkt bijgevolg erg klein.

F1Maximaal is op zoek naar een nieuwe redacteur! Heb jij interesse? Klik dan hier voor meer informatie. Niet geschoten is altijd mis!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws